Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Ελληνοτουρκικά: Φόβοι ότι η Άγκυρα θα στήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

   Κυριακή, 19 Ιουνίου, 2022

«Δε θα πρέπει να αποκλείσουμε ένα θερμό επεισόδιο, δηλαδή μια σκόπιμη κλιμάκωση σε στρατιωτικό επίπεδο».


Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις… σε ότι αφορά την «στροφή» της Άγκυρας, σε επίπεδο ρητορικής,  ο Ερντογάν φρόντισε να ανεβάσει κατακόρυφα την ένταση, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις  σημειώνοντας ότι είναι οριστική η απόφασή του να μην υπάρξουν από εδώ και πέρα συναντήσεις με την ελληνική πλευρά.

Στο μήνυμα Μητσοτάκη προς τη γείτονα «να επανέλθουμε σύντομα σε ήρεμα νερά, κρατώντας ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας»,  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε με νέες απειλές για τα νησιά του Αιγαίου και νέες προσωπικές επιθέσεις κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, μην αφήνοντας έτσι περιθώρια διαλόγου και συνεννόησης.

Στη χείρα φιλίας που έτεινε για ακόμα μια φορά ο κ. Μητσοτάκης, ο Τούρκος πρόεδρος έκρινε σκόπιμο για ακόμα μια φορά να απαντήσει πως για το θέμα των ελληνικών νησιών και την αποστρατιωτικοποίησή τους «δεν αστιεύομαι! Μιλάω πολύ σοβαρά!».

Ρευστότητα

Όλα αυτά έγιναν την ίδια ώρα, που ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, (μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του) επιχειρούσε να χαμηλώσει τους τόνους, προβάλλοντας ωστόσο τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Άγκυρας με πιο… κόσμιο τρόπο.

Γεγονός είναι ότι η στάση των τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες χαρακτηρίζεται από διαρκή ρευστότητα και σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Γεγονός είναι επίσης, ότι οι τόνοι είχαν ανέβει σε έναν απίστευτα επιθετικό βαθμό, φθάνοντας στο σημείο να λέει ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ότι «τα νησιά σου δεν σου ανήκουν» παρουσιάζοντας από πίσω του χάρτες.

Από τη μια είδαμε την συνάντηση Ακάρ – Παναγιωτόπουλου, και από την άλλη η Άγκυρα επιτέθηκε στο Βερολίνο, για μια δήλωση υπέρ της Αθήνας στην οποία η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα κάνει υπερπτήσεις πάνω από τουρκικά εδάφη και παραβιάζει τον τουρκικό εθνικό εναέριο χώρο».

Εχθές, οι τουρκικές αρχές παρενόχλησαν μέσω ασυρμάτου το ελικόπτερο που μετέφερε τον υφυπουργό Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, την ώρα που βρισκόταν πάνω από τον Άγιο Ευστράτιο, με τους Τούρκους να ισχυρίζονται ότι παραβιάζεται ο εναέριος χώρος τους.

Φόβοι για θερμό επεισόδιο – «Η Τουρκία δυστυχώς διαμορφώνει το σκηνικό»

Η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχιστεί για μήνες, εκτιμά ο Kώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου, τονίζοντας ότι «είναι πια καιρός να αποδεχτούμε ότι την κανονικότητα στην ελληνοτουρκικές σχέσεις τη διαμορφώνει ο Ερντογάν».

Μιλώντας στην ΕΡΤ,  για την προκλητική ρητορική της Τουρκίας ο κ. Υφαντής υπενθύμισε ανάλογες σκληρές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν εις βάρος διαφόρων ηγετών. «Μετά από είκοσι χρόνια στην εξουσία ο κ. Ερντογάν έχει ταυτίσει το δικό του καλό και τη δική του ανάλυση με την τουρκική».

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πώς για ότι συμβαίνει στην Τουρκία υπεύθυνος είναι ο Ερντογάν και «δε θα πρέπει να αποκλείσουμε ένα θερμό επεισόδιο, δηλαδή μια σκόπιμη κλιμάκωση σε στρατιωτικό επίπεδο. Αυτό είναι στους τουρκικούς σχεδιασμούς».

Σύμφωνα με τον αναλυτή διεθνών σχέσεων «ο Ερντογάν παλεύοντας για την πολιτική του επιβίωση θέλει να εγκλωβίσει όλη τη δημόσια συζήτηση σε αυτό το πεδίο για να μη συζητάει άλλα ζητήματα».

Τα επόμενα βήματα του Ερντογάν

Όπως εκτίμησε, ο κ. Υφαντής, τις επόμενες εβδομάδες αλλά και μήνες αν δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο: «Βλέπω να συνεχίζεται η ένταση. Να βγαίνουν πάλι ερευνητικά σε περιοχές που θα μας ενοχλήσουν πάρα πολύ και δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε στρατιωτικά».

Εξήγησε μάλιστα, ότι η Τουρκία επειδή είναι επιτιθέμενη την ελληνοτουρκική δυάδα, είναι πάντοτε ένα βήμα μπροστά. «Είναι εκείνη που διαμορφώνει το σκηνικό. Έχει καταφέρει να μεταφέρει το αφόρητο δίλημμα της κλιμάκωσης σε εμάς», ανέφερε σχετικά.

«Οι Τούρκοι θα αξιοποιήσουν κάθε περίπτωση για να μας επαναφέρουν σε ένταση»

«Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Όποτε ο Ερντογάν πιέζεται από το εξωτερικό, κάνει κάποια αναδίπλωση, αλλά αυτή συνήθως δεν κρατάει πολύ. Όταν ξεκίνησαν τα γεγονότα στην Ουκρανία έσπευσε να συναντήσει τον Έλληνα ΠΘ. Δεν πέρασε μία εβδομάδα και γυρίσαμε σε όσα γίνονταν πριν τη συνάντηση», σχολίασε, μιλώντας στο MEGAο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Νομίζω ότι οι Τούρκοι σύντομα θα γυρίσουν στην ίδια ρητορική. Προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους προχθές, και εχθές παρενόχλησαν το ελικόπτερο του κ. Χαρδαλιά. Οι Τούρκοι θα αξιοποιήσουν κάθε περίπτωση για να μας επαναφέρουν σε ένταση. Προσπαθούν να μη φανεί ότι φέρουν την ευθύνη. Η ένταση και η ρητορική του Ερντογάν είναι ραγδαία αυξανόμενη», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Ψυχραιμία από την Αθήνα

Η Αθήνα, παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις και ταυτόχρονα ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα.
Ενδεικτικά είναι, όσα είπε μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχει ένας γενικότερος σχεδιασμός για αποτροπή ενεργειών που θα πλήξουν τη χώρα.

Η Αθήνα, δεν αποκλείει, το ενδεχόμενο, η τουρκική ηγεσία, να επιχειρήσει εκτός των άλλων, να εργαλειοποιήσει ξανά το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

«Υπάρχει σχεδιασμός, δράση και πράξεις. Η πραγματικότητα είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες στον Έβρο, ένας πολύ σημαντικός αριθμός, περίπου 1.000 παράνομων μεταναστών, επιχειρούν καθημερινά να μπουν παράνομα στην Ελλάδα και αποτρέπονται. Η Ελλάδα δεν επιτρέπει την παραβίαση των συνόρων της, που είναι σύνορα και της ΕΕ. Είμαστε εκεί και θα είμαστε εκεί σεβόμενοι τους κανόνες δίκαιου», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Όπως είπε, «η απειλή είναι πραγματική και όχι θεωρητική. Δεν είναι μικρό πράγμα 1.000 παράνομοι μετανάστες να επιχειρούν να μπουν στη χώρα. Το πρόβλημα υπάρχει αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε. Δε θα επιτρέψουμε την παραμικρή παραβίαση των συνόρων μας».

Ο ίδιος τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επεκτείνει τον φράκτη στον Έβρο, «όσα περισσότερα χιλιόμετρα μπορεί». 

Διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων

Η ελληνική πλευρά, παρακολουθεί τις εξελίξεις και δια στόματος πρωθυπουργού διαμηνύει: «Αν κάποιοι επιλέγουν την προκλητικότητα απαντάμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με όπλο το διεθνές δίκαιο, την ισχυρή μας άμυνα και τη βελτιωμένη εικόνα μας στον κόσμο. Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το νέο περιβάλλον ασφάλειας, αλλά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με σεβασμό στους κανόνες της καλής γειτονίας», σημείωσε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άλλωστε είναι ήδη γνωστό και στην τουρκική ηγεσία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει εμφατικά την τουρκική παραβατικότητα στην επερχόμενη Σύνοδο κορυφής των 27 της ΕΕ, ζητώντας τη ρητή καταδίκη της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η Κομισιόν, δια στόματος Πίτερ Στάνο καταδίκασε καθαρά τις απειλές για την κυριαρχία της Ελλάδας και προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας αποτελούν ένα όπλο έτοιμο να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή από την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου