Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Κατάρ – Γερμανία: Σκληρό παζάρι για τους όρους των συμβολαίων LNG

  Τετάρτη, 11 Μαΐου, 2022

Το Κατάρ θέτει ρήτρα προορισμού με την οποία επιδιώκει να εμποδίσει το Βερολίνο από το να μεταφέρει το φυσικό αέριο σε άλλες περιοχές της Ευρώπης

Σε δύσκολο σημείο φαίνεται ότι βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ Γερμανίας και Κατάρ σχετικά με την υπογραφή μακροπρόθεσμων συμφωνιών προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών είναι βασικοί όροι των συμφωνιών αυτών, μεταξύ των οποίων και η χρονική διάρκεια των συμβολαίων, όπως αποκαλύπτουν πηγές στο Reuters.

Η Γερμανία, η οποία στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 88% έως το 2040, είναι απρόθυμη να υποκύψει στους όρους του Κατάρ για υπογραφή συμφωνιών διάρκειας τουλάχιστον 20 ετών, ώστε να εξασφαλίσει τους τεράστιους όγκους LNG που χρειάζεται για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Το Κατάρ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή LNG στον κόσμο, θέτει επίσης ρήτρα προορισμού, με την οποία επιδιώκει να εμποδίσει το Βερολίνο από το να μεταφέρει το φυσικό αέριο σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, μια προϋπόθεση στην οποία αντιτίθεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σκληρές συνομιλίες

Οι σκληρές συνομιλίες μεταξύ της Qatar Energy και των γερμανικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στη φιλοδοξία της να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να εξισορροπήσει οποιαδήποτε συμφωνία με τους στόχους μείωσης του άνθρακα.

Η Γερμανία καταναλώνει περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, με περίπου το 55% αυτού να προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ μικρότερους όγκους εισάγει από την Ολλανδία και τη Νορβηγία.

«Το θέμα της διάρκειας της σύμβασης LNG που θέτει σε κίνδυνο τους στόχους της Γερμανίας για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα είναι μέρος των συνεχιζόμενων συζητήσεων με το Κατάρ», δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα στο Reuters, προσθέτοντας ότι η Γερμανία ανταγωνίζεται επίσης με άλλα κράτη για το LNG του Κατάρ.

Μια άλλη πηγή είπε ότι η εξασφάλιση προμηθειών LNG από το Κατάρ «δεν αναμένεται να γίνει σύντομα».

Το Κατάρ έχει επίσης αδιαπραγμάτευτη στάση όσον αγορά στη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του πετρελαίου, καθώς συνδέει τα συμβόλαια LNG με την τιμή του πετρελαίου, η οποία αντιπροσωπεύει τη δομή τιμολόγησης των εναλλακτικών πωλήσεών του στην Ασία. Από την άλλη, οι Γερμανοί αναζητούν σύνδεση με τον ολλανδικό δείκτη αναφοράς TTF.

Ανταλλάγματα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ τον Μάρτιο επισκέφθηκε το Κατάρ, μαζί με αξιωματούχους από τις γερμανικές εταιρείες κοινής ωφελείας RWE και Uniper προκειμένου να συζητήσουν την προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων LNG.

Η RWE, η μεγαλύτερη παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, το 2016 σύναψε συμφωνία με την Qatargas, που είναι μονάδα της Qatar Energy, βάσει της οποίας έως και 1,1 εκατομμύρια τόνοι υγροποιημένου φυσικού αερίου θα παραδίδονται στη Βορειοδυτική Ευρώπη ετησίως μέχρι το τέλος του 2023.

Από τη μεριά της, η Uniper αρνήθηκε να προβεί σε σχετικό σχόλιο, λέγοντας μόνο ότι οι δεσμοί της με το Κατάρ χρονολογούνται πολύ πίσω και ότι ελπίζει να μπορέσει να οικοδομήσει σε αυτή τη σχέση.

Οι γερμανικές εταιρείες φυσικού αερίου θα επιστρέψουν στο Κατάρ τον Μάιο για να συνεχίσουν τις συνομιλίες, σύμφωνα πηγές του Reuters.

 Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου