Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Τουλάχιστον 41 νεκροί και 14 τραυματίες από φωτιά σε κοπτική εκκλησία

 Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022Egypt Fire

ΚΑΪΡΟ. ΑΙΓΥΠΤΟΣ. («ΑΡ»). Τουλάχιστον σε 41 ανέρχονται οι νεκροί και 14 οι τραυματίες από τη φωτιά που σημειώθηκε την Κυριακή στο εσωτερικό μιας κοπτικής εκκλησίας στο Κάιρο της Αιγύπτου. Ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

Η εκκλησία Αμπου Σιφίν (Abu Sefein), στην εργατική συνοικία Ιμπάμπα (Ιmbaba), γέμισε γρήγορα με πυκνό μαύρο καπνό και αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι αρκετοί παγιδευμένοι συνάδελφοι πήδηξαν από τους επάνω ορόφους για να γλιτώσουν. «Ασφυξία, ασφυξία, όλοι είναι νεκροί», είπε ένας στενοχωρημένος μάρτυρας, ο Αμπου Μπισόι (Abu Bishoy). Αρχικά δεν έγινε γνωστό τι προκάλεσε τη φωτιά, αλλά η Αστυνομία ανέφερε αργότερα ότι οφειλόταν σε βραχυκύκλωμα.

Πλάνα από το σημείο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο έδειξαν καμένα έπιπλα, μεταξύ των οποίων ξύλινα τραπέζια και καρέκλες. Οι πυροσβέστες εθεάθησαν να σβήνουν τη φωτιά, ενώ άλλοι μετέφεραν τα θύματα σε ασθενοφόρα. Οι οικογένειες περίμεναν πληροφορίες για συγγενείς που βρίσκονταν μέσα στην εκκλησία. Μάρτυρες είπαν ότι υπήρχαν πολλά παιδιά μέσα στο κτίριο όταν ξέσπασε η φωτιά.

«Υπάρχουν παιδιά που δεν ξέραμε πώς να τα πλησιάσουμε», είπε ο Αμπού Μπισόι. «Και δεν ξέρουμε ποιανού ο γιος είναι αυτός ή ποιανού η κόρη. Είναι δυνατόν;».

Ο Υπουργός Υγείας της χώρας κατηγόρησε τον καπνό και την ταραχή ως αιτία θανάτου, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη φωτιά. Ηταν μια από τις χειρότερες πυρκαγιές στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια.

Ο μάρτυρας Εμαντ Χάνα (EmadHanna) είπε ότι η εκκλησία περιλαμβάνει δύο χώρους που χρησιμοποιούνται ως παιδικός σταθμός για παιδιά και ότι ένας εργαζόμενος στην εκκλησία κατάφερε να βγάλει πολλά παιδιά έξω.

«Ανεβήκαμε τις σκάλες και βρήκαμε ανθρώπους νεκρούς. Και αρχίσαμε να βλέπουμε από έξω ότι ο καπνός γινόταν όλο και μεγαλύτερος και ο κόσμος ήθελε να πηδήξει από τον επάνω όροφο… Βρήκαμε τα παιδιά».

Η Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου και το υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφεραν τον αριθμό των θυμάτων. Η εκκλησία είπε ότι η φωτιά ξέσπασε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη Λειτουργία. Η εκκλησία βρίσκεται σε ένα στενό δρόμο σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές του Καΐρου.

Στο σημείο έσπευσαν 15 πυροσβεστικά οχήματα για να σβήσουν τις φλόγες, ενώ ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες σε κοντινά νοσοκομεία, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ο πρόεδρος Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι(Abdel Fattah el-Sissi) μίλησε τηλεφωνικά με τον κόπτη χριστιανό Πάπα Ταουάντρος Β’ (Coptic Christian Pope Tawadros II) για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του, ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου. Ο σεϊχης Αχμένταλ – Ταγιέμπ (Ahmedal-Tayeb), ο μεγάλος ιμάμης του Αλ-Αζάρ (Al-Azhar), εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στον επικεφαλής της Κοπτικής Εκκλησίας. «Παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις του τραγικού δυστυχήματος», έγραψε ο Αλ Σίσι στο Facebook. «Εδωσα εντολή σε όλους τους ενδιαφερόμενους κρατικούς φορείς και φορείς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αντιμετωπίσουν άμεσα αυτό το ατύχημα και τις επιπτώσεις του».

Εν τω μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Χαμάντα ελ-Σαουάι (Hamadael-Sawy), διέταξε έρευνα και μια ομάδα εισαγγελέων στάλθηκε στην εκκλησία.

Αργότερα την Κυριακή, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είπαν ότι κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά και ο Πρωθυπουργός και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έφτασαν για να επιθεωρήσουν το σημείο.

Οι χριστιανοί της Αιγύπτου αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των 103 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας και παραπονούνται εδώ και καιρό για διακρίσεις από τη μουσουλμανική πλειοψηφία του έθνους.

Η πυρκαγιά της Κυριακής ήταν μια από τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων ετών στην Αίγυπτο, όπου τα πρότυπα ασφαλείας και οι κανονισμοί για την πυρκαγιά εφαρμόζονται ανεπαρκώς. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, μια πυρκαγιά σε ένα εργοστάσιο ενδυμάτων κοντά στο Κάιρο σκότωσε τουλάχιστον 20 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 24.

Στο μεταξύ, βαθιά θλίψη για την τραγική απώλεια ζωών εκφράζει με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Εξίσου, εκφράζει εγκάρδια συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, η Ελλάδα στέκεται «με πλήρη αλληλεγγύη στους στενούς μας φίλους, τον λαό και την κυβέρνηση της Αιγύπτου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου