Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Αρθρο-καταπέλτης στην «WSJ» για Ερντογάν – Θέτει το ερώτημα αν η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ

Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Washington. Τις αμφιβολίες τους για το αν η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν με τη συμπεριφορά της αποτελεί πραγματικό μέλος του ΝΑΤΟ, διατυπώνουν σε κοινό άρθρο τους στην «Wall Street Journal» ο Τζο Λίμπερμαν (Joe Lieberman), επί χρόνια μέλος του Κογκρέσου και υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς στις εκλογές του 2000, και ο Μαρκ Γουάλας (Μarc Wallace), πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Αφορμή για το άρθρο τους αυτό έχει σταθεί η απόφαση της Αγκυρας να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σε μια κρίσιμη περίοδο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται.

«Κάθε μέλος του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έχει καλωσορίσει με ενθουσιασμό τη Φινλανδία και τη Σουηδία εκτός από ένα: την Τουρκία, η οποία την Τετάρτη εμπόδισε μια πρόωρη ψηφοφορία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Για λόγους πολιτικούς, τοπικούς και άσχετους με την απόφαση, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υιοθέτησε σκληρή γραμμή στις προσπάθειές του να εκτροχιάσει τα υποψήφια μέλη. Αυτό θα πρέπει να εγείρει το ερώτημα εάν η Τουρκία υπό την ηγεσία του κ. Ερντογάν ανήκει στη Συμμαχία», γράφουν χαρακτηριστικά οι δύο τους και συνεχίζουν:

«Ομοίως, τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δείξει σταθερή αποφασιστικότητα μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, εκτός από την Τουρκία. Με την εξαίρεση της άδειας πώλησης πολεμικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία -μια συμφωνία μεταξύ του Κιέβου και του ιδιωτικού κατασκευαστή άμυνας Baykar Makina που υπογράφηκε πριν από τον πόλεμο- η Αγκυρα δεν έχει προσφέρει κάτι περισσότερο από θορυβώδη διπλωματία. Ο κ. Ερντογάν προσπάθησε να τοποθετηθεί ως μεσολαβητής της ειρήνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αντικατοπτρίζοντας την προηγούμενη και παρόμοια αναποτελεσματική προσφορά του να διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν κατά την αποχώρηση της Αμερικής πέρυσι.

Η στάση αυτού του ειρηνοποιού παρείχε κάλυψη για ένα πρότυπο συνεργασίας με τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς από την Τουρκία του συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία το 2017. Από την εισβολή της Ρωσίας και μετά, ο κ. Ερντογάν αρνήθηκε να στείλει αυτό το σύστημα στην Ουκρανία, αρνήθηκε να στηρίξει τις κυρώσεις των μελών του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας και επέτρεψε στην Τουρκία να γίνει καταφύγιο για Ρώσους ολιγάρχες, τραπεζικούς λογαριασμούς και επενδύσεις.

Η κακοδιαχείριση της τουρκικής οικονομίας από τον κ. Ερντογάν τον άφησε να έχει ανάγκη από τη ρωσική οικονομική υποστήριξη. Ενώ οι μέσοι πολίτες αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη για βασικά αγαθά, συνεχίζει να αναθέτει τεράστιες κρατικές συμβάσεις σε συμμάχους, συνήθως μέσω μη ανταγωνιστικών διαγωνισμών και συχνά για έργα ματαιοδοξίας. Η υποστήριξη της Ρωσίας στηρίζει το καθεστώς του κ. Ερντογάν και παρέχει στον Τούρκο πρόεδρο έναν συγγενή αντιδημοκρατικό σύμμαχο.

Η ελευθερία και η διαφάνεια στην Τουρκία έχουν υποφέρει από κάθε μέτρο υπό τον κ. Ερντογάν. Ο παγκόσμιος δείκτης αντιλήψεων για τη διαφθορά για το 2021 κατέταξε την Τουρκία στην 96η θέση, από την 77η όταν έγινε πρωθυπουργός το 2003. Ο Παγκόσμιος Δείκτης Δημοκρατίας του 2021 κατέταξε την Τουρκία στην 103η, από την 88η το 2006. Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέλαβαν την πρώτη και την τέταρτη θέση, αντίστοιχα, στο 2021 Corruption Perceptions Index, και έκτη και τέταρτη στον Παγκόσμιο Δείκτη Δημοκρατίας.

Οι ολιγάρχες κοντά στον κ. Ερντογάν έχουν συστηματικά αποκτήσει τουρκικά ΜΜΕ, ενώ η κυβέρνηση έχει φυλακίσει πολλούς δημοσιογράφους της αντιπολίτευσης, μετατρέποντας τον άλλοτε έντονο εγχώριο Τύπο σε όργανα προπαγάνδας. Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης έχουν παρενοχληθεί από την κρατική Ραδιοτηλεοπτική Αρχή. Οι θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες αντιμετωπίζουν καθημερινές διώξεις. Τα δικαιώματα των γυναικών έχουν καταπατηθεί.

Η πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ ορίζει ότι η ένταξη είναι ανοιχτή σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί να συμβάλει στην ασφάλεια της ευρωατλαντικής περιοχής, εφόσον πληροί ορισμένες δημοκρατικές απαιτήσεις. Εκτός από τον κ. Ερντογάν, κανένα μέλος της Συμμαχίας δεν αμφισβητεί την εκπλήρωση αυτών των κριτηρίων από τις σκανδιναβικές χώρες. Αλλά η Τουρκία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952, θα πληρούσε τα πρότυπα για ένταξη σήμερα;

Η μεγαλύτερη στρατηγική αποτυχία του ΝΑΤΟ των τελευταίων δύο δεκαετιών ήταν να υποτιμήσει την κακή πρόθεση του κ. Πούτιν, υποτιμώντας ταυτόχρονα την ικανότητα των μελών του για συλλογική αποφασιστικότητα. Η Συμμαχία κινδυνεύει να επαναλάβει το ίδιο λάθος με τον κ. Ερντογάν.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά υπό τον κ. Ερντογάν δεν προσυπογράφει πλέον τις αξίες που στηρίζουν αυτή τη μεγάλη Συμμαχία. Το άρθρο 13 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ παρέχει έναν μηχανισμό αποχώρησης των κρατών-μελών. Ισως είναι καιρός να τροποποιηθεί το άρθρο 13 για να καθιερωθεί μια διαδικασία για την απέλαση ενός κράτους-μέλους που δεν πληροί ούτε τις αρχές, ούτε τις πρακτικές απαιτήσεις για ένταξη».

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου