Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Προσοχή: Πότε και που πέφτει πρόστιμο 150 ή 300 ευρώ για μάσκα;

 Πέμπτη, 2 Ιουνίου, 2021

Προσέξτε, γιατί για πρόστιμα είμαστε πρώτοι!!!  Η Ελλάδα θέλει να έχει χωροφύλακα.  Κι αυτό γιατί δεν έχουμε την ευαισθησία να κάνουμε το αυτονόητο!!!  Όπως, πετάμε σκουπίδια παντού, σταθμεύουμε σε πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών και ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.  Σπρώχνουμε στα μέσα μεταφοράς, κόβουμε στη γραμμή για να εξυπηρετηθούμε πριν από τους άλλους.  Πάντα έχουμε δίκιο εμείς... και όλοι οι άλλοι... είναι τα κορόϊδα!!!

Υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που περιλαμβάνουν το Μετρό, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, τα Λεωφορεία, τα Τρόλεϊ, το Τραμ αλλά και τη Δημοτική Συγκοινωνία.
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα, 1η Ιουνίου η απόφαση για το τέλος χρήσης της μάσκας διατηρώντας ωστόσο κάποιες εξαιρέσεις που αφορούν κυρίως στις Μεταφορές. 

Ειδικότερα, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους (καταστήματα, σούπερ μάρκετ) χωρίς μάσκα.

Ωστόσο η σύστασή της εξακολουθεί να παραμένει κυρίως σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Αντίθετα η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που περιλαμβάνουν το Μετρό, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, τα Λεωφορεία, τα Τρόλεϊ και το Τραμ.

Όπως χαρακτηριστικά αναγράφει η Κοινή Υπουργική Απόφαση:

«Μεταφορές

– Για τις αεροπορικές μεταφορές οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.

Ως προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς, λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών), τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος, αναβατήρες (τελεφερίκ), λειτουργία με πληρότητα εκατό τοις εκατό (100%).

Η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) είναι υποχρεωτική μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικών συγκοινωνιών [όπως λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος όταν κινείται σε αστικό ιστό, αναβατήρες (τελεφερίκ)], σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 9.

Πληρότητα στα επιβατηγά, επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία, επιβατηγά – οχηματαγωγά – ταχύπλοα, επιβατηγά – ταχύπλοα και επιβατηγά-υδροπτέρυγα που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).

Οι επιβάτες, οι πλοίαρχοι και τα μέλη του πληρώματος υποχρεούνται, πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να συμμορφώνονται προς τα λοιπά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής https://www.ynanp.gr/el/.

Για τα κρουαζιερόπλοια, τα ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής, τα ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας που διενεργούν τουριστικούς πλόες στην ελληνική Επικράτεια, καθώς και εκείνα που καταπλέουν από το εξωτερικό και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια ισχύουν οι κανόνες των Παραρτημάτων 2 και 3, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) είναι υποχρεωτική στους χώρους των επιβατηγών, επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων, επιβατηγών – οχηματαγωγών – ταχύπλοων, επιβατηγώνταχύπλοων και επιβατηγών-υδροπτέρυγων, κρουαζιερόπλοιων, ιδιωτικών και επαγγελματικών πλοίων αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας και ημερόπλοιων, στους οποίους η χρήση αυτή προβλέπεται, σύμφωνα με τα οικεία υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος υποχρεούνται, πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να συμμορφώνονται και προς τα λοιπά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19 που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας https://www.ypa.gr.

Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παρόν, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο αντίστοιχο μέσο μεταφοράς.

Σχολές οδηγών

Επιτρέπεται η διενέργεια μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών και περιοδικής κατάρτισης Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) μεταφοράς εμπορευμάτων/επιβατών και Πιστοποιητικού Εκπαίδευσης Οδηγού ADR και το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Επάρκειας (Π.Ε.Ε.) οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων και επιβατών υπό την προϋπόθεση τήρησης των μέτρων του πίνακα Α.

Μαθημάτων πρακτικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών υπό την προϋπόθεση απολύμανσης μεταξύ διαδοχικών μαθημάτων των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι.

Επιτρέπεται η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων όλων των κατηγοριών, θεωρητικών εξετάσεων για την απόκτηση Π.Ε.Ι. και της ειδικής θεωρητικής εξέτασης για την ειδική άδεια Ε.Δ.Χ., για το Π.Ε.Ε. οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων και επιβατών υπό την προϋπόθεση της απολύμανσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των εξαρτημάτων τους, καθώς και των θέσεων των υποψηφίων κατά τα διαστήματα που μεσολαβούν μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων.

Επιτρέπεται η διενέργεια δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς όλων των κατηγοριών και πρακτικών εξετάσεων για απόκτηση Π.Ε.Ι. υπό την προϋπόθεση τήρησης των ακολούθων:

– Διενέργεια του ελέγχου των δικαιολογητικών και των ερωτήσεων εκτός του εκπαιδευτικού οχήματος.

– Απολύμανση, μεταξύ διαδοχικών δοκιμασιών, των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι.

Ειδικά για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2 και Α, ο υποψήφιος εξετάζεται φορώντας τον προβλεπόμενο ατομικό εξοπλισμό και ρουχισμό. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει τον προβλεπόμενο επενδύτη (μπουφάν) ή/και παντελόνι, επιτρέπεται η χρήση αντιστοίχως επιαγκωνίδων, επιγονατίδων και επικαλαμίδων της Σχολής Οδηγών, οι οποίες, με μέριμνα του παριστάμενου εκπαιδευτή, απολυμαίνονται υποχρεωτικά πριν από κάθε χρήση.

Κατά την εφαρμογή του παρόντος οι μη εμβολιασμένοι και μη νοσήσαντες κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9 εκπαιδευτές και εξεταστές υποχρεούνται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 μία (1) φορά την εβδομάδα (PCR ή rapid test) σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Τα πρόστιμα

Διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ επιβάλλεται στον οδηγό του οχήματος σε περίπτωση μη τήρηση υγειονομικών μέτρων που αφορούν σε επιβατηγά δημοσίας και ιδιωτικής χρήσεως (Ε.Δ.Χ. και Ε.Ι.Χ.) κάθε κατηγορίας.

Διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ επιβάλλεται σε περίπτωση μη τήρηση υγειονομικών μέτρων που αφορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικών συγκοινωνιών, όπως λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, μέσα σταθερής τροχιάς ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος όταν κινείται.

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου