Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Πόλεμος φθοράς στην Ουκρανία: Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί, βαριές απώλειες

 Δευτέρα 6/6/2022

Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Σεβεροντονέτσκ.

Η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει επαρκείς δυνάμεις για να απωθήσει τις ρωσικές επιθέσεις στην πόλη Σεβεροντονέτσκ, μα καμία από τις δύο πλευρές δεν προετοιμάζεται να αποσυρθεί, και οι μάχες στους δρόμους μαίνονται, είπε στην ουκρανική τηλεόραση ο δήμαρχος Ολεξάντρ Στρίουκ. «Εστιάσαμε αρκετές δυνάμεις και πόρους εκεί για να αποκρούσουμε τις επιθέσεις στην πόλη» είπε ο Στρίουκ, ενώ σε δικά του σχόλια ο Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, είπε πως η Ρωσία δεν φείδεται δυνάμεων και εξοπλισμού στην προσπάθειά της να καταλάβει το Σεβεροντονέτσκ, που είναι η μεγαλύτερη πόλη που παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο στην περιοχή του Λουχάνσκ.

Στο μεταξύ, η Μόσχα υποστήριξε τη Δευτέρα πως οι παραδόσεις μεγαλύτερης εμβέλειας όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία θα την κάνουν να απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις ακόμα πιο μακριά από τα σύνορα, αυξάνοντας τις εν δυνάμει απώλειες εδαφών για την Ουκρανία από την εισβολή.

Οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών ή ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία, ωστόσο η Ουάσινγκτον και η Βρετανία έχουν συμφωνήσει να προμηθεύσουν πυραυλικά συστήματα ακριβείας με σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια από άλλα όπλα που είχαν στείλει στο παρελθόν. Η Ουάσινγκτον στέλνει M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) και η Βρετανία Μ270 (πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων). «Όσο μεγαλύτερη είναι η εμβέλεια των συστημάτων που θα παραδοθούν, τόσο περισσότερο θα απωθήσουμε τους ναζιστές από αυτή τη γραμμή από την οποία μπορούν να έρθουν απειλές στους ρωσόφωνους και τη Ρωσική Ομοσπονδία» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να ανακτήσουν τον έλεγχο περίπου του μισού Σεβεροντονέτσκ, το Σαββατοκύριακο, καθώς οι Ρώσοι φαίνονταν να βρίσκονται στα πρόθυρα της νίκης- ωστόσο η κατάσταση φάνηκε να γίνεται και πάλι «λίγο πιο δύσκολη» το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Σερχίι Γκαϊντάι. Και οι δύο πλευρές λένε ότι έχουν προκαλέσει βαριές απώλειες στις μάχες που είναι σε εξέλιξη στην πόλη. Στο μεταξύ, δημοσιογράφος ρωσικού κρατικού ΜΜΕ είπε την Κυριακή πως ο Ρώσος στρατηγός Ρομάν Κουτούζοφ είχε σκοτωθεί στην ανατολική Ουκρανία- ενώ την ίδια ημέρα η Ρωσία έπληξε με πυραύλους το Κίεβο για πρώτη φορά εδώ και έναν μήνα. Ακόμη, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είπε πως οι Ρώσοι προωθούνται και προς το Σλαβιάνσκ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, οχυρώνονταν στην περιοχή του Χαρκόβου και βομβάρδιζαν τις ουκρανικές θέσεις για να διατηρήσουν τις περιοχές που είχαν καταλάβει.

Οι απώλειες

HANDOUT . VIA REUTERS

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε την προηγούμενη εβδομάδα πως η Ουκρανία έχανε 60 με 100 στρατιώτες την ημέρα στη μάχη. Κατά το στρατηγό ε.α Βίκτορ Μουζένκο, επικεφαλής του ουκρανικού γενικού επιτελείου ως το 2019, οι απώλειες θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες, καθώς, όπως είπε στο Associated Press, «είναι μια από τις κρίσιμες στιγμές του πολέμου, μα δεν είναι το αποκορύφωμα...είναι η πιο σημαντική σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό εξηγεί γιατί οι απώλειες είναι τόσο μεγάλες. Για να μειωθούν οι απώλειες, η Ουκρανία χρειάζεται τώρα ισχυρά όπλα που είναι αντίστοιχα ή εφάμιλλα των ρωσικών. Αυτό θα επέτρεπε στην Ουκρανία να απαντήσει ανάλογα».

Οι συγκεντρώσεις ρωσικού πυροβολικού προκαλούν πολλές από τις απώλειες στα ανατολικά, όπου η Μόσχα έχει εστιάσει μετά την αποτυχία της να πάρει το Κίεβο στην αρχική φάση του πολέμου. Ο Αμερικανός υποστράτηγος ε.α. Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, περιέγραψε τη ρωσική στρατηγική ως μια «μεσαιωνική προσέγγιση φθοράς», λέγοντας πως μέχρι η Ουκρανία να παραλάβει αμερικανικά, βρετανικά και άλλα όπλα για να καταστρέφει και να διαταράσσει τις ρωσικές πυροβολαρχίες, «αυτού του είδους οι απώλειες θα συνεχιστούν».

«Αυτό το επίπεδο φθοράς θα περιελάμβανε ηγήτορες, λοχίες» πρόσθεσε. «Είναι πολλοί μεταξύ των απωλειών επειδή είναι οι πιο εκτεθειμένοι, μετακινούνται συνέχεια προσπαθώντας να κάνουν πράγματα».

Η Ουκρανία είχε περίπου 250.000 άνδρες και γυναίκες στα όπλα πριν τον πόλεμο και ήταν σε διαδικασία ένταξης άλλων 100.000. Η κυβέρνηση δεν έχει πει πόσοι έχουν σκοτωθεί σε πάνω από 14 εβδομάδες συγκρούσεων. Ουδείς γνωρίζει πόσοι είναι οι νεκροί Ουκρανοί άμαχοι ή οι νεκροί στρατιώτες και στις δύο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία, με πληθυσμό 43 εκατομμυρίων, έχει ανθρώπινο δυναμικό για να καλύψει τις απώλειές της, ωστόσο πρέπει να αναπτύξει αποτελεσματικό σύστημα αναπλήρωσης, καθώς οι νέοι στρατιώτες πρέπει να στρατολογούνται, εκπαιδεύονται και να αποστέλλονται στην πρώτη γραμμή.

Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι ρωσικές στρατιωτικές απώλειες είναι πολλές χιλιάδες, ενώ οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν λόγο για πάνω από 30.000 νεκρούς Ρώσους. Σε δική της έρευνα, η ρωσική υπηρεσία του BBC ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πάνω από 3.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία. Στα τέλη του Απριλίου η βρετανική κυβέρνηση υπολόγιζε τις ρωσικές απώλειες στις 15.000 στρατιώτες, ωστόσο δυτικός αξιωματούχος είπε, σύμφωνα με το Associated Press, πως οι Ρώσοι υφίστανται πλέον λιγότερες απώλειες- αν και εκτίμησε πως οι τραυματίες τους είναι γύρω στους 40.000. Η ρωσική κυβέρνηση έδωσε τελευταία φορά στοιχεία για τις απώλειές της στις 25 Μαρτίου, ανακοινώνοντας 1.351 νεκρούς και 3.825 τραυματίες.

HUFFPOSTGR, Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου