Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων

  Παρασκευή, 3 Ιουνίου, 2022

Αντιδράσεις από δικαστές και δικηγόρους.

ΒΟΥΛΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
EUROKINISSI

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, τοποθετούμενος στο κλείσιμο της συζήτησης του νομοσχεδίου αναφέρθηκε στη σημασία της επιθεώρησης και αξιολόγησης των Ελλήνων δικαστικών.

Είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν κριτήρια και όροι αξιολόγησης των δικαστών, είπε ο κ. Τσιάρας, σημειώνοντας ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο προστίθεται σε μια αλυσίδα νομοθετημάτων της κυβέρνησης, με στόχο την αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση των παθογενειών της.

Αναφερόμενος εκ νέου στη συζήτηση που προέκυψε για τον δικαστικό χάρτη της χώρας, επανέλαβε ότι δεν είναι της παρούσης και ότι θα προηγηθεί διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, τις διοικήσεις των δικαστηρίων και τις διοικήσεις των δικηγορικών συλλόγων. Παράλληλα, κι ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει “απόλυτη ανάγκη” αναθεώρησης του δικαστικού χάρτη, επεσήμανε ότι “δεν έχει πιθανά (μόνο) κλείσιμο δικαστηρίων, έχει και άνοιγμα δικαστηρίων, έχει και νέες δυνατότητες και προοπτικές, που μπορεί να περιγράφονται μέσα από συγκεκριμένη κοινωνική ανάγκη σε περιοχές της πατρίδας μας”.

Ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε επίσης τη συνέχιση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης, και πιο συγκεκριμένα, την κατάθεση δύο νομοσχεδίων έως το τέλος του θέρους, το ένα για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των δικαστηρίων με τη δημιουργία Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων, και το άλλο για τη δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας.

Όπως έχει γράψει το dikastiko.gr, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, επιζητείται «η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, η αξιολόγηση των δικαστών και η ψηφιοποίηση των συστημάτων. Ανάμεσα στ’ άλλα με το νομοσχέδιο:

-Συστήνονται Τμήματα Πληροφορικής των Δικαστηρίων για την τεχνική υποστήριξη, συντήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των συστημάτων τεχνολογιών και πληροφορικής.

-Τα Δικαστήρια θα διαθέτουν στο κοινό σε ηλεκτρονική μορφή δια μέσου της οικείας ιστοσελίδας τους τις δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες δημοσιεύουν και οι οποίες θα έχουν υποστεί από το νόμο την κατάλληλη επεξεργασία.

-Συγκροτούνται Επιτροπές Πληροφοριακών Συστημάτων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

-Δημιουργείται και διατηρείται το αρχείο του Δικαστηρίου σε ηλεκτρονική μορφή.

-Οι δικαστικοί λειτουργοί θα προάγονται μόνο εφόσον έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση των υποχρεωτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης όπως αυτά προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Εισάγονται, επίσης, σημαντικές διαδικασίες αξιολόγησης με την ευθύνη του Συμβουλίου Επιθεώρησης που θα αποτελείται από Αρεοπαγίτες και Συμβούλους Επικρατείας, θα ορίζονται για διετή θητεία μέσα από ένα μεικτό σύστημα ορισμού και κλήρωσης.

-Τα μέλη των Συμβουλίων Επιθεώρησης και οι Επιθεωρητές παρακολουθούν υποχρεωτικά έκτακτα προγράμματα επιμόρφωσης.

Αντικείμενο της αξιολόγησης ανάμεσα στ’ άλλα θα είναι η επεξεργασία κάθε υπόθεσης σε συνάρτηση με τη σοβαρότητα και τις δυσχέρειες που έχει, οι δοθείσες με την απόφαση απαντήσεις και η ταχύτητα διεκπεραίωσης κάθε απόφασης.

Θα διαπιστώνεται και θα ελέγχεται η συμμετοχή των αξιολογούμενων στα επιμορφωτικά σεμινάρια της Εθνικής Σχολής Δικαστικών.

Θα λαμβάνονται υπόψη οι γραπτές εκθέσεις των Προέδρων των τμημάτων που υπηρετούν οι δικαστές και θα ζητείται η γνώμη του Διευθύνοντος του δικαστηρίου.

Στους κανονισμούς των Δικαστηρίων θα περιλαμβάνονται υποχρεωτικά ρυθμίσεις με σκοπό την ισομερή κατανομή των υποθέσεων.

Τέλος, επαναλαμβάνονται και σε αυτό το Νομοσχέδιο, οι ρυθμίσεις του υφιστάμενου Κώδικα σχετικά με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων, συνέπειες που θα έχουν να κάνουν με τη στέρηση μισθού, με κώλυμα προαγωγής και με άλλους λόγους οριστικής παύσης, αν η κατάσταση είναι περισσότερο δυσάρεστη».

Αποχή οι δικηγόροι

Οι σφοδρότερες αντιδράσεις από τους δικηγόρους ήρθαν για τη διάταξη που περιγράφει τον τρόπος με τον οποίο μπορούν να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν δικαστήρια της περιφέρειας. Η διάταξη δίνει τη δυνατότητα στις Ολομέλειες του Αρείου Πάγου και Συμβουλίου Επικρατείας να γνωμοδοτούν για την κατάργηση ή συγχώνευση δικαστηρίων της Περιφέρειας ή ακόμα και τη μετατροπή τους σε δικαστήρια τηλεματικής (δίκες με τηλεδιάσκεψη).

Στην ρύθμιση αντιδρούν και οι δικαστές, αλλά οι δικηγόροι (περιφερειακών δικηγορικών συλλόγων) κατήλθαν σε αποχή και αντιπροσωπεία της Ολομέλειας βρισκόταν στη Βουλή.

Όπως αναφέρει (π.χ) ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας, αποφάσισε «την ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΧΗ των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, κατά την 2α -06-2022, ημέρα Πέμπτη, ήτοι κατά την προγραμματισμένη ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, από όλες ανεξαιρέτως τις δίκες (γενικευμένη αποχή). Εξαιρούνται υποθέσεις που υπόκεινται σε παραγραφή, συμπλήρωση 18μήνου προσωρινής κράτησης κλπ, ενόψει της προγραμματισμένης ψήφισης του Σχεδίου νόμου «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών», το οποίο συζητείται στη Βουλή των Ελλήνων στις 02-06-2022, ημέρα Πέμπτη, δυνάμει του οποίου επίκεινται εκτεταμένες μεταβολές στον χώρο της Δικαιοσύνης (κατάργηση περιφερειακών δικαστηρίων, διενέργεια δικών μέσω τηλεδιάσκεψης κλπ.).

Οι δικαστές

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, η οποία στην εισήγησή της στην αρμόδια Επιτροπή για τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, μίλησε αφενός για νομοθέτημα που αποτελέσουμε πάγιο αίτημα των δικαστών αφού η προηγούμενη μορφή του ψηφίστηκε το 1988, με σημαντικές διάταξεις, αλλά στη συνέχεια άσκησε δριμεία κριτική μιλώντας για “σχέδιο που χαρακτηρίζεται από αντιδικαστικό πνεύμα και καταλήγει σ’ ένα τιμωρητικό για το Δικαστή νομοθέτημα, δεδομένου ότι εμπεριέχει πολλές διατάξεις που συρρικνώνουν την ανεξαρτησία του Δικαστή και περιορίζουν το ελεύθερο φρόνημα του Δικαστή. Στο σχέδιο δε, εκλαμβάνεται ως γενική παραδοχή ότι ο Έλληνας Δικαστής είναι ράθυμος, το ίδιο και ο Επιθεωρητής Δικαστής”.

Αναφέρει επισης ότι “αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως ιδιωτική επιχείρηση, δεδομένου ότι στα κριτήρια επιθεώρησης χρησιμοποιεί καθαρά τεχνοκρατικούς – οικονομικούς όρους, που αρμόζουν σε ανώνυμη εταιρεία, που επιδιώκει να «πιάσει» το στόχο, δηλαδή παραγωγικότητα, προσαρμοστικότητα στις νέες τεχνολογίες, ταχύτητα διεκπεραίωσης κλπ., όροι που είναι ξένοι προς την απονομή της Δικαιοσύνης και παράλληλα επικίνδυνοι, διότι δεν συνάδουν με το δικαιοδοτικό έργο, το οποίο είναι πνευματικό και όχι διεκπεραιωτικό”.

Πηγή: dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου