Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Κωνσταντινούπολη vs Μόσχας – «Ορθόδοξη» επίθεση Βαρθολομαίου στον Κύριλλο

 Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κεφαλής του Πατριαρχείου της Ρωσίας για τη στήριξη που παρέχει στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

Κωνσταντινούπολη vs Μόσχας – «Ορθόδοξη» επίθεση Βαρθολομαίου στον Κύριλλο

Νέο επεισόδιο σημειώθηκε στον «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει εδώ και χρόνια στις τάξεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με πρωταγωνιστές τα πατριαρχεία της Κωνσταντινούπολης και της Μόσχας. Το έναυσμα έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλο.

«Θα έπρεπε να είναι αδύνατο να μην καταδικάσουν τη βία και τον πόλεμο όλες οι Εκκλησίες. Η ρωσική Εκκλησία μας απογοήτευσε. Δεν θα ήθελα την Εκκλησία της Ρωσίας και τον αδελφό Πατριάρχη Κύριλλο να αποτελούν μια τέτοια τραγική εξαίρεση. Δεν γνωρίζω πώς μπορεί να δικαιολογηθεί στη συνείδησή του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην ΕΡΤ.

«Θα περίμενα από τον αδελφό Κύριλλο να σταθεί στο ύψος του αυτή την κρίσιμη, ιστορική στιγμή. Εάν χρειαστεί, να θυσιάσει και τον θρόνο του, για να πει στον Πούτιν: Κύριε πρόεδρε, δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας, παραιτούμαι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το «σχίσμα» του 2018

Υπενθυμίζεται ότι ο Κύριλλος στηρίζει σταθερά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχοντας μάλιστα υιοθετήσει στο σύνολό τους τα επιχειρήματα του Πούτιν. Έχει δε αδιαφορήσει και απέναντι στην έκκληση που του έχει απευθύνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (WCC), προκειμένου να «παρέμβει και να μεσολαβήσει» ώστε να μπει ένα τέλος στον πόλεμο.

Όπως είναι γνωστό, οι αντιθέσεις ανάμεσα στα δύο Ορθόδοξα Πατριαρχεία είναι έντονες παραδοσιακά. Ωστόσο, πριν από τέσσερα χρόνια κατέληξαν σε ρήξη, με αφορμή την αναγνώριση από τον Βαρθολομαίο της ανεξάρτητης και «αυτοκέφαλης» Ορθόδοξης Εκκλησίας που ιδρύθηκε στην Ουκρανία, η οποία δεν ανήκει πλέον στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας και του Κύριλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου