Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Ίσως υπάρχουν 4 εχθρικοί εξωγήινοι πολιτισμοί στον γαλαξία μας, εκτιμά επιστήμονας

Πέμπτη, 2 Ιουνίου, 2021

Πώς έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα.

Στον γαλαξία μας υπάρχουν εκατομμύρια πιθανώς κατοικήσιμοι πλανήτες. Κάποιοι εξ αυτών ενδεχομένως να φιλοξενούν εξωγήινους πολιτισμούς- και,, σύμφωνα με νέα έρευνα που αναρτήθηκε στο arXiV, περίπου 4 από αυτούς ίσως να είναι «κακόβουλοι», εν δυνάμει εχθρικοί.

Το νέο αυτό επιστημονικό άρθρο, που δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ομότιμους, θέτει ένα ερώτημα: Τι πιθανότητες υπάρχουν άνθρωποι να έρθουν κάποια στιγμή σε επαφή με έναν εχθρικό εξωγήινο πολιτισμό, ικανό να εισβάλει στον πλανήτη μας; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει ο Αλμπέρτο Καμπαλέρο, διδακτορικός στην επίλυση συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο του Βίγκο στην Ισπανία, εξετάζοντας πρώτα την ανθρώπινη ιστορία πριν στρέψει το βλέμμα προς τα άστρα. «Το επιστημονικό άρθρο επιχειρεί να παρέχει μια εκτίμηση ως προς την επικράτηση/ συχνότητα εχθρικών εξωγήινων πολιτισμών μέσω εκτιμήσεων ως προς την πιθανότητα εμείς, ως ο ανθρώπινος πολιτισμός, να επιτεθούμε σε έναν κατοικημένο εξωπλανήτη» έγραψε ο ίδιος, με το άρθρο να τιτλοφορείται «Estimating the Prevalence of Malicious Extraterrestrial Civilizations». Όπως σημειώνει το Live Science σε σχετικό δημοσίευμά του, ο Καμπαλέρο δεν είναι αστροφυσικός, μα έχει δημοσιεύσει μελέτη ως προς το γνωστό σήμα «Wow!»- μια πιθανή ένδειξη εξωγήινης ζωής- στο International Journal of Astrobiology).

Για τους σκοπούς αυτού του υπολογισμού, ο Καμπαλέρο αρχικά μέτρησε τον αριθμό των χωρών που εισέβαλαν σε άλλες χώρες μεταξύ του 1915 και του 2022. Όπως διαπίστωσε, 51 από τις 195 χώρες είχαν κάνει κάποιου είδους εισβολή κατά την περίοδο εκείνη. Μετά υπολόγισε την πιθανότητα κάθε χώρας να εξαπολύσει εισβολή με βάση το ποσοστό της ως προς τις παγκόσμιες στρατιωτικές/ αμυντικές δαπάνες. Από εκεί και πέρα, ο Καμπαλέρο πρόσθεσε τα ποσοστά πιθανότητας της κάθε χώρας για εισβολή, πήρε το άθροισμα και το διαίρεσε με τον συνολικό αριθμό των χωρών της Γης, καταλήγοντας σε αυτό που χαρακτήρισε ως την «τρέχουσα ανθρώπινη πιθανότητα εισβολής σε έναν εξωγήινο πολιτισμό».

COREY FORD/STOCKTREK IMAGES VIA GETTY IMAGES

Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, οι πιθανότητες αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι να εισβάλουν σε έναν άλλο κατοικημένο πλανήτη είναι 0,028%. Ωστόσο, έγραψε ο Καμπαλέρο, αυτή η πιθανότητα έχει να κάνει με την παρούσα φάση του ανθρώπινου πολιτισμού- και οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή δεν είναι ικανοί για διαστρικά ταξίδια. Εάν συνεχιστεί με τους παρόντες ρυθμούς η τεχνολογική εξέλιξη, τότε τα διαστρικά ταξίδια δεν θα είναι δυνατά για 259 χρόνια ακόμα, υπολόγισε ο Καμπαλέρο χρησιμοποιώντας την κλίμακα Καρντάσεφ, που ορίζει πόσο προηγμένος είναι ένας πολιτισμός με βάση την κατανάλωση/ δαπάνες ενέργειάς του.

Θεωρώντας πως η συχνότητα των ανθρώπινων εισβολών συνεχίζει να μειώνεται στο διάστημα αυτό με τον ίδιο ρυθμό που οι εισβολές μειώνονταν τα τελευταία 50 χρόνια (ένας μέσος όρος 1,15% ετησίως, σύμφωνα με την έρευνα του Καμπαλέρο) τότε η ανθρωπότητα έχει πιθανότητα 0,0014% να εισβάλει σε έναν άλλο πλανήτη όταν εξελιχθεί σε διαστρικό πολιτισμό Τύπου 1, σε 259 χρόνια.

Το ποσοστό αυτό φαίνεται μικρό, ωστόσο, τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται διαφορετικά εάν ληφθεί υπόψιν ο αριθμός των πιθανώς κατοικήσιμων πλανητών στον γαλαξία μας. Για τον τελικό υπολογισμό, ο Καμπαλέρο στράφηκε σε ένα επιστημονικό άρθρο του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Mathematical SETI, στο οποίο οι ερευνητές προέβλεπαν πως μέχρι και 15.785 πολιτισμοί θα μπορούσαν θεωρητικά να μοιράζονται τον γαλαξία μαζί μας.

GREMLIN VIA GETTY IMAGES

Ο ερευνητής κατέληξε στο συμπέρασμα πως, μαθηματικά μιλώντας, οι πολιτισμοί Τύπου 1 που θα μπορούσαν να είναι εχθρικοί απέναντι στους ανθρώπους σε περίπτωση επαφής ήταν κάτω του 1 (0,22 για την ακρίβεια). Ωστόσο, μιλώντας στο Motherboard, πήγε παραπέρα, εκτιμώντας πως ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 4,42 αν μιλάμε για πολιτισμούς που, όπως και ο σημερινός δικός μας, δεν είναι ακόμα ικανοί για διαστρικά ταξίδια. «Δεν αναφέρω τους 4,42 πολιτισμούς στο επιστημονικό μου άρθρο επειδή 1) δεν ξέρουμε αν όλοι οι πολιτισμοί στον γαλαξία είναι σαν εμάς (πολύ κάτω από τον Τύπο 1 ακόμα) και 2) ένας πολιτισμός σαν εμάς πιθανότατα δεν θα συνιστούσε απειλή προς έναν άλλον εφόσον δεν έχουμε την τεχνολογία για ταξίδι στον πλανήτη του (θα φτάσουμε σε αυτή την τεχνολογία όταν γίνουμε Τύπου 1)» είπε στο Motherboard, προσθέτοντας πως, καθώς η κοινωνία εξελίσσεται και προοδεύει, υπάρχουν λιγότερες εισβολές, κάτι που υποδεικνύει πως εξωγήινοι πολιτισμοί ικανοί να επιτεθούν στη Γη θα ενδιαφέρονταν όλο και λιγότερο για κάτι τέτοιο καθώς προόδευαν τεχνολογικά. «Έκανα το paper αυτό βασιζόμενος μόνο στη ζωή όπως τη γνωρίζουμε. Δεν ξέρουμε τον τρόπο σκέψης των εξωγήινων. Ένας εξωγήινος πολιτισμός μπορεί να έχει έναν εγκέφαλο με διαφορετική χημική σύνθεση και μπορεί να μην έχουν την ενσυναίσθησή μας ή μπορεί να έχουν περισσότερες ψυχοπαθολογικές συμπεριφορές» είπε, τονίζοντας πως «βρήκα αυτόν τον τρόπο να κάνω (την έρευνα) που έχει περιορισμούς, επειδή δεν ξέρουμε πώς θα σκέφτονταν οι εξωγήινοι».

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν το θέμα της πιθανής ύπαρξης εν δυνάμει επικίνδυνων (είτε επειδή είναι εχθρικοί, είτε επειδή, απλά, η επαφή μεταξύ προηγμένων πολιτισμών με λιγότερο ανεπτυγμένους έχει την τάση να μην εξελίσσεται καλά για τους δεύτερους, όπως έδειξε η ανακάλυψη της Αμερικής και αυτά που την ακολούθησαν) πολιτισμών υφίσταται και εξετάζεται ως παράγοντας ως προς το αν είναι σωστό να εκπέμπουμε μηνύματα προς άλλους πολιτισμούς στο σύμπαν, διαλαλώντας την παρουσία μας, υπάρχουν πολύ μεγαλύτεροι κίνδυνοι από το Διάστημα για την ανθρωπότητα: Όπως σημειώνει ο ερευνητής, η πιθανότητα εξωγήινης εισβολής είναι πολύ μικρότερη (κατά δύο τάξεις μεγέθους) σε σχέση με την πιθανότητα να πέσει στη Γη ένας «planet killer» αστεροειδής (παραπέμποντας σε αυτόν που έφερε το τέλος των δεινοσαύρων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου