Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Προς προσάρτηση κατεχομένων από Τουρκία – Πληροφορίες για ανακοινώσεις Ερντογάν

 Πέμπτη, 7/7/22

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν σκοπεύει να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία. Ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζεβχερί Γκιουβέν ανέφερε στην εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» ότι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των σχεδίων του Τούρκου Προέδρου είναι η Αγγλία, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν επιθυμεί να καταστεί μέλος της ΕΕ το σύνολο της Κύπρου.

Ο Τζεβχερί ισχυρίστηκε επίσης ότι οι 200 αστυνομικοί από την Τουρκία, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε ότι θα στέλνονταν στα κατεχόμενα, θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καταστείλουν αντιδράσεις και διαδηλώσεις σε περίπτωση που αποφασιστεί η προσάρτηση. Ο Τούρκος δημοσιογράφος υποστήριξε και τα εξής:

«Η Αγγλία βγήκε από την ΕΕ. Μετά την έξοδό της άλλαξε η προοπτική της και επιθυμεί να επικρατεί μονίμως ένταση στην Κύπρο καθότι δε θέλει να τεθεί υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της στο νησί. Επιθυμεί να συνεχιστεί το καθεστώς της ως εγγυήτρια δύναμη. Ο λόγος είναι ότι αν επιλυθούν τα ζητήματα μεταξύ των δύο λαών η Αγγλία ξέρει ότι το πρώτο πράγμα που θα τεθεί υπό αμφισβήτηση είναι η θέση της στην Κύπρο».

Σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν σε μεγάλο ποσοστό να γίνουν μέλος της ΕΕ, ο Γκιουβέν προσθέτει: «Αν η Κύπρος στο σύνολό της γίνει μέλος της ΕΕ αυτό θα αποτελέσει το χειρότερο σενάριο για την Αγγλία. Ένα από τα καλά ενδεχόμενα για την Αγγλία είναι να μη γίνει μέλος της ΕΕ μια ενιαία Κύπρος και το μισό κομμάτι του νησιού να μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον Γκιουβέν, βάσει του «πρωτοκόλλου» που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και κατοχικούς καθεστώτος θα εγκατασταθούν 200 αστυνομικοί από την Τουρκία στα κατεχόμενα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά. Οι αστυνομικοί, σημειώνει ο Γκιουβέν, δε θα φέρουν όπλα καθότι στην Κύπρο δεν υπάρχει εγκληματικότητα ούτε εντάσεις, ωστόσο σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η προσάρτηση θα προκύψουν κοινωνικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις και τότε θα υπάρχει ανάγκη αστυνομικής δύναμης, συμπλήρωσε.

Στέλνουν Αύγουστο το γεωτρύπανο

Το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου θα ξεκινήσει γεωτρήσεις το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας «Αμπντουλχαμίτ Χαν», όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος επιθεώρησε το νέο πλοίο στο λιμάνι της Μερσίνας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών βαφής του στα χρώματα της τουρκικής σημαίας και τη χάραξη στην πρύμνη του ονόματος που του έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Αναφορικά με την τοποθεσία της πρώτης του γεώτρησης, ο Τούρκος υπουργός είπε πως δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά σίγουρα «αποστολή του θα είναι η Γαλάζια Πατρίδα.

Εξετάζονται 5-6 σημεία κι ένα από αυτά θα επιλεγεί», είπε, χωρίς να αποκλείει την ανατ. Μεσόγειο.

«Θα κάνουμε υπομονή ακόμη έναν μήνα. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Νωρίτερα, τα τουρκικά ΜΜΕ είχαν ορίσει ως ημερομηνία έναρξης γεωτρήσεων την 15η Ιουλίου, επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016.

Το νέο γεωτρύπανο, που ετοιμάζεται να ρίξει στις βαθιές θάλασσες η Τουρκία, είναι 7ης γενιάς και θεωρείται το ισχυρότερο στον στόλο των γεωτρύπανων που διαθέτει η Τουρκία.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου