Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Γερουσία: Επετεύχθη διακομματική συμφωνία για τον περιορισμό της οπλοκατοχής

 Τρίτη, 14 Ιουνίου, 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα σημαντικό βήμα για τον περαιτέρω περιορισμό της οπλοκατοχής επετεύχθη την Κυριακή, 12 Ιουνίου, καθώς γερουσιαστές και των δύο κομμάτων ανακοίνωσαν τη συμφωνία για τη λήψη ενός συγκεκριμένου αριθμού μέτρων, τα οποία πρόκειται να λάβουν επαρκή υποστήριξη ώστε να περάσουν από τη Γερουσία, γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση ενός προβλήματος που ταλανίζει το Κογκρέσο για χρόνια.

Η συμφωνία υπολείπεται κατά πολύ ενός αυστηρότερου πλαισίου που επιδιώκουν εδώ και καιρό ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και πολλοί Δημοκρατικοί, αλλά ακόμη κι έτσι, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον Μπάιντεν και η εφαρμογή της θα σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα για τις ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν εκατοντάδες νεκρούς από όπλα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωσή του ότι η συμφωνία «δεν θα προσφέρει όλα όσα θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν, αλλά ενέχει όλα τα σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα είναι η πιο σημαντική νομοθεσία για την οπλοκατοχή που θα εγκριθεί από το Κογκρέσο εδώ και δεκαετίες».

Δεδομένης της διακομματικής υποστήριξης, «δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστέρηση και δεν υπάρχει λόγος να μην περάσει γρήγορα από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων», συμπλήρωσε.

Οι νομοθέτες ελπίζουν να καταφέρουν να μετατρέψουν τη συμφωνία άμεσα σε νόμο -ακόμη και εντός του τρέχοντος μηνός- προτού εξασθενίσει η δυναμική κατά της οπλοκατοχής που πυροδοτήθηκε από τους πρόσφατους μαζικούς πυροβολισμούς στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και στο Ουβάλντε του Τέξας.

Οι γερουσιαστές των δύο κομμάτων προειδοποίησαν ότι οι τελικές νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκύψουν νέες διαφωνίες και καθυστερήσεις.

Είκοσι γερουσιαστές, οι μισοί εκ των οποίων Ρεπουμπλικανοί, εξέδωσαν την ανακοίνωση με την οποία ζητούν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο, διότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την έγκριση του μέτρου βρίσκεται πιθανώς στην ισόποσα διαιρεμένη Γερουσία (50-50), όπου θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ψήφοι των Ρεπουμπλικανών για να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 60, που απαιτείται.

«Οι οικογένειες είναι φοβισμένες και είναι καθήκον μας να ενωθούμε και να κάνουμε κάτι που θα αυξήσει το αίσθημα της ασφάλειας και της σιγουριάς στις κοινότητές τους», δήλωσαν οι γερουσιαστές. Η ομάδα, με επικεφαλής τους: Κρις Μέρφι, Δημοκρατικός από το Κονέκτικατ, Τζον Κόρνιν, Ρεπουμπλικανός από το Τέξας, Τομ Τιλς, Ρεπουμπλικανός από τη Βόρεια Καρολίνα και Κρίστεν Σινέμα, Δημοκρατική από την Αριζόνα, έφτασε στη συμφωνία μετά από δύο εβδομάδες συνομιλιών κεκλεισμένων των θυρών.

Η συμφωνία πρόκειται να καταστήσει διαθέσιμα τα ψυχολογικά μητρώα των υποψήφιων αγοραστών όπλων ηλικίας κάτω των 21, καθώς πλέον θα υποβάλλονται σε ελέγχους. Οι δύο δράστες των πρόσφατων μακελειών σε Μπάφαλο και Ουβάλντε ήταν αμφότεροι 18 χρόνων, ενώ και αρκετοί ακόμη ήταν κάτω των 21.

Η συμφωνία θα προσφέρει χρήματα στις πολιτείες για να θεσμοθετήσουν ειδικούς νόμους που θα διευκολύνουν την προσωρινή αφαίρεση όπλων από άτομα που θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα, καθώς και κονδύλια για την ενίσχυση της ασφάλειας των σχολείων και των προγραμμάτων ψυχικής υγείας.

Ορισμένοι άνθρωποι που εμπορεύονται άτυπα όπλα με σκοπό το κέρδος θα πρέπει πλέον να αποκτήσουν ομοσπονδιακές άδειες, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει πλέον να διενεργούν ελέγχους στο ιστορικό των αγοραστών. Επίσης, όσοι έχουν καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία και ζουν χωριστά από τους συντρόφους τους, θα απαγορεύεται να αγοράζουν όπλα, και θα αποτελεί έγκλημα για κάποιον να αγοράζει νόμιμα ένα όπλο για κάποιον άλλον που δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις για την κατοχή του.

Πηγές του Κογκρέσου δήλωσαν ότι θα δαπανηθούν δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση του αριθμού των κοινοτικών κέντρων ψυχικής υγείας και των προγραμμάτων πρόληψης των αυτοκτονιών. Ωστόσο, δήλωσαν ότι ορισμένες λεπτομέρειες για τις δαπάνες δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη, όπως και η τελική διατύπωση σχετικά με τα μητρώα ανηλίκων και άλλες διατάξεις για τα όπλα που μπορεί να αποδειχθούν διφορούμενες.

Ωστόσο, με την προεκλογική χρονιά να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι πιέσεις από τα όσα συνέβησαν στο Μπάφαλο και το Ουβάλντε έχουν επιφέρει μια κοινή επιθυμία και στα δύο κόμματα να δώσουν μια ηχηρή απάντηση στις φρικαλεότητες και έτσι η υπερψήφιση της πρότασης έχει αποκτήσει ισχυρή δυναμική.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα καλό πρώτο βήμα ώστε να τερματιστεί η χρόνια αδράνεια απέναντι στην επιδημία της ένοπλης βίας» και συμπλήρωσε ότι θα φέρει το ολοκληρωμένο μέτρο για ψηφοφορία το συντομότερο δυνατό.

Πηγές: «ΝΥΤ», «ΑΡ», 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου