Η οικονομία των ΗΠΑ θα πέσει σε ύφεση το επόμενο έτος, σύμφωνα με σχεδόν το 70% των κορυφαίων ακαδημαϊκών οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times (FT), που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς τη Δευτέρα.

ΗΠΑ: Πότε θα πέσει σε ύφεση η οικονομία

Σύμφωνα με την έρευνα,  που διεξήχθη σε συνεργασία με την Initiative on Global Markets στο Booth School of Business του Πανεπιστημίου του Σικάγο, οι αυξανόμενοι αντίθετοι άνεμοι που πλήττουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μετά από μια από μία από τις πιο γρήγορες πορείες ανάκαμψης στην ιστορία, θα βυθίσουν τη χώρα σε ύφεση, καθώς η Federal Reserve εντείνει τις προσπάθειες να συγκρατήσει  τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 περίπου ετών.

Τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης

  • Σχεδόν το 40% από τους 49 ερωτηθέντες προβλέπουν ότι το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών – ο διαιτητής για το πότε αρχίζουν και πότε τελειώνουν οι υφέσεις – θα ανακοινώσει ύφεση το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
  • Το ένα τρίτο πιστεύει ότι η εν λόγω ανακοίνωση θα καθυστερήσει μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.
  • Σε σύγκριση με την έρευνα του Φεβρουαρίου, περισσότεροι οικονομολόγοι είναι πλέον της άποψης ότι ο δομικός πληθωρισμός, όπως μετράται από τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, θα διατηρηθεί πάνω από το 3% μέχρι το τέλος του 2023.
  • Ο Τζόναθαν Ράιτ, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς που βοήθησε στο σχεδιασμό της έρευνας, είπε ότι η αξιοσημείωτη απαισιοδοξία γύρω από τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη έχει στασιμοπληθωριστικούς τόνους, αν και σημείωσε ότι οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από τη δεκαετία του 1970, όταν ο όρος ενσωμάτωσε ένα «πολύ δυσάρεστο μείγμα υψηλού πληθωρισμού και ύφεσης».
  • Σχεδόν το 40% των οικονομολόγων εκτιμούν ότι η Fed θα αποτύχει να ελέγξει τον πληθωρισμό, αν απλώς αυξήσει  το επιτόκιο στο 2,8% μέχρι το τέλος του έτους.
  • Ο. Τ.