Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Εμπλοκή με την επίσκεψη Λαβρόφ στη Σερβία

 Δευτέρα 6/6/2022

Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο– απαγόρευσαν την υπέρπτηση του εδάφους τους από το ρωσικό κυβερνητικό αεροπλάνο.

Η επίσκεψη είχε ανακοινωθεί από το Βελιγράδι επισήμως και επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα

Εμπλοκή με την επίσκεψη Λαβρόφ στη Σερβία | tovima.gr

Ηκατάσταση γύρω από την ανακοινωθείσα στις αρχές της εβδομάδας επίσκεψη στο Βελιγράδι του ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Λαβρόφ είναι «εξαιρετικά περίπλοκη» επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα υπέρπτησης ορισμένων χωρών, δήλωσε σήμερα η σέρβα πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς.

Δύσκολη η θέση της Σερβίας

Η επίσκεψη αυτή είχε ανακοινωθεί έπειτα απο μια συμφωνία, στην οποία κατέληξαν στα τέλη Μαΐου, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Σερβίας σχετικά με τη συνέχιση των παραδόσεων ρωσικού αερίου στη Σερβία στη διάρκεια των τριών επόμενων ετών, με ευνοϊκές τιμές.

Η είδηση αυτή είχε ανακοινωθεί από τη Σερβία, χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, τη στιγμή που ο συνασπισμός επιχειρούσε να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα στο πλαίσιο κυρώσεων που υιοθέτησε εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ διαπραγματεύεται την ένταξή του στην ΕΕ, το Βελιγράδι διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Μολονότι η Σερβία καταδίκασε στον ΟΗΕ την εισβολή στην Ουκρανία, αρνείται να συνταχθεί με τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δηλώνει τακτικά πως το Βελιγράδι δέχεται για το λόγο αυτό ισχυρές πιέσεις από τους Δυτικούς.

Μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Pink, η σέρβα πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως η θέση αυτή της χώρας της είναι «δύσκολη», «σ’ ένα κόσμο όπου, δυστυχώς, κανένας πια δεν θέλει να συζητήσει και ακόμη λιγότερο να ακούσει κάποιον άλλο».

Η Μπρνάμπιτς εξήγησε πως ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς εργάζεται για την οργάνωση της επίσκεψης και ότι είχε «μια σειρά συναντήσεων με αντιπροσώπους της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της ΕΕ».

Περίπλοκη η κατάσταση

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη», δήλωσε η Μπρνάμπιτς, εξαιτίας της «επιμελητείας» και ακριβέστερα των «υπερπτήσεων» χωρών που βρίσκονται στη διαδρομή του ρωσικού κυβερνητικού αεροπλάνου.

Από τις 25 Φεβρουαρίου, την επομένη της εισβολής, ο Σεργκέι Λαβρόφ αποτελεί στόχο κυρώσεων της ΕΕ, όπως και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ρώσος υπουργός επρόκειτο να φθάσει στη Σερβία αύριο, Δευτέρα, και να συνεχίσει την επίσκεψή του εκεί την Τρίτη, πριν μεταβεί στην Τουρκία. Στο Βελιγράδι πρόκειται να συναντήσει τον σέρβο πρόεδρο, τον σέρβο ομόλογό του Νίκολα Σελάκοβιτς και τον πατριάρχη της Ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας Πορφύριο.

Η σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti αναφέρει στην ηλεκτρονική έκδοσή της πως «η επίσκεψη του Λαβρόφ είναι αβέβαιη». Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή, τρεις χώρες γειτονικές της Σερβίας –η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο– απαγόρευσαν την υπέρπτηση του εδάφους τους από το ρωσικό κυβερνητικό αεροπλάνο.

Το γραφείο του Βούτσιτς ανακοίνωσε πως ο σέρβος πρόεδρος θα συναντηθεί αύριο, Δευτέρα, το πρωί με τον ρώσο πρεσβευτή στο Βελιγράδι.

Ο ίδιος ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε αφήσει να εννοηθεί την Πέμπτη πως η διοργάνωση αυτής της επίσκεψης δεν είναι χωρίς εμπόδια και πως η επίσκεψη «περιπλέκεται».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου