Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Η Fed προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίου από το 2000

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ενέτεινε την επίθεσή της στον αυξανόμενο πληθωρισμό την Τετάρτη, εγκρίνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίου από το 2000 και περιγράφοντας λεπτομερώς ένα σχέδιο συρρίκνωσης των τεράστιων διαθεσίμων ομολόγων, ενώ σηματοδότησε τη συνέχεια της προσπάθειας να ηρεμήσει την Οικονομία, καθώς προσπαθεί να μειώσει τις ταχείες αυξήσεις τιμών σε τέσσερις δεκαετίες.

Ωστόσο, οι επενδυτές βρήκαν έναν λόγο να ανακουφιστούν. Ενώ η Fed αύξησε τα επιτόκια μισή ποσοστιαία μονάδα και ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ είπε ότι παρόμοιες μεγάλες αυξήσεις θα ήταν «στο τραπέζι» στις επερχόμενες συνεδριάσεις της Fed, απέρριψε την ιδέα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέταζαν μια ακόμη μεγαλύτερη κίνηση, που φοβόντουσαν ορισμένοι επενδυτές. Ετσι, αυτή η διαβεβαίωση βοήθησε στην εκτίναξη των χρηματιστηριακών δεικτών. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 3%, το μεγαλύτερο άλμα από τον Μάιο του 2020.

Πολλοί στη Wall Street κοιτάζουν νευρικά την πορεία της Fed καθώς προσπαθεί να ανακόψει τον πληθωρισμό, ανησυχώντας ότι οι αξιωματούχοι μπορεί να επιβραδύνουν τη ζήτηση τόσο πολύ που η Οικονομία θα οδηγηθεί σε μια οδυνηρή ύφεση. Ενώ η Fed αποσύρει τη νομισματική βοήθεια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών, τα σχόλια του κ. Πάουελ έδειξαν ότι η Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να χαράξει μια γρήγορη, αλλά όχι μια δραστική πορεία.

«Οι αγορές το εξέλαβαν ως εξής: Η Fed δεν το παρακάνει», δήλωσε η Πρίγια Μίσρα (Priya Misra), επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιων επιτοκίων στην «TD Securities».

Ωστόσο, η σειρά αλλαγών πολιτικής της Fed υπογράμμισε ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι σοβαρή για την κατεύθυνση της Οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Οι αξιωματούχοι έχουν γίνει ολοένα και πιο νευρικοί για το γεγονός ότι οι αυξήσεις των τιμών, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από ό,τι περίμεναν πολλοί οικονομολόγοι, θα μπορούσαν να γίνουν πιο μόνιμες. Αυξάνοντας τα επιτόκια και συρρικνώνοντας τα ομόλογα που κατέχει περίπου 9 τρισεκατομμύρια δολάρια, η Fed θα αυξήσει το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την Οικονομία, κινήσεις που στοχεύουν στην επιβράδυνση της ζήτησης.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί και κινούμαστε γρήγορα για να τον μειώσουμε», δήλωσε ο κ. Πάουελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη. «Εχουμε τόσο τα εργαλεία που χρειαζόμαστε όσο και την αποφασιστικότητα που θα χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του 2021 ελπίζοντας ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε από μόνος του, καθώς μετριάζονταν οι ελλείψεις προσφοράς και καθώς η Οικονομία εξομαλύνθηκε μετά από διαταραχές της πρώιμης πανδημίας. Αλλά η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει ακόμη και ο πληθωρισμός έχει επιταχυνθεί. Τώρα, τα νέα «lockdown» που σχετίζονται με την πανδημία στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία ανεβάζουν περαιτέρω τις τιμές για αγαθά, τρόφιμα και καύσιμα. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι είναι σε έλλειψη και οι μισθοί αυξάνονται ραγδαία στις Ηνωμένες Πολιτείες, τροφοδοτώντας τις υψηλότερες τιμές για τις υπηρεσίες, καθώς η ζήτηση των καταναλωτών παραμένει ισχυρή.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου