Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Πιθανή παύση στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Κυριακή, 29 Μαΐου, 2022

Ορισμένα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσµατα και η δηµοσίευση των πρακτικών από την πλέον πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed, συνέβαλαν σημαντικά στη σχετική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος

Πιθανή παύση στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Ορισμένα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσµατα και η δηµοσίευση των πρακτικών από την πλέον πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed, που ενίσχυσαν την άποψη ότι η Fed ενδεχομένως να θέσει σε παύση τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της το φθινόπωρο, συνέβαλαν σημαντικά στη σχετική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος την εβδομάδα που διανύσαμε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρακτικά, τα περισσότερα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν στην προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μ.β. στις δύο επόμενες συνεδριάσεις (Ιούνιος και Ιούλιος) προκειμένου να αναχαιτιστούν οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Σε αυτή την περίπτωση, τα επιτόκια θα βρεθούν στο επίπεδο μακροχρόνιας ισορροπίας (εκτιμάται στην περιοχή 2,0% – 3,0%) και το ενδεχόμενο εφαρμογής περιοριστικής νομισματικής πολιτικής (δηλαδή, περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων) θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές της οικονομίας, με τη Fed να εκφράζει παράλληλα ανησυχία για το γεγονός ότι, σε σύγκριση με τις αρχές του έτους, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν καταστεί περισσότερο δυσχερείς.

Αντιδρώντας στο ύφος των πρακτικών καθώς και σε πρόσφατα ασθενή στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ που έδειξαν υποχώρηση στον αριθμό πωλήσεων νέων κατοικιών τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, αλλά και πτώση του κύριου Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ τον Μάιο για δεύτερο συνεχή μήνα, τα κυβερνητικά ομόλογα μακροχρόνιας διάρκειας ενισχύθηκαν, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί προσωρινά κοντά στο 2,70% για πρώτη φορά τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία των επιτοκίων της Fed, με την προθεσμιακή αγορά να αναμένει τώρα αύξηση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου fed funds rate στο 2,63% μέχρι το τέλος του έτους, έναντι προβλέψεων για άνοδο στο 2,88% στις αρχές Μαΐου.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ενδεχόμενο μικρότερου συνολικού μεγέθους αύξησης των επιτοκίων από τη Fed σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις επηρέασε αρνητικά το δολάριο, με τον σχετικό δείκτη DXY να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. Επωφελούμενη από τη γενικότερη αποδυνάμωση του δολαρίου, η ισοτιμία ευρώ/δολ. ενισχύθηκε πάνω από 1,0% σε εβδομαδιαία βάση, πλησιάζοντας την περιοχή 1,0750/60 για πρώτη φορά από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, επηρεασμένη επίσης θετικά από δημοσίευση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ που έδωσε το σήμα στις αγορές για αύξηση 25 μ.β. στα επιτόκια τον Ιούλιο και προοπτική τερματισμού των αρνητικών επιτοκίων μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου