Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Ηλεία: Δύσκολη νύχτα για πυροσβέστες και κατοίκους – Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί

   Δευτέρα, 4η Ιουλίου, 2022

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στις Πόρτες Αχαΐας έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και εξαπλώθηκε στην Ηλεία

Ηλεία: Δύσκολη νύχτα για πυροσβέστες και κατοίκους – Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί | tovima.gr

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο πύρινο μέτωπο μεταξύ Αχαΐας και Ηλείας που μαίνεται ανεξέλεγκτο από νωρίς το απόγευμα της Κυριάκης όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στις Πόρτες Αχαϊας και λόγω των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε πυκνή δασική έκταση.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος η φωτιά απειλεί τρεις κοινότητες του δήμου Ήλιδας στην Ηλεία. Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς τις κοινότητες, Κότρωνα και Καραγιαννέικα, οι οποίες έχουν ήδη εκκενωθεί, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν τη φωτιά πριν φθάσει στην ορεινή κοινότητα, Λάττα».

Δείτε εικόνες από τη Βάλμη Ηλείας

Σύμφωνα πάντα με τον αντιπεριφερειάρχη, «η κοινότητα Λάττα βρίσκεται σε δύσβατο σημείο με πυκνή βλάστηση και ήδη δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή, ενώ μηχανήματα έργου της περιφέρειας ανοίγουν αγροτικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες».

Επίσης, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο που κατευθυνόταν προς την κοινότητα Βάλμη, έχοντας μάλιστα πλησιάσει τα πρώτα σπίτια σε απόσταση περίπου 150 μέτρων».

Το χωριό Βάλμη ήταν το πρώτο που εκκενώθηκε με τους κατοίκους να λαμβάνουν μήνυμα απομάκρυνσης από το 112.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης παίρνουν μέρος 130 πυροσβέστες με 43 οχήματα, καθώς και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, με τη συνδρομή εθελοντών πυροσβεστών και υδροφόρων ΟΤΑ.


   

Φωτιά και στη Λευκάδα

Την ίδια στιγμή όμως. σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά σε δύσβατη δασική έκταση στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης στη Λευκάδα 32 πυροσβέστες με 9 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

53 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές.

Την Κυριακή «παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν, με υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένη ένταση των ανέμων, οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Ραφαέλα Τζήμα.

Σημειώνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών. Μέχρι στιγμής, αυτό το Σαββατοκύριακο είναι το πιο ζεστό της χρονιάς, με τις μετεωρολογικές προγνώσεις να μιλούν για υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους μέχρι την Τετάρτη.

Ήδη η Πολιτική Προστασία εξέδωσε εκτίμηση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς και για τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για σήμερα, Κυριακή και Δευτέρα σε πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, καθώς και σε νησιά του Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά φέτος, στον χάρτη επικινδυνότητας για πυρκαγιές που δίνει η Πολιτική Προστασία, σχεδόν η μισή Ελλάδα εμφανίζεται με την ένδειξη 4 – «πολύ υψηλός κίνδυνος».

Ειδικότερα, σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκονται οι περιοχές: 

  • Αττική, Κύθηρα
  • Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα
  • Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία
  • Ηλεία, Αχαΐα
  • Σάμος, Ικαρία, Χίος, Ψαρά, Λέσβος

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Ασπρόπυργο

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι υπό μερικό έλεγχο τέθηκε νωρίτερα η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 18:00 σε χαμηλή βλάστηση, ενώ δεν υπήρξε απειλή για κατοικίες.

Στο σημείο επιχείρησαν 35 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα και 1 ελικόπτερο, ενώ συνδρομή παρείχαν υδροφόρες ΟΤΑ.

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή Αιγάλεω σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της ΕΛΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα από το ύψος της Αττικής Οδού έως τα διυλιστήρια λόγω της πυρκαγιάς στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου.

Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Το Πυροσβεστικό Σώμα, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, δηλώνει ότι βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Συστάσεις προς τους πολίτες

Παράλληλα, συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ακόμη, η Πολιτική Προστασία υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Και τη Δευτέρα θα πνέουν πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται στη δυτική Ελλάδα. Τα θερμόμετρα στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα φτάσουν τους 38 βαθμούς. Λίγες μπόρες αναμένονται στα βορειοδυτικά. Δεν αλλάζει η καιρική κατάσταση ως την Τετάρτη. Την Πέμπτη τοπικές καταιγίδες προβλέπονται κυρίως στα βόρεια. Από την Παρασκευή και από τα βόρεια η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ενώ αναμένονται σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου