Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Ύφεση μπροστά μας. Μεγάλες εταιρείες «γονάτισαν» από την οικονομία και κλείνουν τα καταστήματα τους. Αλυσίδες καταστημάτον κλείνουν τις πόρτες.

 Τρίτη, 19 Ιουλίου, 2022



Του Βασίλη Καυκά, Βοστώνη, ΗΠΑ


Η πανδημία (Covid 19) έχει κάνει μεγάλη ζημιά σε πολλές εταιρίες οι οποίες κλείνουν τα μαγαζιά τους η μία μετά την άλλη. 


Η ύφεση είναι ορατή με όλα τα επακόλουθα για την Οικονομία, την Κοινωνία...  Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανέβηκε στο 9,1% και είναι νωρίς ακόμα.  Ορατό είναι και το μέλλον για το Real Estate (ακίνητες περιουσίες) αφού τα επιτόκια τραβάνε την ανηφόρα και λέγουν θα ανέβουν πάλι σύντομα με το σκεπτικό να ανέβουν γιά 2-3 φορές μέχρι τέλος του χρόνου.


Τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα.  Η πανδημία του κορωναϊου «τιμώρησε» πολλές επιχειρήσεις που είχαν «υπεροψία», ενώ άλλες δεν έχουν εργατικό δυναμικό.  Από την άλλη μεριά πολλές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα (Mall) πάτωσαν σε εισπράξεις και αυτό έγινε από πολλούς παράγοντες.

Η απαγόρευση της επίσκεψης στα καταστήματα, μετά ήρθε η μάσκα, λίγα άτομα εντός του καταστήματος.  Η αγορά διά μέσου του διαδικτύου, το χαμηλότερο κόστος στις πλατφόρμες στο διαδίκτυο, «Amazon” έκαναν τα καταστήματα να γονατίσουν.  Πολλά προσπάθησαν με τις ενέσεις της κυβέρνησης αλλά και εδώ έγιναν λάθη. 

Ένα άλλο γεγονός είναι ότι ο κόσμος κάθισε στο σπίτι του και τεμπέλιασε αφού πήρε χρήματα για να κάθεται και τώρα δεν θέλει να πάει πίσω στην εργασία.

Τα προβλήματα είναι μεγάλα και στη σίτιση όπου εδώ έχουμε πολλούς Ελληνικής καταγωγής ιδιοκτήτες.  $30 την ώρα παίρνει υπάλληλος σε pizzeria στο Wilmington Massachusetts  Ενώ πολλοί βγήκαν στη σύνταξη και πληροφορίες λένε ότι συνεχίζουν να εργάζονται και εισπράττουν κάτω από το τραπέζι.

Έτσι βλέπουμε μεγάλες εταιρείες που έκλεισαν ή θα κλείσουν τις πόρτες σύντομα.  Πολλά εμπορικά γέμισαν αράχνες και όσοι έχουν εμπορικά κτίρια που ενοικιάζουν αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα και εάν δεν κατεβάσουν τα ενοίκια για να συνεχίσουν τα καταστήματα να λειτουργούν θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα ακόμα και να μείνουν άδεια με όλες τις επιπτώσεις ακόμα και foreclosure.

Από τα μεγάλα καταστήματα αλυσίδες (franchise) βλέπουμε:  Mc Donalds να κλείνει 200 καταστήματα, Office DepotChipotleGNCFive GuysKOHLSKAY JewelersMACYSGAME STOP και πολλές άλλες όπου θα κλείσουν 300 καταστήματα, η JCPenney που έκλεισε 192 μαγαζιά το 2021 ενώ θα κλείσει άλλα 50 καταστήματα.  Ακόμα και η μεγάλη εταιρεία Walmart θα κλείσει καταστήματα.

Η εταιρεία HOOTERS με την διαφορετική νοοτροπία εξυπηρέτησης των πελατών (οι σερβιτόρες είναι ντυμένες με ελάχιστα ρούχα) κλείνουν τα μαγαζιά τους γιατί η νοοτροπία των σημερινών πελατών έχει αλλάξει. 

Πολλές εταιρείες έχουν καταστήματα που είναι ιδιοκτησία της εταιρείες ενώ άλλα καταστήματα franchise έχουν να κάνουν με ιδιότητες που αγόρασαν το κατάστημα στο συγκεκριμένο χώρο και όλα γίνονται βάσει τις προδιαγραφές της εταιρείας με όλα τα υπέρ και τα κατά γιατί πρέπει να ακολουθούν τις διαταγές της εταιρείας. 

Για παράδειγμα αναφέρουμε ότι ένας επενδυτής αγοράζει το νέο κατάστημα και οφείλει να είναι πάντα κάτω από τις προδιαγραφές και τις υποδείξεις της εταιρείας ενώ αγοράζει τα πάντα από την εταιρεία.  Η εταιρεία θα πει ότι σε 10-20 χρόνια πρέπει να γίνει γενική ανακαίνιση και ο ιδιοκτήτης στο συγκεκριμένο σημείο πρέπει να υπακούσει. 

Πόσο στοιχίζει να αγοράσει κάποιος ένα μαγαζί από το franchise?  Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ίσως και εκατομμύρια.  Για παράδειγμα αναφέρω το Subway ή την Donkin Donuts που η τιμή για ένα location (σημείο) είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο ίσως και περισσότερο.

Η νοοτροπία των εταιρειών είναι ότι για να πηγαίνει καλά μία επιχείρηση πρέπει να έχει τουλάχιστον κέρδος 10% το χρόνο αλλιώς η επιχείρηση δεν είναι υγιείς!

Είναι πάρα πολλά που μπορούμε να πούμε αλλά αυτό είναι για μία άλλη φορά. 

paneliakos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου