Επιστήμονες ανακάλυψαν στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας το μεγαλύτερο φυτό στη Γη. Πρόκειται για ένα θαλάσσιο χόρτο περίπου τρεις φορές το μέγεθος του Μανχάταν.

Χρησιμοποιώντας γενετικές δοκιμές, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο υποθαλάσσιο λιβάδι στα δυτικά της χώρας είναι στην πραγματικότητα ένα φυτό και πιστεύεται ότι εξαπλώθηκε από έναν μόνο σπόρο πριν από τουλάχιστον 4.500 χρόνια.

Το θαλάσσιο χόρτο καλύπτει περίπου 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ανέφεραν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

Η ομάδα των ειδικών είχε βάλει σκοπό να κατανοήσει τη γενετική ποικιλομορφία του είδους – επίσης γνωστό ως ζιζάνιο με κορδέλα – το οποίο βρίσκεται συνήθως κατά μήκος των ακτών της Αυστραλίας και «σκόνταψε» τυχαία στην εκπληκτική ανακάλυψη στον κόλπο Shark, περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια του Περθ.

Οι ερευνητές συνέλεξαν βλαστούς από όλο τον κόλπο και εξέτασαν 18.000 γενετικούς δείκτες για να δημιουργήσουν ένα «δακτυλικό αποτύπωμα» από κάθε δείγμα.

Είχαν στόχο να ανακαλύψουν πόσα φυτά αποτελούσαν το λιβάδι. «Η απάντηση μας καθήλωσε – ήταν μόνο ένα», ανέφερε η Τζέιν Ετζλόου, επικεφαλής της μελέτης.

Ο.Τ. Με πληροφορίες από BBC