Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Κρίση στην Εκκλησία της Ελλάδος προκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος

Τετάρτη, 13 Ιουλίου, 2022

ΒΟΣΤΩΝΗ. Κρίση στην Εκκλησία της Ελλάδος φαίνεται να έχει προκαλέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, με αφορμή τον τρόπο που έγινε η βάπτιση των δύο τέκνων του ομοφυλόφιλου ζεύγους των Ελληνοαμερικανών, Ευαγγέλου Μπούση και Πίτερ Ντούντα και τις διαστάσεις που έλαβε στα Μέσα Ενημέρωσης. Για το θέμα έγραψε ενδελεχώς ο «Ε.Κ.» στην ηλεκτρονική του έκδοση www.ekirikas.com στις 11 Ιουλίου 2022 και στην έντυπη στις 12 Ιουλίου.

Αποκαλύπτουμε πως το θέμα συζητήθηκε εκτενώς επί μία και πλέον ώρα ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στα Ιωάννινα όπου βρισκόταν αμφότεροι, το απόγευμα της Τρίτης 12 Ιουλίου. Πληροφορίες του «Ε.Κ.», αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συγκαλεί εκτάκτως τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ενδεχομένως να φέρει το θέμα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων. Παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες να μην διαταραχθούν οι εκατέρωθεν διεκκλησιαστικές σχέσεις Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ιεράρχης του οποίου τυγχάνει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Εν τω μεταξύ ο κ. Ελπιδοφόρος έχει προγραμματίσει να μεταβεί στη Μύκονο για να ευλογήσει το γάμο προσώπου της οικογένειας Μπούση.

Επισημαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος διατηρεί στενή φιλία και εγγύτητα τόσο με το ζεύγος Ευαγγέλου Μπούση και Πίτερ Ντούντα, όσο και με τους οικείους του κ. Μπούση. Εχει διορίσει, μάλιστα, την μητέρα του, την Ελένη Μπούση, από την πόλη Northbrook του Ιλινόις, στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο και συγκεκριμένα στις νευραλγικές επιτροπές Διοίκησης της Αρχιεπισκοπής και Νεολαίας.

Εξ’ άλλου ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, Αντώνιος, στην κυριότητα του οποίου ανήκει  ο ναός της Παναγίας Φανερωμένης στον οποίον τελέσθηκε η βάπτιση το Σάββατο 9 Ιουλίου, με έγγραφο του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ημερομηνία 11 Ιουλίου 2022 καταγγέλλει τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ότι ουσιαστικά τον παραπλάνησε για την λήψη της κανονικής άδειας προκειμένου να ιεροπράξει στα όρια της Μητρόπολης του.

Στο έγγραφο -καταγγελία του, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Μητρόπολης Γλυφάδας, ο Μητροπολίτης Αντώνιος ανάμεσα στα άλλα γράφει πως «συνελόντι ειπείν, ο Σεβ. Αμερικής ενήργησεν αυτοβούλως, αυθαιρέτως και αντικανονικώς εντός της Μητροπόλεως μου, καθ’ όσον, ενώ εγνώριζε καλώς, ότι τα παιδιά δεν ανήκουν εις οικογένειαν κατά τα θέσμια της Εκκλησίας, ουδέν ανέφερεν εις εμέ. Εάν με είχεν ενημερώσει θα είχον αναφερθή εις την Ιεράν Σύνοδον, προκειμένου Αύτη να αποφασίσει περί του πρακτέου».

Στο έγγραφο του-καταγγελία ο Μητροπολίτης Αντώνιος προς την Ιερά Σύνοδο, αναφέρεται στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο γράφοντας και τα εξής: «Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα, εξ’ αφορμής του θορύβου που προεκλήθη εκ της υπό του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου τελέσεως του μυστηρίου της βαπτίσεως δύο παίδων, τα οποία ανατρέφονται από δύο πρόσωπα του ιδίου φύλου, προάγομαι ευλαβώς να αναφέρω Υμίν τα κάτωθι: Ο Σεβ. Αμερικής μου εζήτησεν εγγράφως άδειαν να τελέση «την βάπτισιν των δύο τέκνων της εκ Σικάγου ορμωμένης, ομογενειακής οικογενείας Μπούση», όπως προκύπτει εκ του συνημμένου υπ’ αριθ. Πρωτ.140/21.6.2022 εγγράφου.

Ως εικός, εκ της εν λόγω αναφοράς ουδέν δυνάμενον να προκαλέσει έστω και την παραμικράν υπόνοιαν περί του εν τέλει γενομένου υφίσταται. Διό και, επειδή ουδεμίαν γνώσιν είχον περί του εν τέλει τελεσθέντος, φιλαδέλφως παρέσχον τω Σεβασμιωτάτω την κανονικήν άδειαν διά την ιερουργίαν του μυστηρίου. Εκτοτε ουδεμίαν, παντός είδους, επικοινωνίαν είχομεν μετά του Σεβ. Αμερικής, ούτε προ της βαπτίσεως, ούτε μετ’ αυτήν».

Επίσης η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου προς τον Μητροπολίτη Γλυφάδας Αντώνιο, με ημερομηνία 21 Ιουνίου 2022, με την οποία αιτείται κανονική άδεια αναρτήθηκε στον Ιστότοπο της Μητρόπολης Βουλιαγμένης και η οποία έχει ως εξής: «Προσφιλέστατε αδελφές άγιε Γλυφάδας, Μετά χαράς και καθηκόντως επικοινωνώ προς την υμετέραν προσφιλεστάτην Σεβασμιότητα ίνα αιτήσωμαι την κανονικήν αυτής άδειαν όπως ιερουργήσω εν τω Ι. Ναώ της Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης καθ’ ημάς Θεοσώστου επαρχίας την 9ης Ιουλίου ε.ε., προκειμένου όπως τελέσω την βάπτισιν των δύο τέκνων της εκ Σικάγου ορμωμένης ομογενειακής οικογενείας Μπούση.

Τα ως άνω υποβάλλων καθηκόντως και κατά τάξιν, διατελώ μετά της εν Κυρίω αγάπης και πάσης τιμής.

Εν Νέα Υόρκη, τη 21η Ιουνίου 2022,  Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου