Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Wall Street: Νέα κατακόρυφη βουτιά

  Παρασκευή, 17 Ιουνίου, 2022

Σε χαμηλά 18 μηνών ο Dow Jones - Το κλίμα της αγοράς επιδεινώνεται για άλλη μια φορά καθώς κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο υιοθετούν πιο επιθετικές πολιτικές - Οι επενδυτές αμφισβητούν εάν η Fed μπορεί να πετύχει μια ήπια προσγείωση στην οικονομία - Περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας

Wall Street: Νέα κατακόρυφη βουτιά

Πάνω από 700 μονάδες ήταν η πτώση σήμερα στον Dow Jones, ο οποίος έχασε τη στήριξη – κλειδί των 30 χιλ. μονάδων φτάνοντας σε χαμηλά 18 μηνών, παρασύροντας σε σημαντικές απώλειες και τους άλλους δύο βασικούς δείκτες της Wall Street.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 2,42% στις 29.927 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 3,25% στις 3.666 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 4,08% στις 10.646 μονάδες, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite βρίσκονται και οι δύο σε bear market, σημειώνοντας πτώση περίπου 24% και 34% από τα ιστορικά υψηλά τους τον Ιανουάριο και τον Νοέμβριο, αντίστοιχα, καθώς ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και οι φόβοι για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης συνεχίζουν να προκαλούν τους πωλητές. Ο Dow, εν τω μεταξύ, είναι περίπου 19% κάτω από το ιστορικό υψηλό του στις 5 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, η καθοδική διάσπαση των 30.000 μονάδων για τον Dow, περιορίζει τον δείκτη στο 60% πάνω από το χαμηλό κλεισίματος της περιόδου της πανδημίας. Αν και οι 30.000 μονάδες δεν είναι απαραίτητα ένα τεχνικό επίπεδο για τον Dow, τα στρογγυλά όρια των 1.000 μονάδων θεωρούνται από πολλούς στη Wall Street ως βασικά ψυχολογικά επίπεδα για την αγορά.

Ανώμαλη προσγείωση

«Είναι καιρός να βγούμε από αυτόν τον τεχνητό κόσμο των τεράστιων εγχύσεων ρευστότητας όπου όλοι συνηθίζουν τα μηδενικά επιτόκια, όπου κάνουμε ανόητα πράγματα, είτε επενδύουμε σε μέρη της αγοράς στα οποία δεν πρέπει να επενδύουμε είτε επενδύουμε στην οικονομία με τρόπους που δεν έχουν νόημα», είπε ο επικεφαλής επενδυτικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian. «Βγαίνουμε από αυτό το καθεστώς και η έξοδος δεν θα είναι ομαλή», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley, Michael Wilson, προειδοποίησε ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού δεν θα λυθεί εν μία νυκτί. «Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ύφεσης, επειδή επιφέρει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων ακόμη πιο γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε επίπεδο τίτλων, η Home Depot, η Intel, η Walgreens, η JPMorgan, η 3M και η American Express σημείωσαν νέα χαμηλά 52 εβδομάδων εν μέσω αυξανόμενων φόβων για ύφεση, ενώ και οι μετοχές της τεχνολογίας υποχώρησαν. Οι Amazon, Apple και Netflix έχασαν περισσότερο από 3%, ενώ η Tesla και η Nvidia σημείωσαν πτώση άνω του 8% και 6%, αντίστοιχα.

Οι μετοχές που σχετίζονται με τον κλάδο των ταξιδίων σημείωσαν επίσης πτώση. Η United και η Delta σημείωσαν πτώση 7% έκαστη, ενώ οι μετοχές των γραμμών κρουαζιέρας Carnival, Norwegian Cruise Line και Royal Caribbean υποχώρησαν κατά 10%.

Επιδείνωση

Το κλίμα της αγοράς φάνηκε να επιδεινώνεται για άλλη μια φορά, καθώς άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο υιοθέτησαν πιο επιθετικές στάσεις πολιτικής και οι επενδυτές αμφισβήτησαν εάν η Fed μπορεί να πετύχει μια ήπια προσγείωση στην οικονομία.

Άλλωστε, τα στοιχεία σήμερα έδειξαν περαιτέρω δραματική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι ενάρξεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 14% τον Μάιο, ξεπερνώντας την πτώση 2,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Ο Δείκτης Επιχειρήσεων της Fed της Φιλαδέλφειας για τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στις -3,3 μονάδες, την πρώτη του συρρίκνωση του από τον Μάιο του 2020. Παράλληλα, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν λιγότερο από το αναμενόμενο, στις 229.000 έναντι εκτιμήσεων για 215.000.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου