Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

H Fed ίσως προβεί στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 1994

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είναι πιθανό να συζητήσει για τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της από το 1994 κατά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, καθώς μια σειρά νέων στοιχείων υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα ήλπιζαν οι υπεύθυνοι χάραξης της οικονομικής πολιτικής.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν υποσχεθεί να δείξουν ευελιξία στην προσπάθειά τους για καταπολέμηση του πληθωρισμού, γεγονός που πιθανότατα θα τους παρακινήσει να συζητήσουν για αύξηση των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας την Τετάρτη, την ίδια μέρα που αξιωματούχοι αναμένεται να ανακοινώσουν τόσο την τελική απόφασή τους όσο και μια νέα σειρά οικονομικών προβλέψεων.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Μάιο και οι αξιωματούχοι είχαν αφήσει να εννοηθεί εδώ και εβδομάδες ότι μια παρόμοια αύξηση θα ήταν εντός λογικού πλαισίου για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, εάν τα στοιχεία εξελίσσονταν όπως αναμενόταν. Όμως, το κόστος δεν έχει εξελιχθεί όπως περίμεναν.

Αντίθετα, μια έκθεση της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» σε νέο υψηλό τον Μάιο και τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1981. Δύο ξεχωριστές μετρήσεις των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, μία από τις οποίες κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και μία άλλη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, έδειξαν ότι οι καταναλωτές αναμένουν σημαντικά μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών.

Αυτό υποδηλώνει πως το αίσθημα ανησυχίας στη Fed θα αυξηθεί, γεγονός που θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού, προτού αυτός αλλάξει συμπεριφορά και γίνει πιο μόνιμο χαρακτηριστικό του οικονομικού σκηνικού στις ΗΠΑ.

Ο Τζερόμ Πάουελ, ο πρόεδρος της Fed, και άλλοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη μείωσης των τιμών σε ένα σταθερό επίπεδο για να διασφαλιστεί μια υγιής οικονομία.

Οι συνεχείς ανησυχητικές ειδήσεις έχουν κάνει οικονομολόγους και επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με πιο γρήγορο ρυθμό για να σηματοδοτήσει ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα και έχει αναγάγει την καταπολέμηση του πληθωρισμού σε απόλυτη προτεραιότητά της.

«Εχουν καταστήσει αρκετά σαφές ότι θέλουν να δώσουν προτεραιότητα στη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε η Πόγια Σρίραμ, οικονομολόγος της τράπεζας Barclays. «Αν αυτό είναι το σχέδιό τους, μια πιο επιθετική πολιτική είναι το επόμενο βήμα».

Η Γουόλ Στριτ προετοιμάζεται ήδη για μία αύξηση των επιτοκίων μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν οι επενδυτές πριν από λίγες μέρες, γεγονός που οδηγεί τις μετοχές σε κατακόρυφη πτώση και προκαλεί «αιμορραγία» σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης αυτής των κρυπτονομισμάτων. Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τα επιτόκια να ανέβουν σε ένα εύρος από 2,75 έως 3%, σε σχέση με τις αποφάσεις της Fed τον Σεπτέμβριο, από το τρέχον εύρος τους από 0,75 έως 1%.

Για να υλοποιηθούν αυτές οι προσδοκίες, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να κάνουν δύο κινήσεις τριών τετάρτων της ποσοστιαίας μονάδας κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών συνεδριάσεων. Η Fed δεν έχει κάνει τόσο μεγάλη αύξηση από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και αυτό το ανώτατο όριο του 3% θα είναι το υψηλότερο επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου