Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

ΗΠΑ: Πέρασε η τροπολογία του Κρις Πάπας για την απαγόρευση των πωλήσεων F-16 στην Τουρκία

 Παρασκευή, 15 Ιουλίου, 2022

Σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα. Πώς μπορεί να ανατρέψει την τροπολογία ο Μπάιντεν.

ΗΠΑ: Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η τροπολογία για τα «τουρκικά» F-16 | tovima.gr

Σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα. Πώς μπορεί να ανατρέψει την τροπολογία ο Μπάιντεν.

Πέρασε την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, με 244 ψήφους υπέρ έναντι 179 κατά, η τροπολογία των Δημοκρατικών βουλευτών, Κρις Πάπας και Φρανκ Παλόνε , η οποία απαγορεύει την πώληση νέων F-16, κιτ εκσυχρονισμού ή αναβαθμισμένη τεχνολογία στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Για να ανατραπεί αυτή η απαγόρευση, σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία, θα πρέπει ο πρόεδρος των ΗΠΑ να μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσο ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας και να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται, για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Βουλευτές σε Μπάιντεν: Μην ανταμείψεις με F -16 τον Ερντογάν – Παραβιάζει την κυριαρχία Ελλάδας, Κύπρου

Πρόκειται για μια εξέλιξη εξαιρετικής σημασίας, που αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες να γίνει νόμος των ΗΠΑ στο τέλος του χρόνου, ως τμήμα του αμυντικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί ανάλογη τροπολογία και στην Γερουσία, αυξάνοντας την πιθανότητα να γίνει νόμος των ΗΠΑ.

«Μίλησα στη Βουλή για την τροπολογία που μόλις υπερψηφίστηκε και απαγορεύει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, χωρίς πιστοποίηση από το Κογκρέσο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ, για να αποφεύγει τις συνέπειες για τις πράξεις του», τόνισε ο Δημοκρατικός βουλευτής, Φρανκ Παλόνε, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πώς μπορεί να ανατρέψει ο Μπάιντεν τα δεδομένα

Με βάση την τροπολογία, απαγορεύεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ να μεταφέρει όπλα σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που τον τελευταίο χρόνο έχει προβεί σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή έχει παραβιάσει την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Αυτά τα εμπόδια στις προεδρικές εξουσίες θα μπορούν να αρθούν από το Κογκρέσο, μόνο αν ο Λευκός Οίκος μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του ότι η εν λόγω χώρα που ενδιαφέρεται να προμηθευτεί πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ έχει σταματήσει για διάστημα έξι μηνών τις επιθετικές ενέργειες.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορεί να άρει τους περιορισμούς αν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής μια τέτοια πώληση. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξηγήσει λεπτομερώς τα μέτρα που λαμβάνει για να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται από τον παραλήπτη για παραβιάσεις της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται πως ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξή του για την πώληση των F-16 στην Τουρκία σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα δοθεί έγκριση από το Κογκρέσο.

Ο Μπάιντεν είχε συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, αλλά αρνήθηκε ότι η προτεινόμενη συμφωνία ήταν ένα «αντάλλαγμα», ώστε να υποστηρίξει η Τουρκία τα αιτήματα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.

«Δεν υπήρξε κάποιου είδους ‘ανταλλαγή’ (quid προ quo) σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα. Είναι απλά ότι πρέπει να κάνουμε την πώληση», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους. «Χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου, ώστε να μπορέσω να το κάνω αυτό, και πιστεύω πως μπορούμε να την έχουμε», έλεγε πριν από λίγες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου