Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Αυστηρή απάντηση της Συνέλευσης Ορθόδοξων Επισκόπων Αμερικής στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο

Πέμπτη, 14 Ιουλίου, 2022

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Συνέλευση των Ορθόδοξων Κανονικών Επισκόπων Αμερικής με απάντηση της, με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2022, στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, επαναλαμβάνει αποφασιστικά ότι θα διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του και κατ’ ακολουθία με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, εάν προχωρήσει στην χειροτονία σε Επίσκοπο του Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρου Μπέλια (Alexander Belya), Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο του Σλαβικού Ορθόδοξου Βικαριάτου. Η Συνέλευση των Επισκόπων προβάλλει αιτιάσεις κανονικής, αλλά και άλλης φύσεως για τον ήδη εψηφισμένο Επίσκοπο, τον οποίον προτίθεται να χειροτονήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο τέλος Ιουλίου στο Μαϊάμι της Φλόριδας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είναι ο Πρόεδρος της Επισκοπικής Συνελεύσεως όντας Εξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική.

Στην καινούργια της επιστολή, της 12ης Ιουλίου 2022, η Συνέλευση επαναλαμβάνει την ήδη εκφρασθείσα προειδοποίηση της στο αρχικό της γράμμα με ημερομηνία 27 Ιουνίου το οποίο αποκάλυψε ο «Ε.Κ.» στις 29 Ιουνίου,
ότι «υπάρχουν εκείνοι από εμάς που σας έχουν εξηγήσει πως το βρίσκουν αδύνατο να συλλειτουργήσουν με αυτόν (τον Μπέλια) και το Βικαριάτο» και πως «δεν μπορούμε να εξακολουθήσουμε να συμμετέχουμε στη Συνέλευση εάν αυτός ο άνθρωπος ανυψωθεί στο Επισκοπικό αξίωμα και κατά συνέπεια γίνει μέλος της Επισκοπικής μας Συνέλευσης. Με μεγάλη λύπη, πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητά μας να συνεχίσουμε τις κατά πρόσωπο συνεδριάσεις μας και τις πολύτιμες συλλειτουργίες μας».

Επισημαίνεται ότι η καινούργια επιστολή την οποία αποκάλυψε ο «Ε.Κ.» στην ηλεκτρονική Αγγλική του έκδοση την www.thenationalherald.com το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουλίου είναι γραμμένη σε έντονο και αποφασιστικό ύφος ως τελευταία προειδοποίηση και απόπειρα να διασωθεί η ενότητα της Ορθοδοξίας στην Αμερική.

Στην αρχή της επιστολής οι επικεφαλής ιεράρχες της Συνέλευσης αναφέρουν πως «λάβαμε ατομικά επιστολές σας σε απάντηση της δικής μας παράκλησης για αναθεώρηση της προγραμματισθείσας χειροτονίας του Αλέξανδρου Μπέλια. Καθυστερήσαμε να σας απαντήσουμε επειδή δεν θέλαμε να σας αποσπάσουμε από τη χαρά που αισθάνθηκαν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε τούτη τη χώρα με τα εγκαίνια του ναού και εθνικού προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο Εμπορικό Κέντρο και τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Αρχιεπισκοπής στην πρόσφατη Κληρικολαϊκής σας Συνέλευση».

Σε άλλο σημείο καταλογίζουν στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο διασπαστικό τακτικισμό. Γράφουν πως «καθότι συχνά έχετε διατυπώσει προβληματισμό πως η Ορθόδοξη μαρτυρία μας παρεμποδίζεται συμπεριφερόμενοι ως συνομοσπονδία Εκκλησιών αντί ως Ένα Σώμα Χριστού, αποκαρδιωθήκαμε που μας απαντήσατε όχι ως ένας ενωτικός Πρόεδρος σε συμμέτοχους της Συνέλευσης, αλλά μόνο ως κεφαλή μιας ατομικής δικαιοδοσίας σε ατομικά επικεφαλής ιεράρχες άλλων δικαιοδοσιών. Αυτή η αποκαρδίωση μας είναι συμμιγής με την επιλογή της Σεβασμιότητά σας να αμελήσετε για την επήρεια που θα έχει αυτή η προτεινόμενη Επισκοπική χειροτονία σε όλους μας και όχι μόνο στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής».

Οι ιεράρχες της Επισκοπικής Συνέλευσης γράφουν στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, πως, «τα γράμματα μας φιλανθρώπως απέφυγαν από το παραθέσουν λεπτομερώς τους προβληματισμούς μας για τον Αλέξανδρο Μπέλια. Οι απαντήσεις σας φαίνεται να απορρίπτουν όλους μας τους προβληματισμούς ως τελείως διαδόσεις, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να προσδιορίσουμε τα δύο πιο καταφανή παραδείγματα, βάζοντας στην άκρη μερικά από τα περισσότερο προσωπικά. Πρώτον δεχθήκατε τον Μπέλια τον Οκτώβριο του 2019, έπειτα που είχε τεθεί σε αργία κανονικώς από την ικανή εκκλησιαστική του Αρχή στις 3 Σεπτεμβρίου 2019. Οποιοδήποτε προηγούμενο «γενικό» απολυτήριο γράμμα (το οποίο δεν είναι κανονικώς ορθό) υπογεγραμμένο από τον αείμνηστο αδελφό μας  Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιλαρίων θα σήμαινε ελάχιστα ή τίποτε από κανονικής απόψεως κι αν ακόμα ήταν αυθεντικό. Το γεγονός της αργίας του Μπέλια είναι πέρα από αμφιβολία και (από όσο γνωρίζουμε) δεν έχει κάν εφεσιβάλλει την κανονική ποινή όπως προβλέπουν οι κανόνες. Συχνά λέτε πως ενώ η Ρωσική Εκκλησία έχει διακόψει κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει ανταποδώσει αυτή την πράξη και ως εκ τούτου παραμένει σε κοινωνία με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Εάν είναι έτσι, πως εξηγείτε την αποδοχή ενός κληρικού από μία Εκκλησία με την οποία είσθε σε κοινωνία χωρίς πρώτα να επιλύσετε το θέμα της κανονικής του ποινής; Γράψατε ότι ο Μητροπολίτης Ιλαρίων (και η ROCOR γενικότερα) δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί σας, αλλά εσείς μπήκατε στον κόπο να ζητήσετε από αυτούς πληροφορίες υπό το φως αυτού του περίεργου απολυτήριου γράμματος και γνωρίζοντας πως ο πρώην Αρχιμανδρίτης ήταν υπό αργία και έρευνα για σοβαρές κανονικές και ηθικές κατηγορίες;

Δεύτερον, ο Μπέλια έχει υποβάλλει μήνυση εναντίον της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκτός Ρωσίας, πράγμα το οποίο αντίκειται στην Αγία Γραφή και τους ιερούς κανόνες. Και μόνο αυτό το γεγονός όφειλε να τον αποτρέψει να γίνει Επίσκοπος….Η μήνυση του απειλεί τα νομικά συμφέροντα όλων των δικαιοδοσιών και πραγματικά όλες τις ιεραρχικές Εκκλησίες στις Ηνωμένες Πολιτείες». Συμπληρώνουν πως «δεν κατανοούμε πώς μπορείτε να προωθείτε την εις Επίσκοπο χειροτονία αυτού του ίδιου ανθρώπου ο οποίος προχωρεί μία τέτοια αντι-ιεραρχική μήνυση εναντίον μιας Ορθόδοξης δικαιοδοσία, που θα ήταν επιβλαβής για όλους εμάς και πρώτα από όλα για την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου