Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Ελεύθερος αφέθηκε ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος Σταύρος Νικόλας Νιάρχος

Τετάρτη, 20 Ιουλίου, 2022

ΚΙΝΣΑΣΑ, ΚΟΝΓΚΟ. Ελεύθερος αφέθηκε από τις αρχές του Κονγκό ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος, Σταύρος Νικόλας Νιάρχος, ο οποίος κρατούνταν εδώ και έξι ημέρες από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Ο κ. Νιάρχος, εγγονός του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, γιος του Σπύρου Νιάρχου και της Δάφνης Γκίνες, «χρυσής» κληρονόμου της ομώνυμης ιρλανδέζικης ζυθοποιίας, βρέθηκε στο στόχαστρο των συγκεκριμένων υπηρεσιών επειδή, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, προσέγγισε ένοπλες οργανώσεις που δρουν στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Eίχε συλληφθεί μαζί με έναν Κογκολέζο συνάδελφό του, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση.

«Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση, χθες το βράδυ, του δημοσιογράφου Σταύρου Νιάρχου ο οποίος έφυγε από τη ΛΔΚ για τις ΗΠΑ. Αλλά απαιτούμε την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Joseph Kazadi και άλλων που κρατούνται χωρίς δικαιώματα επίσκεψης ή συμβουλευτική βοήθεια», γράφει η ACAJ.

«Η ANR μετέφερε τον δημοσιογράφο Νικόλα Νιάρχο στην Κινσάσα για να τον ανακρίνει για τις στενές επαφές του με ένοπλες ομάδες, ιδίως με τους Μπακάτα Κατάνγκα», είχε αναφέρει αρχικά ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, για τον 33χρονο δημοσιογράφο που συνεργάζεται με τα αμερικανικά περιοδικά The Nation και The New Yorker.

«Εκανε κινήσεις χωρίς να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι αρχές», συνέχισε ο αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «πρέπει να επαγρυπνά» μετά τη δολοφονία δύο μελών του ΟΗΕ το 2017. Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν στείλει τους εμπειρογνώμονες Μάικλ Σαρπ και Ζαΐντα Καταλάν να ερευνήσουν τις βιαιοπραγίες στην περιοχή του Κασάι, στην κεντρική ΛΔ Κονγκό, όπου όμως απήχθησαν και δολοφονήθηκαν.

Ο Κονγκολέζος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η Αμερικανίδα πρόξενος επισκέφθηκε τον Νιάρχο, και προέβλεψε ότι θα αφηνόταν ελεύθερος αφού οι τοπικές αρχές «δεν έχουν κανένα συμφέρον να τον κρατούν».

Ο Νιάρχος πήγε στη ΛΔ του Κονγκό για να κάνει ρεπορτάζ για την προστασία της φύσης, της οικονομίας και του πολιτισμού, για λογαριασμό του περιοδικού The Nation, σύμφωνα με την επίσημη διαπίστευσή του.

Πηγή: «Πρώτο Θέμα», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου