Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

«Ηλεκτροσόκ» στην αγορά – Η ακρίβεια «γονατίζει» καταναλωτές και επιχειρήσεις (και) στην Ηλεία ΝΑΝΤΙΑ ΜΑΝΙΑΤΗ 12 Ιουνίου 2022 - 06:00 «Ηλεκτροσόκ» στην αγορά!

 Δευτέρα, 13 Ιουνίου, 2022

Ακούστε το άρθρο

Η ακρίβεια που συνεχίζει να πλήττει από τον περασμένο Δεκέμβριο τη χώρα οδηγεί καθημερινά τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε αδιέξοδο με τους περισσότερους πλέον να μην μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Και μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να έχει επηρεάσει τις τιμές του ηλιέλαιου και των σιτηρών καθώς αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές της παγκόσμιας παραγωγής, η ακρίβεια έχει επεκταθεί στην ηλεκτρική ενέργεια, στα καύσιμα και σε πολλά ακόμη είδη πρώτης ανάγκης, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά μέχρι αυτή τη στιγμή.

Προτεραιότητα των καταναλωτών είναι να πληρώσουν τοις μετρητοίς ή με διακανονισμό το ηλεκτρικό ρεύμα για να μην τους το κόψουν οι πάροχοι και να έχουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν χαμηλό αγοραστικό ενδιαφέρον σε άλλα είδη, κάτι που έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις οι οποίες βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται και τα έξοδα να γιγαντώνονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η υγειονομική κρίση με τους περιορισμούς στην ελευθερία κινήσεων, όσο και η οικονομική κρίση η οποία στην πραγματικότητα ποτέ δεν μας εγκατέλειψε, επιβαρύνουν την ανθρώπινη ψυχολογία και ενισχύουν σύμφωνα με τους επιστήμονες τα περιστατικά βίας, τα οποία έχουν αυξηθεί από το 2009 και κορυφώθηκαν μέσα στην πανδημία.

Επιχειρηματίες από την Ηλεία μιλούν στην εφ. «Πατρίς» για το χάος που επικρατεί επισημαίνοντας ότι η κοινωνία διανύει ακόμη πιο δύσκολη περίοδο και από τα χρόνια των μνημονίων, κάτι που επιβεβαιώνει και η ΕΛΣΤΑΤ με τον πληθωρισμό για το Μάιο να έχει σκαρφαλώσει στο 11,3 %. Τα δεφτέρια έχουν επιστρέψει για τα βερεσέ και οι ρυθμίσεις στις πληρωμές είναι στο κόκκινο.

Χαρ. Κουργιαλάς- ψησταριά «ο Πανάκης» – Κουρτέσι                              

Πληρώναμε ηλεκτρικό ρεύμα από 300-500 ευρώ το μήνα και προχθές πλήρωσα 1853 ευρώ από τα οποία τα 513 ήταν η ρήτρα και εκείνο που με τρομάζει είναι ο εκκαθαριστικός του Αυγούστου. Αγοράζαμε τα 10 lt ηλιέλαιου 12 ευρώ και τώρα το πληρώνουμε 37ευρώ. Όσο για τα αναψυκτικά και τις μπίρες έχουν αυξηθεί 50%. Ο κόσμος έχει τρομάξει και πλέον σε μεγάλες παρέες ο καθένας πληρώνει αυτό που τρώει, δεν κερνάνε όπως παλιά. Ακρίβεια παντού και κανένας δεν ξέρει που θα φτάσουν οι τιμές.

Τάσος Καρνάρος- πρ. Εμπ. Συλλόγου Κρεστένων

Ένας φούρνος πλήρωνε μηνιαίο ηλεκτρικό ρεύμα από 500-1500 ευρώ, ανάλογα το μήνα και τώρα από 1000-3000 ευρώ. Το ίδιο και το υγραέριο και το πετρέλαιο κίνησης. Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες δεν έχουν τέλος με πρώτο το στάρι που έχει τριπλασιαστεί. Αυξήσεις έχουμε και στα υπόλοιπα είδη αλλά και στη ζάχαρη που δε δικαιολογείται. Φοβάμαι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας χωρίς να αποκλείεται ακόμη και επισιτιστική κρίση.

Αλέκος Τομαρόπουλος- Black & White Rabbit – Πύργος

Η ενέργεια το 2019 ήταν περίπου 200 ευρώ το μήνα και τώρα ξεπερνά τα 300. Με την άνοδο των τιμών, οι πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί περίπου 30%.  Το 2019 ήταν καλή χρονιά, βγαίναμε από τα μνημόνια, ο κόσμος είχε ελπίδα και έβρισκε το ρυθμό του. Η πανδημία με τον περιορισμό της ελευθερίας όμως επιβάρυνε την ψυχολογία με συνέπεια να αυξηθούν και τα περιστατικά βίας και τώρα η ακρίβεια κλιμακώνει την κατάσταση. Πλέον όλοι είναι προβληματισμένοι, αγχωμένοι και συγκρατημένοι, με μια αβεβαιότητα ζωγραφισμένη στο πρόσωπο.

Δημήτρης Μητρόπουλος, Agrotica Diesel – Κουρτέσι

Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αγγίζουν περίπου το 55%, ανάλογα το μήνα. Είμαστε μια αλυσίδα και όταν ο αγρότης πουλάει την πατάτα και το καρπούζι 13-15 λεπτά το κιλό, πώς θα πληρώσει το πετρέλαιο που αγγίζει τα 2 ευρώ ; Οι περισσότεροι βάζουν βενζίνη ίσα για να κινηθούν και επανήλθαν «τα μπακαλόχαρτα» με τα βερεσέ. Όπως εξελίσσεται η κατάσταση, η αγορά οδεύει στο τέλος με ορατό τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης.

Διον. Κουτσογιαννόπουλος- κρεοπωλείο-ψησταριά στα Λεχαινά

Πληρώναμε το μήνα γύρω 1500 ευρώ ηλεκτρικό ρεύμα και τώρα από 3.500-4000 το μήνα. Όσο οι συνθήκες της πανδημίας το επέτρεπαν ο κόσμος έβγαινε, μέχρι που ξέσπασε το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης. Ο κόσμος έχει τρομάξει, είναι προβληματισμένος, ιεραρχεί και πληρώνει τα απαραίτητα και πολλές φορές δεν τον φτάνουν, δεν ξέρει τί θα του ξημερώσει και αυτή η αβεβαιότητα έχει συνέπειες σε όλους.

Στάθης Παπανδρέου- πρόεδρος κρεοπωλών Ηλείας                               

Ο κόσμος ιεραρχεί τις υποχρεώσεις του γιατί όλα έχουν φτάσει στα ύψη, η ενέργεια κόστιζε 500-700 ευρώ το δίμηνο και τώρα 1000-1300 ευρώ. Τις αυξήσεις στα κρέατα όσο μπορέσαμε τις απορροφήσαμε και κόσμος πλέον ψωνίζει πιο λίγες ποσότητες και επιλέγει το χοιρινό κρέας που είναι πιο προσιτό. Εμάς τα συνοικιακά μαγαζιά το κοινό μας εμπιστεύεται για την ποιότητά μας και το ευχαριστούμε γιατί χωρίς τη στήριξή του μπορεί να είχαμε κλείσει.

Γιώργος Αλεξανδρόπουλος –πρόεδρος Εμπ. Συλλόγου Ζαχάρως

Η αγορά διανύει την πιο δύσκολη περίοδο που θυμάμαι. Η ενέργεια έχει αυξηθεί από 90%-100%, όπως και οι προμηθευτές λόγω της κατάστασης έχουν αυξήσει τα είδη από 50%-100%. Ο κόσμος δεν ψωνίζει όπως πριν γιατί κοιτάζει να καλύψει τα είδη πρώτης ανάγκης. Σκεφτείτε ότι και οι ετεροδημότες δεν έρχονται όπως παλιά γιατί η βενζίνη και τα διόδια έχουν επιβαρύνει κατά πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Και όπως ακούω από συναδέλφους, υπάρχει έντονος προβληματισμός.

Μιχάλης Αποστολόπουλος- πρόεδρος οπωροπωλών Πύργου      

Τα ψυγεία μας είναι επαγγελματικά και όπως καταλαβαίνετε το κόστος στην ενέργεια έχει τριπλασιαστεί με τις νέες χρεώσεις, συν τη ρήτρα. Οι αγροτικοί προμηθευτές λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα λιπάσματα, στις πρώτες ύλες και τα έξοδα συσκευασίας, έχουν αυξήσει τις τιμές στα προϊόντα τους. Όσο για τον κόσμο είναι πολύ μαζεμένος γιατί δεν ξέρει τι να πρωτοπληρώσει και τι θα του ξημερώσει το πρωί.

Στέφανος Τσαμπάς- Café Tsabas– Κυλλήνη      

Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει σχεδόν διπλασιαστεί, το ψωμί έχει ανέβει 150% και τα σφολιατοειδή 50% . Οι πολίτες δεν ξέρουν τι να πληρώσουν. Το 2005 το ΦΠΑ ήταν 9% και τώρα έφτασε στο 24%. Πλέον οι πελάτες ρωτούν τις τιμές, ψωνίζουν πιο λίγες ποσότητες, κάποιοι ακόμη και βερεσέ και υπολογίζουν ακόμη και το 10λεπτο. Οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες, ενώ τα έσοδα και οι μισθοί είναι πτωτικά και η αβεβαιότητα ολοφάνερη.
Γιάννης Καρβουνιάρης – ζαχαροπλαστείο στη Ζαχάρω

Πληρώναμε ηλεκτρικό ρεύμα το μήνα 300-500 ευρώ και προχθές πληρώσαμε 1980 με τη ρήτρα. Οι πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί πάνω από 30%. Ως πρατήριο πωλούσαμε γύρω 60 κιλά ψωμί την ημέρα και τώρα δίνουμε 30 κιλά και το περισσότερο βερεσέ. Το χειρότερο είναι ότι ψωνίζουμε πρώτες ύλες, φτιάχνουμε γλυκά γιατί πρέπει να έχουμε και αναγκαζόμαστε να τα πετάμε γιατί ο κόσμος ενώ θέλει, δεν έχει χρήματα να ψωνίσει.

Ζωή Μητρογιάννη – εστιατόριο Πλατεία Ηρώων στην Αμαλιάδα

Ο τζίρος του 2022 είναι μέχρι τώρα είναι ανεβασμένος σε σχέση με τα δυο προηγούμενα χρόνια, όμως τα έξοδα είναι πολύ ανεβασμένα και οι αυξήσεις δεν φαίνεται να σταματάνε εδώ. Εμείς βέβαια έχουμε απορροφήσει μεγάλο μέρος των αυξήσεων και έχουμε έως τώρα κάνει πολύ μικρές αυξήσεις στις τιμές αλλά πλέων τα πράγματα είναι οριακά !

Παν. Τσαπάρας πρ Συλλόγου Ιδιοκτητών taxi & αγοραίων ‘’ο Ερμής’’

Τα καύσιμα αυξήθηκαν πολύ και από 1,40 το πετρέλαιο έφτασε στα 2 ευρώ, όπως διπλασιάστηκε και το κόστος χρήσης του ad blue. Τα ελαστικά αυξήθηκαν 20%-30%, όπως και τα ανταλλακτικά. Σε συνάρτηση με τις αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης ο πολίτης έχει οδηγηθεί σε μια στρεσογόνα κατάσταση γιατί δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει. Έχει μειώσει τις εξόδους και πλέον κάνει χρήση taxi μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική εξαθλίωση.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου