Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Πως θα καθαρίσουμε σωστά την ψησταριά μας σε 7 βήματα

 Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022


Και γιατί είναι επικίνδυνο να τη χρησιμοποιούμε χωρίς να έχει προηγηθεί καθαρισμός.


GMVOZD VIA GETTY IMAGES

Μπορεί εμείς να δηλώνουμε «ψημένοι» για μπάρμπεκιου το καλοκαίρι, είναι όμως πραγματικά έτοιμη και η ψησταριά μας; Υπάρχει μεγάλη πιθανόητητα να καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα υπολειμμάτων μαγειρεμένου φαγητού και λίπους. Που σημαίνει ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία μας, αλλά ακόμα και η περίπτωση να πάρει φωτιά.

Προκειμένου να καταλάβουμε πότε η ψησταριά μας βρίσκεται σε καλή κατάσταση συμβουλευτήκαμε μια ομάδα επαγγελματιών, ειδικών στο ψήσιμο. Οι ειδήμονες μας εξηγούν γιατί είναι σημαντικό να καθαρίζουμε τη σχάρα, πώς να κάνουμε έναν βαθύ καθαρισμό και πώς να τη συντηρούμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που το ψήσιμο έχει την τιμητική του.

Οι κίνδυνοι μιας βρώμικης ψησταριάς

Ο σχολαστικός καθαρισμός της ψησταριάς πριν από την έναρξη της σεζόν που αρχίζει η έντονη χρήση και η πραγματοποίηση μικρότερων καθαρισμών κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, έχει εξαιρετική σημασία.

«Αρχικά, η συσσώρευση λίπους και υπολειμμάτων τροφίμων στη σχάρα αποτελεί ζήτημα υγιεινής και ασφαλείας των τροφίμων. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να συγκεντρωθούν βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια ή το E. coli, τα οποία αν μεταφερθούν στο φαγητό, ίσως προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες», προειδοποιεί η Ελίζαμπεθ Ντέιβις, επαγγελματίας οικολογικού καθαρισμού και ιδρύτρια της Hudstone Home, μιας αυστραλιανής εταιρείας που παράγει οικολογικά προϊόντα καθαρισμού.

Εκτός αυτού, τα υπολείμματα τροφών, η στάχτη και το λίπος ενδέχεται να μετατρέψουν την ψησταριά μας σε εστία πυρκαγιάς. Όταν μια γεμάτη λίπος σχάρα αναφλέγεται, οι φλόγες πιθανώς εξαπλωθούν. Τέλος, η κακή συντήρηση μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής της συσκευής.

Πώς να καθαρίσουμε την ψησταριά σε βάθος

Για να εισέλθουμε δυναμικά στην εποχή του μπάρμπεκιου, αφιερώνουμε τον απαιτούμενο χρόνο, προκειμένου να καθαρίσουμε τη σχάρα μας. Η συγκεκριμένη διαδικασία χρειάζεται να γίνεται μόνο μία φορά το χρόνο, ωστόσο θα μας εξασφαλίσει γευστικές επιτυχίες καθ′ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και αργότερα.

Η Σούζι Μπούλοκ, ιδιοκτήτρια και ιδρύτρια του Hey Grill Hey, μιας διαδικτυακής πηγής για συμβουλές μπάρμπεκιου, μας εξηγεί βήμα-βήμα πώς θα μεθοδεύσουμε τον ετήσιο καθαρισμό της ψησταριάς μας.

1. Αφαιρούμε τα εξαρτήματα της ψησταριάς

Η Μπούλοκ μας προτρέπει να ξεκινήσουμε αφαιρώντας όλα τα αποσπώμενα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των σχαρών, των καλυμμάτων του καυστήρα, των δοχείων συλλογής λίπους, ακόμη και τους διακόπτες. Στη συνέχεια αφήνουμε τα συγκεκριμένα εξαρτήματα στην άκρη προκειμένου να τα καθαρίσουμε.

2. Ξύνουμε το εσωτερικό της ψησταριάς

Η Μπούλοκ συνιστά να προμηθευτούμε μία απλή σπάτουλα. Χρησιμοποιούμε την αιχμηρή άκρη της ώστε να ξύσουμε κολλημένα υπολείμματα από το εσωτερικό της ψησταριάς ή από τα αποσπώμενα εξαρτήματα.

3. Απολυμαίνουμε τα εξαρτήματα

Για να καθαρίσουμε τις σχάρες, τους δίσκους, τα καλύμματα και τα άλλα μέρη, χρησιμοποιούμε ένα φυσικό, κατάλληλο για τρόφιμα απολιπαντικό εσπεριδοειδών, με το οποίο ψεκάζουμε τα εξαρτήματα. Διαποτίζουμε όλες τις σχάρες, τους δίσκους και τους διακόπτες με απολιπαντικό και στη συνέχεια σκουπίζουμε.

Το καλύτερο εργαλείο για αυτή τη δουλειά είναι ένα κλασικό σφουγγάρι κουζίνας. Αντί για έτοιμο απολιπαντικό, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα υγρό αποτελούμενο από ίσα μέρη νερού και λευκού ξυδιού.

SUPAWAT EURTHANABOON / EYEEM VIA GETTY IMAGES

4. Καθαρίζουμε το εσωτερικό της ψησταριάς

Ενώ οι σχάρες και οι δίσκοι έχουν αφαιρεθεί από την ψησταριά, χρησιμοποιούμε το απολιπαντικό και το σφουγγάρι για να ψεκάσουμε και να σκουπίσουμε το εσωτερικό της. Αποφεύγουμε να καθαρίζουμε τα σημεία από όπου ρέει καύσιμο, ειδικά τις μικροσκοπικές τρύπες στους καυστήρες της ψησταριάς αερίου.

5. Καθαρίζουμε το εξωτερικό της ψησταριάς

Με ένα πανί από μικροΐνες σκουπίζουμε το εξωτερικό της ψησταριάς. Αν βρούμε λεκέδες λίπους ή επίμονα υπολείμματα, χρησιμοποιούμε επιπλέον απολιπαντικό ή καθαριστικό για ανοξείδωτα σκεύη.

6. Συναρμολογούμε ξανά την ψησταριά

Εφόσον τα αξεσουάρ, καθώς και το εσωτερικό και εξωτερικό τμήμα της ψησταριάς μας είναι καθαρά, ήρθε η ώρα να ενώσουμε, να «συναρμολογήσουμε» και πάλι τα κομμάτια. Προσθέτουμε όλα τα καθαρά εξαρτήματα στην συσκευή μας, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

7. Ζεσταίνουμε την ψησταριά

Το τελευταίο βήμα για τον καθαρισμό της ψησταριάς είναι να την ανάψουμε και να τη βάλουμε σε δυνατή φωτιά. Αυτό θα βοηθήσει να κάψουμε τυχόν υπολείμματα και να διασφαλίσουμε ότι η σχάρα είναι έτοιμη για μαγείρεμα.

Εάν χρησιμοποιούμε ψησταριά με ξύλα ή ψησταριά με κάρβουνα, ο Λερόι Χάιτ, διευθύνων σύμβουλος της Cutting Edge Firewood, εταιρείας που εμπορεύεται ξύλα για το ψήσιμο, επισημαίνει ότι η υψηλή θερμότητα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να καθαρίσουμε την ψησταριά μας.

Συνιστά να δώσουμε σημασία στον σκούρο καπνό που διαχέεται σε αυτό το στάδιο. Όσο πιο σκούρος είναι ο καπνός, τόσο πιο βρώμικη είναι η ψησταριά μας. Όταν ο καπνός σταδιακά εξαφανίζεται και γίνεται άχρωμος, αυτό σημαίνει ότι πλέον η ψησταριά είναι καθαρή.

Πώς να διατηρήσουμε την ψησταριά καθαρή και μετά την καλοκαιρινή περίοδο

Καθαρίζουμε τις σχάρες και τους δίσκους στάλαξης μία φορά το μήνα

Ενώ ο συνολικός βαθύς καθαρισμός πρέπει να γίνεται ετησίως, είναι σημαντικό να κάνουμε και μικρότερους καθαρισμούς συντήρησης. Ο Κόουλ Χανς, εταιρικός σεφ του Johnsonville Sausage, συνιστά να καθαρίζουμε την ψησταριά τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Οι δίσκοι συλλογής υγρών θα πρέπει επίσης να καθαρίζονται τουλάχιστον κάθε μήνα, ενώ όσον αφορά τα υπόλοιπα μέρη της ψησταριάς, η Γκάμπι Μάρτιν, επόπτης καθαρισμού της Bio Recovery, προτείνει καθαρισμό εφόσον η βρωμιά είναι αισθητή ή φτάνει σε πάχος τουλάχιστον τριών εκατοστών.

Κρατάμε την ψησταριά μας καλυμμένη εφόσον δεν τη χρησιμοποιούμε

Προκειμένου να διατηρήσουμε την καθαριότητα της ψησταριάς μας, φροντίζουμε να την φυλάσσουμε καλυμμένη. Αυτό θα αποτρέψει τη συσσώρευση γύρης ή σκόνης, ενώ εάν διαθέτουμε ψησταριά από ανοξείδωτο χάλυβα, το κάλυμμα θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τη σκουριά ή τον αποχρωματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου