Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Ερντογάν: Τέλος οι διμερείς συνομιλίες Τουρκίας – Ελλάδας

Πέμπτη, 2 Ιουνίου, 2021

Συνεχίζεται η ρητορική έντασης.

Κώστας Μαυραγάνης

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Τετάρτη, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ, πως είπε σε συναδέλφους να μην πραγματοποιούν άλλο διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα μέχρι η Αθήνα να «διορθώσει τα λάθη της». Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να «είναι ειλικρινής» στις σχέσεις της με την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος είπε την προηγούμενη εβδομάδα πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για αυτόν «δεν υπάρχει πλέον», προσθέτοντας ότι προσπαθεί να μπλοκάρει τις πωλήσεις νέων F-16 στην Τουρκία.

«Συνεχίζετε να μας κάνετε επίδειξη με τα αεροπλάνα σας», είπε ο Ερντογάν. «Τι κάνετε; Συνέλθετε. Δεν αντλήσατε τα διδάγματα από την ιστορία;».

«Μην προσπαθείτε να χορέψετε με την Τουρκία. Θα κουραστείτε και θα μείνετε καθ′ οδόν. Δεν κάνουμε πλέον διμερείς συνομιλίες μαζί τους. Αυτή η Ελλάδα δεν βλέπει τη λογική», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης, μιλώντας στη τουρκική εθνοσυνέλευση, ότι η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμα χειροπιαστές προτάσεις ως προς τους προβληματισμούς τους για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως η χώρα του θέλει να δει μια «ειλικρινή» προσέγγιση από τις δύο χώρες για τους προβληματισμούς της- υποστηρίζοντας πως η αντίθεση της Τουρκίας δεν είναι οπορτουνισμός, μα θέμα εθνικής ασφαλείας. Ακόμη, είπε ότι η Τουρκία θα απαλλάξει την Ταλ Ριφαάτ και τη Μανμπίζ της Συρίας από «τρομοκράτες» και ότι οι στρατιωτικές της επιχειρήσεις θα συνεχιστούν σταδιακά και σε άλλα τμήματα της βόρειας Συρίας.

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την Τρίτη, μιλώντας στο συνέδριο του ΕΛΚ, πως η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί νέα εκδοχή αναθεωρητισμού και φαντασιώσεις αυτοκρατοριών, καλώντας παράλληλα το Βερολίνο να αφήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Επίσης υπογράμμισε πως όποιος νομίζει ότι τα σύνορα μπορούν να επαναχαράσσονται μέσω βίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με «συντριπτική απάντηση». Προηγουμένως ο πρωθυπουργός είχε πει ότι η Ελλάδα αποκρούει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση», σημειώνοντας για τον Ερντογάν ότι «δεν θα τον ακολουθήσω και δεν θα εμπλακώ σε ένα παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών».

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορεί να γίνουν ανεκτοί ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την ΕΕ. Η χώρα μας απαντά πάντα στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος, αλλά και με την αυτοπεποίθηση του Δικαίου», ενώ σημείωσε ότι τα επιχειρήματα της Τουρκίας αποδομούνται στην επιστολή που απέστειλε η χώρα στον ΟΗΕ.

ΗuffPostgr, Με επιπλέον πληροφορίες από Reuters, Anadolu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου