Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

Τετάρτη, 13 Ιουλίου, 2022

Το ισχυρό δολάριο αλλά και η ανησυχία για χαμηλή ζήτηση λόγω πανδημίας στην Κίνα και ενδεχόμενης παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης τροφοδοτούν την πτώση


Πτώση που ξεπερνά τα 7 δολάρια το βαρέλι σημείωσε το αργό πετρέλαιο Brent, καθώς ενισχύεται το δολάριο και η ανησυχία για τη ζήτηση, με την πανδημία στην Κίνα και τους φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση να επικρατούν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent μειώθηκαν κατά 7,17 δολάρια 6,69% στα 99,94 δολάρια.  Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωσε πτώση 7,76 δολάρια ή 7,45 % στα 96,35 δολάρια το βαρέλι

Ακραίες πιέσεις

Οι τιμές του πετρελαίου αντιμετωπίζουν ακραίες πιέσεις «καθώς συνεχίζεται η αμυντική στάση με το καταναλωτικό κλίμα να παραμένει σε ύφεση μαζί με την επανεμφάνιση της πανδημίας στην Κίνα», δήλωσε στο Reuters ο Ντένις Κίσλεε, ανώτερο στέλεχος στην BOK Financial.

Η ενίσχυση του δολαρίου προκάλεσε περισσότερες ρευστοποιήσεις, πρόσθεσε ο Κίσλερ. Το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάρια ΗΠΑ, οπότε ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά το εμπόρευμα πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι ομολόγων, νωρίτερα την Τρίτη σκαρφάλωσε στο 108,56, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2002. Οι επενδυτές τείνουν να θεωρούν το δολάριο ως ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια της αστάθειας της αγοράς.

Η μεταβλητότητα στις τιμές των δυο πετρελαϊκών δεικτών  βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου. Η χαμηλότερη ρευστότητα οδηγεί συνήθως σε μια πιο ασταθή αγορά με δραστικές διακυμάνσεις των τιμών.

Η προσφορά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα υποστηρίξει ξανά την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ, όταν συναντηθεί με τους ηγέτες του Κόλπου στη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα, δήλωσε τη Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ωστόσο, γνώστες του κλάδου, πηγές και εμπειρογνώμονες έχουν αμφισβητήσει κατά πόσον, με την τρέχουσα παραγωγή τουλάχιστον 10,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, η Σαουδική Αραβία έχει πραγματικά στο μανίκι της άλλα 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που μπορούν να τεθούν σε λειτουργία γρήγορα και σταθερά.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν βρίσκεται στην Ασία για να συζητήσει τρόπους ενίσχυσης των κυρώσεων κατά της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο, ώστε να περιοριστούν τα κέρδη της χώρας και να συμβάλει στη μείωση των τιμών της ενέργειας.

H παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί το 2023 αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με φέτος, όπως ανέφερε στη μηνιαία του έκθεση, o Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), επικαλούμενος την οικονομική ανάπτυξη και την πρόοδο στην αντιμετώπιση της COVID-19 στην Κίνα.

Ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι αναμένει η ζήτηση να αυξηθεί κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023. Η πρόβλεψη για τη φετινή αύξηση παρέμεινε αμετάβλητη στα 3,36 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Πηγή: ΟΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου