Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Wall Street: Στο κατώφλι της bear market αναζητά σωσίβιο

Δευτέρα, 23  Μαΐου, 2022

Θα αναλάβει και πότε δράση η Fed

Τζούλη Καλημέρη

H σκιά της γερακίσιας στροφής της  Federal Reserve σκοτεινιάζει τις προοπτικές της Wall Street, με την αμερικανική αγορά να βρίσκεται στο κατώφλι της bear market και τις προειδοποιήσεις για ύφεση να γίνονται πιο δυνατές. 

Fed put

Αντικείμενο συζήτησης των επενδυτών είναι το επονομαζόμενο Fed put, η περίπτωση που η Fed αναλαμβάνει δράση όταν οι τιμές των μετοχών υποχωρούν σημαντικά, μια άτυπη κίνηση της κεντρικής τράπεζας, που δανείστηκε το όνομα της από το παράγωγο που χρησιμοποιείται για προστασία από την πτώση της αγοράς. Ένα συχνά αναφερόμενο παράδειγμα συνέβη στις αρχές του 2019 όταν η Fed σταμάτησε τον κύκλο αύξησης επιτοκίων  μετά από τη βίαιη πτώση της αγοράς. 

Αυτή τη φορά, η επιμονή της Fed να αυξήσει τα επιτόκια τόσο υψηλά όσο χρειάζεται για να δαμάσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό ενίσχυσε το επιχείρημα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην αστάθεια της αγοράς – απειλώντας περισσότερο τους επενδυτές.  Μια πρόσφατη έρευνα της BofA Global Research έδειξε ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων αναμένουν τώρα ότι η Fed θα παρέμβει όταν ο S&P 500 φτάσει στα επίπεδα των  3.529 μονάδων, όταν το Φεβρουάριο οι αντίστοιχες προσδοκίες αφορούσαν τα επίπεδα των 3.700.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs δημοσίευσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα «εγχειρίδιο ύφεσης για τις μετοχές των ΗΠΑ» ως απάντηση σε ερωτήσεις πελατών σχετικά με την απόδοση των μετοχών σε μια ύφεση. Οι αναλυτές της Barclays είπαν ότι πολλοί αρνητικοί βραχυπρόθεσμοι καταλύτες σημαίνουν ότι οι κίνδυνοι για τις μετοχές «παραμένουν σταθερά στοιβαγμένοι προς τα κάτω».

Ο S&P 500 έκλεισε την έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης την Παρασκευή, σημειώνοντας απώλειες 6%. Την ίδια ώρα βρέθηκε ενδοσυνεδριακά περίπου 20,9% κάτω από το υψηλό ρεκόρ στις αρχές Ιανουαρίου, σηματοδοτώντας πλέον τη διολίσθηση σε bear market — ορίζεται από πολλούς στη Wall Street ως πτώση 20% από ένα υψηλό — η οποία είναι και η πρώτη από την εποχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

Εκτιμήσεις για μεγαλύτερη πτώση 

Ο διαχειριστής παγκόσμιων χαρτοφυλακίων ομολόγων στην Janus Henderson Investors, Τζέισον Ινγκλαντ, πιστεύει ότι ο δείκτης πρέπει να πέσει τουλάχιστον άλλο 15% για να επιβραδύνει τη σύσφιξη της η Fed, δεδομένου ότι η πρωτοφανής στήριξη της νομισματικής πολιτικής βοήθησε τις μετοχές να υπερδιπλασιαστούν από τα χαμηλά τους Μαρτίου 2020. «Η Fed είναι πολύ ξεκάθαρη ότι θα υπάρξει λίγος πόνος μπροστά», είπε.

Η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και αναμένεται να συσφίγξει τη νομισματική πολιτική κατά 193 μονάδες βάσης φέτος. Οι επενδυτές βέβαια θα αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο σκέψης της κεντρικής τράπεζας όταν δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίασή της στις 25 Μαΐου.

Ορισμένοι ήδη ανησυχούν ότι η Fed κινδυνεύει να επιδεινώσει την αστάθεια εάν δεν λάβει υπόψη τα πιθανά σημάδια κινδύνου από τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Αναλυτές στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών δήλωσαν ότι οι μετοχές ενδέχεται να υπόκεινται στον ίδιο τύπο πωλήσεων που συγκλόνισε τις αγορές στα τέλη του 2018, όταν πολλοί επενδυτές πίστευαν ότι η Fed έσφιξε υπερβολικά τη νομισματική πολιτική. «Στο παρελθόν, η αυξανόμενη αβεβαιότητα και ο αυξανόμενος κίνδυνος ύφεσης είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των επενδυτών, καθιστώντας τις αγορές λιγότερο ανεκτικές στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που θεωρείται ότι δεν δικαιολογείται πλέον», έγραψαν οι αναλυτές του IIF την Πέμπτη. «Ο κίνδυνος ενός παρόμοιου ξεσπάσματος στην αγορά  αυξάνεται ξανά τώρα καθώς οι αγορές ανησυχούν για την παγκόσμια ύφεση».

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου