Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Ο Καραμανλής, ο Μητσοτάκης και οι εκλογές

 Πέμπτη, 5 Μαΐου, 2022

ΒΗΜΑτοδότης

Η φράση- προειδοποίηση του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο,  ότι «όποιος βλέπει πρόωρες εκλογές, να μου το πει να τον απαλλάξω,  ώστε να αφοσιωθεί στην εκλογική του περιφέρεια, ακόμα συζητείται ανάμεσα σε υπουργούς.

Ο Καραμανλής, ο Μητσοτάκης και οι εκλογές | tovima.gr

Η φράση- προειδοποίηση του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο,  ότι «όποιος βλέπει πρόωρες εκλογές, να μου το πει να τον απαλλάξω,  ώστε να αφοσιωθεί στην εκλογική του περιφέρεια, ακόμα συζητείται ανάμεσα σε υπουργούς, σε υφυπουργούς αλλά και σε βουλευτές της ΝΔ (ορισμένοι από τους οποίους αναμένουν ακόμα τον ανασχηματισμό).

Μου λένε λοιπόν, ότι τη φράση αυτή ο Πρωθυπουργός δεν την είπε χαριτολογώντας, όπως ειπώθηκε, αλλά κάπως θυμωμένα και δεν αφορά συγκεκριμένα άτομα, όπως πολλοί νομίζουν. Ήταν μια γενική προειδοποίηση για όσους πιστεύουν ότι οι εκλογές είναι κοντά και όχι στο τέλος της τετραετίας, για όσους ασχολούνται όχι μόνον με την επανεκλογή τους, αλλά και με την πρωτιά στην περιφέρειά τους, με την περίπτωση αυτή, όπως λένε οι κακές γλώσσες να «βγάζει… μάτι» δήθεν πολιτικής υπεροχής.

Αυτή όμως η φράση μου θύμισε μια άλλη παρόμοια φράση του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος ήταν εξαιρετικά αυστηρός με τους υπουργούς του. Τόσο που πολλοί δίσταζαν ακόμα και να του θέσουν αιτήματα ή προτάσεις. Ένα τέτοιο αίτημα επρόκειτο να έρθει αρχές Ιουνίου, όταν μερικοί οι υπουργοί ζητούσαν 15 ημέρες άδεια για να κάνουν τα μπάνια τους. Ουδείς όμως τολμούσε να του ζητήσει άδεια.

Παρά μόνον ένας, ο οποίος οπλισμένος με θάρρος, του είπε, σε συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου ότι οι υπουργοί είναι κουρασμένοι και  συνεπώς χρειάζονται μερικές ημέρες άδεια για να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Ο Καραμανλής τον κοίταξε με εκείνο το αυστηρό σερραίικο βλέμμα που είχε και του είπε: «Όποιος αισθάνεται κουρασμένος να μου του πει τώρα, για να τον ξεκουράσω αμέσως». Και ω του θαύματος όλοι δήλωσαν ζωηροί και ορεξάτοι στα καθήκοντά τους.

Απορίες γαλάζιου βουλευτή

Ένας βουλευτής της ΝΔ  όμως , που εκλέγεται στην περιφέρεια και δεν έχει γίνει ακόμα υπουργός ή υφυπουργός, διερωτάται εάν η προειδοποίηση Μητσοτάκη απευθυνόταν μόνον προς υπουργούς ή περιλάμβανε και τους υφυπουργούς; Γιατί, όπως λέει, γνωρίζει υφυπουργούς που σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας βρίσκονται σε χωριά και σε εκκλησίες της περιφέρειάς τους, μοιράζοντας διάφορες υποσχέσεις προεκλογικού χαρακτήρα και ο συγκεκριμένος βουλευτής ευλόγως διερωτάται πότε οι εν λόγω υφυπουργοί βρίσκονται στα υπουργεία τους;

Ο νεαρός σεφ και το βασιλικό δείπνο

Υπάρχει μια παράδοση στα δείπνα που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό, σε επίσημους προσκεκλημένους της. Κάθε φορά, επιστρατεύει και έναν καινούργιο μάγειρα, παρά το γεγονός ότι το Προεδρικό Μέγαρο διαθέτει δικό του σεφ και μάλιστα αναγνωρισμένο, ο οποίος πολλές φορές παρασκευάζει γεύματα για απόρους. 

Έτσι, το βροχερό βράδυ της Δευτέρας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε έναν νεαρό σεφ, ο οποίος όμως  έχει στο βιογραφικό του ένα αστέρι Μισελέν και τρεις χρυσούς σκούφους.

Πρόκειται για τον 34χρονο Αλέξανδρο Τσιοτίνη, ο νεαρότερος σεφ που πέρασε ποτέ από το Προεδρικό Μέγαρο, που ετοίμασε το βασιλικό μενού, το μενού δηλαδή προς τιμή του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου. 

Έγινε γνωστός, κερδίζοντας σχετικό διεθνή διαγωνισμό με το πιάτο του «Ρίζες της Ελλάδος», αλλά ο νεαρός σεφ έκανε και κάτι που εντυπωσίασε την Πρόεδρο.

Διέθεσε την αμοιβή του από την προετοιμασία του βασιλικού γεύματος, στη φιλανθρωπική «Κουζίνα ο Άλλος Άνθρωπος»,  εκεί όπου μαγειρεύουν πολλά γεύματα την ημέρα για τους απόρους.

Έβαλε όλη την Ελλάδα σε τρία πιάτα

Το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν όντως εντυπωσιακό με τον νεαρό σεφ να βάζει όλη την ελληνική κουζίνα μέσα σε τρία πιάτα προς τιμή των βασιλέων. Πρώτο πιάτο: Ταραμάς με καπνιστό χέλι από το Μεσολόγγι, παντζάρια και κίτρο Νάξου. 

Εν συνεχεία σιγοψημένο φιλέτο φρέσκου μπακαλιάρου με μους  από άγρια πράσα και σέλινο. Κυρίως πιάτο: Ραγού από μοσχαράκι γάλακτος σε σάλτσα «σοφρίτο». Νούμπουλο και τζαλέτια από Κέρκυρα. Γλυκό: Ροδάκινο παγωτό πικραμύγδαλο, γιαούρτι και κρέμα δυόσμου. Ήταν ίσως το δείπνο με τους περισσότερους καλεσμένους στο Προεδρικό. Κάπου 70 άτομα, αφού η βελγική αντιπροσωπεία είναι πολυπληθής.

Η υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου

Στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου το πρωθυπουργικό ζεύγος υποδέχθηκε  τον Βασιλιά και την Βασίλισσα του Βελγίου. Η υποδοχή ήταν θερμή με τους βασιλείς να λένε πόσο χαρούμενοι είναι που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η Μαρέβα Μητσοτάκη φορούσε ένα ανοιχτόχρωμο παντελόνι συνδυάζοντάς το με ένα μαύρο σακάκι και επιλέγοντας μια λεπτή, μαύρη ζώνη με χρυσές λεπτομέρειες.

Η βασίλισσα Ματθίλδη ωστόσο, επέλεξε κάτι πιο έντονο- ως προς το χρώμα- επιλέγοντας ένα φόρεμα φούξια, συνδυάζοντάς το με ένα αντίστοιχου χρώματος καπέλο και τσάντα ενώ κρατούσε και τα γάντια της στο χέρι.

Τα νεότερα για τη τύχη του Μιχαήλ του ΑΖΟΦ

Ένα νέο, μαθαίνω πως  ήρθε προσφάτως από την Μαριούπολη. Ήταν του Μιχαήλ, του μαχητή του Τάγματος Αζόφ, ο οποίος, όπως ενθυμείστε,  εμφανίστηκε στο βίντεο με τον Ζελένκσι, όταν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων.

Από όσα μπορώ να αποκαλύψω (γιατί για ευνόητους λόγους ασφαλείας δεν μπορώ να δώσω περισσότερα στοιχεία), το νέο αυτό  αναφέρει ότι ο ομογενής Μιχαήλ εξακολουθεί να βρίσκεται στο πολιορκούμενο εργοστάσιο Αζοφστάλ μαζί με τον 18χρονο γιο του και μάχεται εναντίον των εισβολέων. Αυτό σημαίνει ότι ο Μιχαήλ έδωσε κάποιο σημάδι ζωής, εκεί που ουκ ολίγοι έλεγαν πως έπεσε μαχόμενος υπέρ πατρίδος.

Η βύθιση των ρωσικών ταχύπλοων σκαφών

Ξαναχτύπησαν οι ουκρανικοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι. Μετά το χτύπημα (και τη βύθιση) της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, «Μοσκβά», τα ουκρανικά drones εντόπισαν σχεδόν στο ίδιο σημείο που βρισκόταν η ναυαρχίδα δύο ρωσικά ταχύπλοα σκάφη. Έριξαν εναντίον τους δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους και τα βύθισαν. Ειπώθηκε πως η επίθεση εναντίον των ταχυπλόων  έγινε ως αντίποινα με τον βομβαρδισμό της γέφυρας Ζατόκα στην παραλιακή συνοικία της Οδησσού. Ήταν η δεύτερη φορά που οι Ρώσοι χτύπησαν την συγκεκριμένη γέφυρα. Την πρώτη φορά οι Ουκρανοί την επιδιόρθωσαν αμέσως και ήρθαν τώρα οι Ρώσοι και την ξαναχτύπησαν καταστρέφοντας τη σιδηροδρομική γραμμή.

Ο νέος σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη

Σήμερα στην Αλεξανδρούπολη έχει προγραμματισθεί να υπάρξει μία βαλκανική σύναξη και μάλιστα κορυφής. Θα βρεθούν εκεί ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας  Πέτκοφ και Ράντεφ, ο Πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς και ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Κοβάτσεφσκι. Ο λόγος;  Η εκδήλωση που θα γίνει για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, ανοικτά τη Αλεξανδρούπολης, όπου θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός. Πρόκειται για έναν σταθμό υγροποιημένου αερίου πολύ σημαντικός για ενεργειακή ασφάλεια στα Βαλκάνια, αλλά και της Ευρώπης. Με τον τρόπο αυτό, με τη δημιουργία, δηλαδή μιας νέας ενεργειακής πύλης  η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ένας από τους σημαντικούς ενεργειακούς «παίκτες» της περιοχής. Ο κ. Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα προς τιμή των ξένων ηγετών.

Το βραβείο η… «φονικότερη ομάδα» 

Συνολικά 48 ομάδες  συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό στρατιωτικών δεξιοτήτων Sandhurst που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Ακαδημίας West Point των ΗΠΑ. Οι 35 προέρχονταν από ακαδημίες των ΗΠΑ και 13 από άλλες χώρες (Αυστραλία, Βραζιλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ιταλία, Μεξικό, Κορέα, Πολωνία, Χιλή, Καναδάς με 2 ομάδες και Ηνωμένο Βασίλειο με 2 ομάδες). Στον διαγωνισμό συμμετείχε και η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με ομάδα αποτελούμενη από δύο αξιωματικούς συνοδούς, ένα καθηγητή Φυσικής Αγωγής και 11 Ευέλπιδες. Ο διαγωνισμός περιελάβανε ένα απαιτητικό πρόγραμμα 17 αντικειμένων και Σχολή Ευελπίδων κατέλαβε την 6η θέση στη γενική κατάταξη και την 1η μεταξύ των ξένων χωρών. Στη Σχολή Ευελπίδων απονεμήθηκε το βραβείο της… «φονικότερης ομάδας» αφού πρώτευσε μεταξύ του συνόλου των διαγωνιζομένων ομάδων στις βολές με τυφέκιο, πιστόλι και βομβιδοβόλο.

Η συνεκπαίδευση με τους γερόλυκους του αέρα

Δεν ξέρω πόσο καιρό, το πλήρωμα του USS Jason Dunham  που αποτελεί τη δύναμη κρούσης του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Harry S. Truman είχε να δει και να συνεκπαιδευτεί με τα θρυλικά Phantom (F-4), αλλά όταν τα είδε την περασμένη Παρασκευή, στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους, σίγουρα εντυπωσιάστηκε από τους προχωρητικούς ελιγμούς του αντιαεροπορικού πολέμου που έκαναν.

 

Οι «γερόλυκοι» των μαχητικών με το βαρύ όνομα της Πολεμικής Αεροπορίας, βρέθηκαν στην ίδια άσκηση (Passing Exercise) με ότι πιο προηγμένο οπλικό σύστημα διαθέτει σήμερα η πολεμική μηχανή των Αμερικάνων και τα πήγαν περίφημα. Η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.

Οι κάλπες για το νέο όνομα του ΚΙΝΑΛ

Σε λίγες ημέρες το ΚΙΝΑΛ ξαναστήνει κάλπες για ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα, αυτή τη φορά. Στις 8 Μαΐου (όταν αρχίζει το Συνέδριο της ΝΔ), δηλαδή πέντε µμήνες μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου, τα μέλη του Κινήματος, καλούνται να αποφασίσουν ποιο όνομα θέλουν για το κόμμα: «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» ή «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη»;

Όπως σε κάθε ψηφοφορία, έτσι και σε αυτή την εσωκομματική υπήρξαν σφυγμομετρήσεις, εσωτερικές μεν, αλλά οπωσδήποτε σφυγμομετρήσεις. Το επικρατέστερο που προκύπτει από αυτές είναι το «ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ». Το σκέτο ΠΑΣΟΚ θα πείτε δεν μετρήθηκε; Ναι, μετρήθηκε και αυτό, αλλά, αυτό που έμαθα είναι ότι η απήχηση δεν ήταν και τόσο μεγάλη. Πάντως, θα πρέπει να ξέρετε ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ επιθυμεί ότι με την εκλογή συνέδρων και νομαρχιακών επιτροπών, αλλά και με το εσωτερικό δημοψήφισμα για το νέο όνομα θεωρεί την 8η Μαΐου ως ορόσημο προκειμένου να κεφαλοποιηθεί η μεγάλη συμμετοχή που είχε καταγραφεί στις 5 Δεκεμβρίου, με την εκλογή νέου Προέδρου.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου