Σε συμφωνία ήρθαν την Παρασκευή η εταιρεία κατασκευής αεροταξί Vertical Aerospace με την American Airlines προκειμένου ο αμερικανικός αερομεταφορέας να πληρώσει πριν από την παράδοση 50 ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL).

Η είδηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της Vertical Aerospace να σημειώσει… κάθετη αύξηση έως και 71 %.

Πέρυσι, η American Airlines είχε συμφωνήσει να προπαραγγείλει έως και 250 αεροσκάφη eVTOL της Vertical η οποία έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επρόκειτο για μια συμφωνία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, και υπήρχε δυνατότητα αγοράς 100 ακόμη τέτοιων αεροσκαφών.

Το αεροσκάφος VA-X4 της Vertical μπορεί να μεταφέρει τέσσερις επιβάτες και έναν πιλότο. Μπορεί να πετάξει με ταχύτητες άνω των 320 χιλιομέτρων την ώρα σε εμβέλεια άνω των 160 χιλιομέτρων.

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για αεροσκάφη με μπαταρίες

Η συμφωνία αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για αεροσκάφη με μπαταρίες που μπορούν να απογειώνονται και να προσγειώνονται κατακόρυφα, προσφέροντας έναν νέο τρόπο στους ταξιδιώτες να ξεπεράσουν την κίνηση και να ταξιδέψουν γρήγορα από πόλη σε πόλη.

Η Vertical Aerospace είχε αναφέρει πέρυσι προπαραγγελίες για έως και 1.350 αεροσκάφη αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines και Virgin Atlantic.

Η μετοχή της Vertical που είναι εισηγμένη στις ΗΠΑ σημείωσε πρόσφατα άνοδο κατά 52%.