Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Ινδία: Στα ύψη η ζήτηση για ρύζι μετά την απαγόρευση εξαγωγών σιταριού

Τετάρτη, 8 Ιουνίου, 2022

Τι φοβούνται ή σε τι... προσδοκούν οι έμποροι

Ινδία: Στα ύψη η ζήτηση για ρύζι μετά την απαγόρευση εξαγωγών σιταριού

Πανικόβλητοι τρέχουν να στοκάρουν ρύζι από την Ινδία οι έμποροι μετά την αιφνιδιαστική απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι έμποροι πραγματοποιούν ασυνήθιστα μεγάλες παραγγελίες, και για μεγάλης διάρκειας περιόδους παράδοσης, φοβούμενοι ότι η χώρα –που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού- μπορεί να απαγορεύσει ή να περιορίσει και τις εξαγωγές ρυζιού.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών – Εντείνεται η ανησυχία για επισιτιστική κρίση

Από την άλλη μεριά, βέβαια, οι γνωρίζοντες την αγορά έχουν κατά νου ότι όσοι έχουν στοκάρει στις τιμές αυτών των ημερών, θα τρίβουν τα χέρια τους στο ενδεχόμενο ενός περιορισμού των εξαγωγών από την Ινδία.

1 εκατ. τόνοι σε δυο εβδομάδες

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι έμποροι υπέγραψαν προθεσμιακά συμβόλαια για εξαγωγή 1 εκατομμυρίου τόνων ρυζιού για αποστολές από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο –ενώ συνήθως τα προθεσμιακά για ρύζι δεν ξεπερνούν τον τρέχοντα και τον επόμενο μήνα- και φροντίζουν να διασφαλίσουν με πιστωτικές επιστολές (LC) ότι οι ποσότητες θα τους παραδοθούν ακόμη και εάν στο μεταξύ η κυβέρνηση προχωρήσει σε περιορισμό των εξαγόμενων ποσοτήτων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι παραπάνω αγορές έρχονται να προστεθούν στα 9,6 εκατομμύρια τόνους ρυζιού που έχουν ήδη εξαχθεί από την Ινδία τη φετινή σεζόν, και ενδέχεται να μειώσουν τις διαθέσιμες ποσότητες για τους επόμενους μήνες, καθώς τα προγράμματα φόρτωσης θα είναι όλο και πιο γεμάτα.

Οι επιθετικές αγορές από την Ινδία θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τη ζήτηση για ρύζι από το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη, δεύτερο και τρίτο αντίστοιχα μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο, οι οποίοι προσπαθούν να ανταγωνιστούν τις τιμές της Ινδίας.

Ανταγωνιστική τιμή

Οι ξένοι αγοραστές αναζητούν ινδικό ρύζι επειδή είναι πολύ φθηνότερο από τους ανταγωνιστές, σύμφωνα με τον B.V. Krishna Rao, πρόεδρος του All India Rice Exporters Association.

Είναι ενδεικτικό ότι το ινδικό σπασμένο λευκό ρύζι 5% προσφέρεται μεταξύ 330 και 340 δολαρίων ανά τόνο σε FOB (ελεύθερο επί του πλοίου) εμπόρευμα,  σημαντικά χαμηλότερα από τα 455 έως 460 δολάρια ανά τόνο της Ταϊλάνδης και τα 420 έως 425 δολάρια του Βιετνάμ.

Η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν την Ινδία και αναζητούν τρόπους να στηρίξουν τις τιμές, έχει ανακοινώσει ήδη από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης.

Την ίδια στιγμή, γνώστες της αγοράς προειδοποιούν για τον κίνδυνο εκτίναξης των τιμών εάν το Νέο Δελχί περιορίσει τις εξαγωγές.

Το Μπαγκλαντές, η Κίνα, το Μπενίν, το Καμερούν, το Νεπάλ, η Σενεγάλη και το Τόγκο είναι οι βασικοί αγοραστές του ινδικού ρυζιού εκτός της ποικιλίας μπασμάτι, ενώ το Ιράν και η Σαουδική Αραβία είναι βασικοί προορισμοί για το μπασμάτι υψηλής ποιότητας.

Οι εξαγωγές ρυζιού της Ινδία ανήλθαν στο ρεκόρ των 21,5 εκατομμυρίων τόνων το 2021, όταν το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη εξήγαγαν μαζί 12,4 εκατομμύρια τόνους.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου