Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Ο κίνδυνος της προσάρτησης

Δευτέρα, 13 Ιουνίου, 2022

Η Τουρκία αρχίζει με σταθερά βήματα να θέτει σε εφαρμογή το plan B για την Κύπρο που είναι η σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων. Σε αυτό στοχεύει και το νέο «οικονομικό πρωτόκολλο» που επιβάλλει η κυβέρνηση Ερντογάν στους Τουρκοκυπρίους μέσω του εγκάθετου της Ερσίν Τατάρ, το οποίο περιορίζει στο ελάχιστο την όποια αυτονομία τους. Μέσω αυτού του «πρωτοκόλλου», η Αγκυρα αποκτά τον πλήρη έλεγχο στο ψευδοκράτος και ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή των κατεχομένων στον 82ο νομό της Τουρκίας.

Το «περιβόητο πρωτόκολλο» δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία αλλά αγγίζει και άλλους τομείς, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία του λόγου, ο έλεγχος των Μέσων Ενημέρωσης, η ανεξαρτησία των συνδικάτων και των κομμάτων και άλλα. Ξεσήκωσε ήδη αντιδράσεις στα κατεχόμενα με πολλούς Τουρκοκύπριους που ξεσηκώθηκαν και διαμαρτύρονται έντονα τις τελευταίες μέρες. Για να «κατευνάσει» αυτές τις αντιδράσεις, πραγματοποιεί επίσκεψη στα κατεχόμενα από το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει χαράξει μια άλλη πορεία για τα κατεχόμενα, με αποκλεισμό της λύσης του Κυπριακού, την οποία ακολουθεί πιστά. Η αποκήρυξη της συμφωνημένης στο πλαίσιο του ΟΗΕ λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και η πρόταξη της λύσης μεταξύ δύο «ισότιμων κυριαρχικών κρατών», ήταν το plan A της κατοχικής Τουρκίας, η οποία άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι «δεν της βγαίνει», καθότι καμιά άλλη χώρα, ακόμη και οι πιο φιλικά προσκείμενες σε αυτήν -όπως για παράδειγμα το Πακιστάν και το Αζερμπαϊζάν- δεν τόλμησαν να προχωρήσουν σε αναγνώριση του παράνομου ψευδοκράτους. Ετσι, προχωρά με τη δημιουργία μιας νέας κατάστασης πραγμάτων, που θα οδηγήσει σε προσάρτηση των κατεχομένων, στα πρότυπα που ενήργησε και η Ρωσία με την Κριμαία.

Αυτό, όμως, θα σημάνει και το τέλος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Με τον πλήρη έλεγχο των κατεχομένων, από ένας προοδευτικός λαός με ξεχωριστά χαρακτηριστικά, οι Τουρκοκύπριοι θα μετατραπούν σε υπόδουλους του ισλαμικού καθεστώτος της Αγκυρας και θα απορροφηθούν πλήρως. Η κατοχική Τουρκία έχει επίσης θέσει σαν στόχο την πλήρη αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων μέσω του ίδιου «πρωτοκόλλου», το οποίο προβλέπει διευκολύνσεις για παροχή «υπηκοότητας» σε περισσότερους Τούρκους πολίτες, διεύρυνση δηλαδή του εποικισμού.

Με την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, θα μεγεθυνθεί ταυτόχρονα και ο κίνδυνος ασφάλειας των Ελληνοκυπρίων. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει «σύνορα» πλέον με την Τουρκία και τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν. Με ορατή την απειλή, λόγω των τουρκικών επεκτατικών βλέψεων, να δούμε και στο νησί μελλοντικά το ξέσπασμα μιας σύρραξης στα πρότυπα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου…

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου