Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Νέο sell off στη Wall Street… άνοιξε το κουτί της Πανδώρας

 Τρίτη, 14 Ιουνίου, 2022

Oι φόβοι για ύφεση στην αμερικανική οικονομία κλιμακώνονται ενόψει

της συνεδρίασης της Fed

Νέο sell off στη Wall Street… άνοιξε το κουτί της Πανδώρας

Σε νέα χαμηλά έτους, αλλά και σε bear market εδάφη βρέθηκε σήμερα ο δείκτης – βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, καθώς οι φόβοι για ύφεση στην αμερικανική οικονομία κλιμακώνονται ενόψει της συνεδρίασης της Federal Reserve αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 2,79% στις 30.516 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 3,88% στις 3.749 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 4,68% στις 10.809 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Boeing, της Salesforce και της American Express έπεσαν περισσότερο από 9%, 6% και 4%, αντίστοιχα, ασκώντας μεγάλες πιέσεις στον Dow Jones. Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές της τεχνολογίας, με τις Tesla, Netflix και Nvidia να υποχωρούν πάνω από 6% καθώς ο Nasdaq έφτασε σήμερα σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων.

Τι δείχνει η ιστορία

Εάν η ιστορία είναι οδηγός για το μέλλον, αυτό το sell off μπορεί να συνεχιστεί περαιτέρω. Τα στοιχεία από την Bespoke Investment δείχνουν ότι από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξαν 14 bear markets σε βάση κλεισίματος. Σε αυτές ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά μέσο όρο 30%, με την ύφεση να διαρκεί μεσοσταθμικά 359 ημέρες.

Εν μέσω του sell-off της Δευτέρας, οι επενδυτές θα πρέπει να διατηρήσουν μια «αμυντική στάση» σε τομείς όπως τα βασικά προϊόντα των καταναλωτών και η υγειονομική περίθαλψη, δήλωσε ο Keith Lerner του Truist. Αυτές οι μετοχές μπορεί να μην σημειώνουν μεγάλα κέρδη, αλλά μπορούν να ξεπεράσουν σε απόδοση σε σχέση με άλλους τομείς, είπε.

Επιβεβαιώθηκε η bear market

Ο S&P 500 καταγράφει πλέον απώλειες σχεδόν 21% από το ρεκόρ του, επιστρέφοντας στην επικράτεια της bear market μετά από περίπου τρεις εβδομάδες, και μάλιστα στο κλείσιμο. Μάλιστα, πλέον οι τεχνικοί αναλυτές προειδοποιούν για τις πιθανότητες ενός «June Swoon», δηλαδή να οδηγηθεί κατευθείαν στις 3.400 μονάδες, υπό το βάρος των stop loss πωλήσεων.

Επίσης, τόσο ο Dow Jones όσο και ο Nasdaq δεν κατάφεραν να ελέγξουν τις απώλειες τους, αφού νέο δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι η Fed θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 0,75% την Τετάρτη, περισσότερο από τη μισή μονάδα που αναμένετο μέχρι τώρα.

«Όποιος θέλει να είναι bullish δεν μπορεί να βρει κάποιο asset που να ικανοποιεί το στόχο», σχολίασε ο Jack Ablin, ιδρυτικός συνεργάτης της Cresset Capital. «Δεν υπάρχει τίποτα εκεί έξω αυτή τη στιγμή με τις αποτιμήσεις υπό αμφισβήτηση, με τα επιτόκια να αυξάνονται και την κατεύθυνση της οικονομίας αβέβαιη».

Άνοδος στις αποδόσεις ομολόγων

Εν τω μεταξύ, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια εκτινάχθηκαν καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να επηρεάζονται από τη χειρότερη του αναμενομένου αύξηση του πληθωρισμού, η οποία θα οδηγήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης σε περισσότερο από 3,28%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2007, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να γίνει ακόμη πιο επιθετική για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης, στο 3,35%.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι το επιτόκιο 2ετών ομολόγων διαπραγματεύτηκε στιγμιαία πάνω από το αντίστοιχο του 10ετούς για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης που θεωρείται δείκτης εκτίμησης ύφεσης. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Fed αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον κατά μισή μονάδα την Τετάρτη. Η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης (0,5 ποσοστιαία μονάδα) τον Μάιο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου