Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Ηλεία: Άνοιξαν τα εργοστάσια και περιμένουν καλή τομάτα

Τετάρτη, 20 Ιουλίου, 2022

Επίσημη πρώτη, ήταν η χθεσινή για την βιομηχανική τομάτα, στα εργοστάσια του Νομού Ηλείας!
Ακούστε το άρθρο

Επίσημη πρώτη, ήταν η χθεσινή για την βιομηχανική τομάτα, στα εργοστάσια του Νομού Ηλείας, με τους παραγωγούς να στέλνουν το προϊόν τους προς επεξεργασία στα Σαβάλια και την Γαστούνη.

Όπως αναφέρθηκε η ποιότητα της τομάτας μέχρι στιγμής είναι καλή καθώς την προηγούμενη περίοδο βοήθησαν αρκετά και οι καιρικές συνθήκες ωστόσο κάποια ζητήματα άρδευσης που εμφανίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και δεν οφείλονταν κατεξοχήν στους αγρότες – παραγωγούς, έχουν προκαλέσει μια μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του προϊόντος.

Από την άλλη, τη φετινή χρονιά αναμένεται να συγκομιστούν και παραδοθούν στα εργοστάσια της Ηλείας, περισσότεροι τόνοι βιομηχανικής τομάτας σε σχέση με την περσινή χρονιά, καθώς αυξήθηκαν τα στρέμματα καλλιέργειας παρά και την ανησυχία που υπήρξε στον αγροτικό κλάδο σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, οι υψηλές θερμοκρασίες που προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως να αυξήσουν την ημερήσια παραλαβή, κάτι το οποίο θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Τα δύο εργοστάσια ο Κύκνος και η Μινέρβα άνοιξαν τις πύλες τους για να παραλάβουν την βιομηχανική τομάτα του έτους 2022. Μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι έχει καλή ποιότητα, οι καιρικές συνθήκες ήταν πάρα πολύ καλές και την προηγούμενη περίοδο, μακάρι μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη να πάει έτσι ο καιρός και να μπει όλη η βιομηχανική τομάτα στα εργοστάσια.

Εμείς ήδη, η γεωπονική υπηρεσία και τα παιδιά τα οποία παραλαμβάνουν είναι στην πλάστιγγα, προσπαθούμε να λύσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα, εδώ θα είμαστε με τους αγρότες μέχρι που τα εργοστάσια θα παραλάβουν και το τελευταίο κιλό», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλλιανάτος, που επισκέφθηκε χθες το πρωί το εργοστάσιο Κύκνος στα Σαβάλια.

Από την πλευρά της η επικεφαλής Γεωπονικού Τμήματος και υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης προγράμματος Νωπών, του εργοστασίου Κύκνος στα Σαβάλια, Μαριλένα Παπαθεοδώρου, ανέφερε σε δηλώσεις της ότι:

«Τα πράγματα κυλούν ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα παρά το γεγονός ότι είναι η πρώτη ημέρα. Με αρκετούς τόνους τομάτας, που λογικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πηγαίνει αυξητικά σε σχέση με πέρυσι που ήταν λίγο χαμηλότερη η συγκόμιση.

Αναμένουμε γύρω στους 60 χιλιάδες τόνους να παραλάβουμε φέτος, υπήρξαν κάποια προβλήματα που προκάλεσαν ανησυχία στους παραγωγούς μας, όλα αυτά που συνέβησαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία υπήρχε έντονος προβληματισμός και ανησυχία, παρόλα αυτά εμείς είμαστε εδώ, στηρίζουμε τους παραγωγούς μας, τους το δείχνουμε εμπράκτως και πιστεύω ότι όλα θα κυλήσουν ομαλώς. Προς το παρόν είναι καλή η ποιότητα της τομάτας που παραλαμβάνουμε, υπήρξαν θέματα όσον αφορά κάποια προβλήματα στην άρδευση, τα οποία δεν οφείλονταν κατεξοχήν στους παραγωγούς μας, αυτό θα προκαλέσει ποιοτική υποβάθμιση στο προϊόν, κάτι που είναι μη αναστρέψιμο, αναμένουμε κι ένα κύμα καύσωνα τώρα τις επόμενες ημέρες επομένως ίσως εκεί μας πιέσει λίγο η τομάτα γιατί μπορεί να χρειαστεί να παραλάβουμε περισσότερο, να αυξήσουμε την ημερήσια παραλαβή μας».

Περισσότεροι τόνοι αλλά να βγει και κέρδος

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών, Χρήστος Βαλλιανάτος, στάθηκε στην άποψη που έχει ήδη εκφράσει και το προηγούμενο διάστημα και ζήτησε από τα εργοστάσια να αναθεωρήσουν την πολιτική των τιμών τους έτσι ώστε και οι παραγωγοί να μπορέσουν να βγάλουν κέρδος από το προϊόν. Πάντως η γεωπόνος, Μαριλένα Παπαθεοδώρου, εξέφρασε την άποψη ότι οι παραγωγοί που στέλνουν το προϊόν τους στο εργοστάσιο Κύκνος, θα μείνουν ικανοποιημένοι από τις τιμές που θα δουν στα ζυγολόγια. Επίσης η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, όπως επισημάνθηκε, καθώς αυξήθηκαν και τα καλλιεργήσιμα στρέμματα.

«Τα έξοδα είναι πάρα πολλά, για εμένα είναι ήρωες οι παραγωγοί της βιομηχανικής τομάτας, εμείς θέλουμε να παραμείνει η βιομηχανική τομάτα στον Νομό, είναι ένα προϊόν που στηρίζει τον Νομό. Θέλουμε όμως και από τα εργοστάσια να αναθεωρήσουν πάλι την πολιτική των τιμών έτσι ώστε ο παραγωγός να βγάλει ένα λογικό κέρδος και να παραμείνει στην καλλιέργεια, διότι η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας στήριξε τόσα χρόνια τον Νομό Ηλείας, πιστεύω ότι θα συνεχίσει πάλι να τον στηρίζει. Όσο για τη φετινή παραγωγή είμαστε στα περσινά επίπεδα, γύρω στους 100 χιλ. τόνους, είναι 10 χιλιάδες στρέμματα περίπου αλλά εκείνο που προέχει είναι οι καιρικές συνθήκες», τόνισε ο κ. Βαλλιανάτος.

«Πιστεύω πως οι παραγωγοί θα μείνουν ικανοποιημένοι κλείνοντας η σεζόν από τις τιμές που θα δουν να αναγράφονται στα ζυγολόγια. Παραλαμβάνουμε περισσότερους τόνους από πέρυσι γιατί είχαμε και μια μικρή αύξηση στρεμμάτων επομένως περιμένουμε ότι θα παραλάβουμε περισσότερους τόνους», ανέφερε από την πλευρά της η κ. Παπαθεοδώρου.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου