Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Ακόμα και 2 λεπτά περπάτημα μετά το γεύμα βοηθούν κατά του σακχάρου

Σαββατο, 6 Αυγουστου, 2022

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Η λαϊκή σοφία θέλει το περπάτημα μετά από ένα γεύμα να είναι ευεργετικό ώστε να καθαρίσει το μυαλό και, επίσης βοηθά στην πέψη. Προσθετικά σε αυτό, οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ότι το περπάτημα 15 λεπτών μετά από ένα γεύμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή επιπλοκών όπως ο διαβήτης Τύπου 2. Ομως πλέον, όπως αποδεικνύεται, ακόμη και λίγα λεπτά περπάτημα μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτά τα οφέλη.

Σε μια μετα-ανάλυση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Sports Medicine», οι ερευνητές εξέτασαν τα ευρήματα επτά μελετών που συνέκριναν τα αποτελέσματα της καθιστικής ζωής έναντι της ορθοστασίας ή του περπατήματος αναφορικά με την υγεία της καρδιάς, και μέτρησαν τα επίπεδα της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το ελαφρύ περπάτημα μετά από ένα γεύμα, ακόμα και δύο έως πέντε λεπτά, είχε σημαντικό αντίκτυπο στον μετριασμό των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

«Κάθε μικρό πράγμα που κάνετε θα έχει οφέλη, ακόμα κι αν είναι ένα μικρό βήμα», είπε ο Δρ Κέρσου Πατέλ (Kershaw Patel), καρδιολόγος στο Houston Methodist Hospital που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Σε πέντε από τις μελέτες που αξιολόγησε η εργασία, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε προδιαβήτη ή διαβήτη Τύπου 2. Οι υπόλοιπες δύο μελέτες εξέτασαν άτομα με και χωρίς τέτοιες ασθένειες. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να στέκονται όρθιοι ή να περπατούν για δύο έως πέντε λεπτά κάθε 20 έως 30 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας.

Και οι επτά μελέτες έδειξαν ότι μόνο λίγα λεπτά περπάτημα μικρής έντασης μετά από ένα γεύμα ήταν αρκετά για να βελτιώσουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση, για παράδειγμα, με το να κάθεσαι σε ένα γραφείο ή να ξαπλώνεις στον καναπέ. Οταν οι συμμετέχοντες πήγαν για μια μικρή βόλτα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους αυξήθηκαν και μειώθηκαν πιο σταδιακά.

Για τα άτομα με διαβήτη, η αποφυγή απότομων διακυμάνσεων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη διαχείριση της ασθένειάς τους. Θεωρείται επίσης ότι οι απότομες άνοδοι και οι πτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη διαβήτη Τύπου 2.

Η ορθοστασία βοήθησε επίσης στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αν και όχι στον βαθμό που το έκανε το ελαφρύ περπάτημα. «Η ορθοστασία είχε ένα μικρό όφελος», είπε ο Αϊνταν Μπάφεϊ (Aidan Buffey), μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Limerick στην Ιρλανδία και συγγραφέας της εργασίας. Σε σύγκριση με την καθιστή ή την όρθια στάση, «το περπάτημα σε μικρή ένταση ήταν μια ανώτερη παρέμβαση», τόνισε.

Αυτό συμβαίνει επειδή το ελαφρύ περπάτημα απαιτεί πιο ενεργή εμπλοκή των μυών από την ορθοστασία και χρησιμοποιεί το καύσιμο από το φαγητό σε μια στιγμή που κινείται πολύ στην κυκλοφορία του αίματος. «Οι μύες σας θα απορροφήσουν λίγη από αυτή την περισσή γλυκόζη», είπε η Τζέσι Ιντσαούσπε (Jessie Inchauspe), συγγραφέας του βιβλίου «Glucose Revolution: The Life-Changing Power of Balancing Your Blood Sugar».

Πηγή: «New York Times»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου