Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την παραίτηση του – Οι πρώτες αντιδράσεις

Πέμπτη, 7/7/22

Θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού των Συντηρητικών ο οποίος θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την παραίτηση του – Οι πρώτες αντιδράσεις | tovima.gr

Μετά την παραίτηση σχεδόν 60 αξιωματούχων της βρετανικής κυβέρνησης από τους οποίους πέντε υπουργοί και 21 υφυπουργοί αλλά και την πίεση που δέχθηκε ακόμη και από φιλικά προσκείμενα υπουργούς σε αυτόν ήταν μονόδρομος για τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί.

Έτσι,  πριν από λίγη ώρα με διάγγελμα του έξω από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ μεταξύ άλλων σημειώνοντας ότι είναι πλέον «ξεκάθαρο πως η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών δεν επιθυμεί την παραμονή μου», δήλωσε την παραίτηση του.

Ο κ. Τζόνσον θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού των Συντηρητικών ο οποίος θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Το χρονοδιάγραμμα δε της εκλογικής διαδικασίας θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα.

«Ο λόγος που πάλεψα τόσο σκληρά να παραμείνω στην εξουσία δεν ήταν μόνο γιατί το ήθελα αλλά γιατί ένιωθα την υποχρέωση, το καθήκον να συνεχίσω να υλοποιώ αυτό που σας υποσχεθήκαμε το 2019», τόνισε μεταξύ άλλων ο βρετανός πρωθυπουργός σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι πολύ σκληρό το γεγονός πως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του.

Έκανε αναφορά στα «επιτεύγματα της κυβέρνησης» του, όπως τα χαρακτήρισε προτάσσοντας το Brexit λέγοντας πως η Βρετανία κατάφερε να χαράξει τον δικό της δρόμο φτιάχνοντας τους δικούς της νόμους.

Μίλησε για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία λέγοντας ότι έφερε τα εμβόλια στο Ηνωμένο Βασίλειο πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Τέλος αναφέρθηκε και στον ρόλο που έχει παίξει η Βρετανία στον πόλεμο της Ουκρανίας υποστηρίζοντας ότι «καθοδηγεί τη δύση» ενάντια στον Πούτιν.

Η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού των Συντηρητικών 

Αναφορικά τώρα με τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού των Συντηρητικών όποιος βουλευτής του κόμματος το επιθυμεί μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα με την στήριξη συγκεκριμένου αριθμού συναδέλφων του και μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Από εκεί και πέρα η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού έχει δύο φάσεις.

Στην πρώτη, μετά από μια σειρά διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών θα επιλεγούν δύο υποψήφιοι, ενώ στην δεύτερη θα κληθούν τα μέλη του κόμματος να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.  Υπεύθυνη για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών είναι η επιτροπή 1922.

Η δήλωση παραίτησης

«Γνωρίζω ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα ανακουφιστούν και ίσως κάποιοι λίγοι που θα απογοητευτούν. Και θέλω να γνωρίζετε πόσο θλίβομαι που αφήνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο», είπε.

Ακολουθεί η εισαγωγή της ομιλίας που έκανε έξω από την επίσημη κατοικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ ανακοινώνοντας την παραίτησή του:
 «Είναι ξεκάθαρη τώρα η βούληση των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος αρχηγός κόμματος και επομένως ένας νέος πρωθυπουργός και συμφώνησα με τον σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, (τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922), ότι η διαδικασία επιλογής αυτού του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα και ότι το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Και σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, μέχρι να εκλεγεί ο νέος ηγέτης».

«Επομένως θέλω να πω στα εκατομμύρια ανθρώπους που μας ψήφισαν το 2019, πολλοί από αυτούς ψηφίζοντας Συντηρητικούς για πρώτη φορά: ‘Σας ευχαριστώ γι’ αυτή  την απίστευτη εντολή, την μεγαλύτερη συντηρητική πλειοψηφία από το 1987, το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων μετά τις εκλογές του 1979».

«Και ο λόγος που έδωσα τόσο σκληρή μάχη τις τελευταίες ημέρες για να συνεχίσω να εξασκώ αυτή την εντολή διακυβέρνησης προσωπικώς, δεν είναι μόνο ότι ήθελα να το κάνω, αλλά επειδή ένιωθα ότι αυτή ήταν η δουλειά μου, το χρέος μου, η υποχρέωσή μου προς εσάς να συνεχίσω να κάνω αυτό που υποσχεθήκαμε το 2019».

«Και φυσικά είμαι υπερβολικά υπερήφανος για τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης: από το ότι φέραμε εις πέρας το Brexit μέχρι ότι διευθετήσαμε τις σχέσεις μας με την ηπειρωτική Ευρώπη για πάνω από μισό αιώνα. Αξιοποιήσαμε την εξουσία γι’ αυτή την χώρα για να ψηφίζει τους δικούς της νόμους στο κοινοβούλιο, τα βγάλαμε πέρα με την πανδημία, οργανώσαμε την ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, την ταχύτερη άρση του λοκντάουν και τους τελευταίους μήνες οδηγήσαμε την Δύση στο να υψώσει το ανάστημά της στην επιθετικότητα του Πούτιν στην Ουκρανία».

«Φυσικά είναι επώδυνο να μην μπορέσω να φέρω σε πέρας τόσο πολλές ιδέες και σχέδια. Αλλά όπως έχουμε δει στο Γουεστμίνστερ το ένστικτο της αγέλης είναι ισχυρό και όταν η αγέλη προχωράει, προχωράει», είπε ο Τζόνσον από το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι πρώτες αντιδράσεις Βρετανών και ξένων αξιωματούχων

Λιζ Τρας, υπουργός Εξωτερικών 
«Ο πρωθυπουργός πήρε τη σωστή απόφαση». «Χρειαζόμαστε ηρεμία και ενότητα τώρα και να συνεχίσουμε να κυβερνάμε ενώ αναζητείται ένας νέος ηγέτης».

Κιρ Στάρμερ, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος 
«Είναι καλά νέα για τη χώρα ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία.
Αλλά αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Ήταν πάντα ακατάλληλος για το αξίωμα. Ήταν υπεύθυνος για ψέματα, σκάνδαλα και απάτες σε μεγάλη κλίμακα».

Τζάστιν Τόμλινσον, αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος
«Η παραίτησή του ήταν αναπόφευκτη. Ως Κόμμα πρέπει γρήγορα να ενωθούμε και να επικεντρωθούμε σε ό,τι έχει σημασία. Ζούσε σε σοβαρές στιγμές σε πολλά μέτωπα».

Άλιστερ Τζακ, υπουργός αρμόδιος για θέματα Σκωτίας 
«Λυπάμαι που βλέπω τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτείται από πρωθυπουργός. Επέτυχε σπουδαίο έργο όσο ήταν πρωθυπουργός, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης του Brexit, της υποστήριξης της χώρας μέσα από την Covid και παράλληλα ηγήθηκε της διεθνούς απάντησης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το πιο σημαντικό είναι εργάστηκε ακούραστα για να ενισχύσει το Ηνωμένο Βασίλειο».

Κουάζι Κβάρτενγκ, υπουργός Επιχειρήσεων Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής 
«Τι καταθλιπτική κατάσταση. Τόση αχρείαστη ζημιά προκλήθηκε.
«Χρειαζόμαστε τώρα έναν νέο Ηγέτη το συντομότερο δυνατό. Κάποιον που μπορεί να οικοδομήσει ξανά την εμπιστοσύνη, να θεραπεύσει τη χώρα και να καθορίσει μια νέα, λογική και συνεπή οικονομική προσέγγιση για να βοηθήσει τις οικογένειες.

Ανώτερος βουλευτής των Τόρις 
«Βασικά ανακούφιση. Και επίσης θλίψη για μια χαμένη ευκαιρία. Ένας άνδρας που καταστράφηκε από τα δικά του εκ βάθρων ελαττώματα».

Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκωτίας 
«Θα υπάρξει μια ευρέως διαδεδομένη αίσθηση ανακούφισης που το χάος των τελευταίων ημερών (επί της ουσίας μηνών) θα τελειώσει, αν και η ιδέα ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το φθινόπωρο φαίνεται πολύ μακριά από το ιδανικό και σίγουρα όχι βιώσιμο;»

Μάικλ Ο’ Νιλ, Ηγέτης του κόμματος Σιν Φέιν στην Βόρεια Ιρλανδία
«Ήταν ο απόλυτος παραλογισμός ότι οι άνθρωποι εδώ ανέχονταν τον Μπόρις Τζόνσον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ένα πρόσωπο απόλυτης ανυποληψίας. Όποιος προσπαθεί να σαμποτάρει τις ειρηνευτικές συμφωνίες μας, ένα τέταρτο αιώνα προόδου και το κοινό μας μέλλον δεν είναι πραγματικά φίλος μας».

Ντίμτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου
«Δεν μας συμπαθεί και ούτε και εμείς τον συμπαθούμε».

Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ 
«Ο Μπόρις Τζόνσον χτυπήθηκε από ένα μπούμερανγκ που εκτόξευσε ο ίδιος… Οι συμπολεμιστές του τον κατέδωσαν».
«Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι: μην επιδιώκεις να καταστρέψεις τη Ρωσία… Η Ρωσία δεν μπορεί να καταστραφεί. Μπορείς να σπάσεις τα δόντια σου επιχειρώντας το- και μετά να πνιγείς».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 
«Από την πλευρά μας, οι πολιτικές εξελίξεις δεν αλλάζουν τη θέση μας για το πρωτόκολλο (για την Βόρεια Ιρλανδία) ή τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε με τους Βρετανούς ομολόγους μας για τη Βόρεια Ιρλανδία».
«Η θέση μας είναι ότι πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις όσον αφορά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου».

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου