Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

«Κραυγή» αγωνίας από το «Χαμόγελο του Παιδιού» – Ο νέος νόμος θα κλείσει τα σπίτια στην Ηλεία;

 Τετάρτη, 18  Μαΐου, 2022

Δάκρυα και συγκίνηση από τα παιδιά του συλλόγου - «Δεν είναι ίδρυμα, είναι το σπίτι μας»
Ακούστε το άρθρο

Τις ενστάσεις του ως προς τον νέο νόμο που προωθεί το κλείσιμο των έντεκα Σπιτιών Φιλοξενίας μέσα στο 2022 και των Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού», από σήμερα κιόλας, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Κώστας Γιαννόπουλος, ένας νόμος που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δημιουργήθηκε στοχευμένα για το Χαμόγελο του Παιδιού αφού μιλά μόνο για ιδιωτικού δικαίου δομές και διατηρεί σε ενεργό ρόλο δομές δημόσιες αλλά και δομές της εκκλησίας.

Με τον τίτλο «Το Χαμόγελο του Παιδιού δεν είναι ίδρυμα για να κλείσει», η συνέντευξη, προβλήθηκε και διαδικτυακά, με τον κ. Γιαννόπουλο εμφανώς στεναχωρημένο να δηλώνει πως δεν μπορεί να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση, που φέρνει το Χαμόγελο του Παιδιού σε μια διαδικασία να αναγκαστεί να σταματήσει την λειτουργία του.

Ο κ. Γιαννόπουλος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει θεσμοθετώντας τον Οργανισμό ενώ μίλησε για μένος της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου απέναντι στο Χαμόγελο του Παιδιού. Κάλεσε δε τον κόσμο, τους εθελοντές και τους υποστηρικτές του Χαμόγελου να βοηθήσουν ώστε να μην υλοποιηθούν οι ρυθμίσεις του νόμου, από τους οποίους προβλέπεται να κλείσουν τόσο το Σπίτι Φιλοξενίας στην Κυλλήνη όσο και το Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας που λειτουργεί στην τοπική κοινότητα Βροχίτσας στον δήμο Πύργου.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Χαμόγελο του Παιδιού, μίλησε πλαισιωμένος από τα ίδια τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε σπίτια φιλοξενίας και μετέφεραν την δική τους άποψη στη λέξη οικογένεια.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Γιαννόπουλος με την συνδρομή επιστημόνων, νομικών, ακαδημαϊκών, πρώην εισαγγελέων και με την βιωματική γλώσσα των ίδιων των παιδιών που έχουν μεγαλώσει στα σπίτια του Χαμόγελου του Παιδιού παρουσίασε τις σοβαρές και εμπεριστατωμένες ενστάσεις του Οργανισμού απέναντι στις ρυθμίσεις που επιβάλλουν το κλείσιμο του Χαμόγελου αν δεν ακολουθηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κυρίως κτηριακών ζητημάτων, όπως προβλέπεται.

«Είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστώ», είπε ο κ. Γιαννόπουλος με δάκρυα στα μάτια και συνέχισε «Πολύ δύσκολο να διαχειριστώ κάτι που έχει να κάνει με ανθρώπους, με παιδιά, με ζωές. Με το χαμόγελο του παιδιού, που πριν από 27 χρόνια ένα παιδί μόλις δέκα χρονών με το ημερολόγιό του φεύγοντας από την ζωή μας άφησε σαν παρακαταθήκη. Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστώ ότι μπορεί να υπάρξει άνθρωπος που να θέλει να κάνει κακό σε αυτό τον Φορέα. Και μάλιστα άνθρωπος που υποτίθεται είναι ειδικός σε αυτές τις καταστάσεις. Αυτό που κάνετε εσείς, είναι να καταργείτε έναν Φορέα. Χθες το βράδυ έβαλα μια ανάρτηση, γιατί ναι είμαι πολύ πιεσμένος. Αν την δική σας οικογένεια πάει κάποιος να την διαλύσει, αν την δική σας οικογένεια πάει να πετάξει στο δρόμο τα παιδιά, για κάποιους λόγους που δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι, τι θα κάνετε; Θα σηκώσετε τα χέρια;».

«Η περιουσία μας είναι τα παιδιά. Αυτό θα πειράξετε αν κλείσετε το Χαμόγελο και αυτό που θα ζητήσω από τον κ. Πρωθυπουργό, είναι να θεσμοθετήσει την λειτουργία του Χαμόγελου του Παιδιού», σχολίασε ο κ. Γιαννόπουλος.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με τον νόμο 4921/2022 και το άρθρο 67 «Όροι λειτουργίας φορέων κοινωνικής προστασίας και σχετικές κυρώσεις» και την Κοινή Υπουργική Απόφαση 40494/2022 σχετικά με «Προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», τα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας, του Χαμόγελου του Παιδιού, όπως αυτό λειτουργεί στην Βροχίτσα του δήμου Πύργου, θα πρέπει άμεσα να βάλει λουκέτο καθώς δεν έχει την απαραίτητη αδειοδότηση ενώ και το Σπίτι Φιλοξενίας που λειτουργεί στην περιοχή της Κυλλήνης, του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, μέσα στο 2022 θα αναγκαστεί να κλείσει.

«Υπάρχουν 40 παιδιά στα σπίτια ημερήσιας φροντίδας. Τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να πάνε πουθενά. Θα πέσουν πάλι στην κρίση της οικογένειας. Έντεκα σπίτια φιλοξενίας θα κλείσουν μέσα σε ένα χρόνο σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας», ανέφερε εμφανώς συντετριμένος ο κ. Γιαννόπουλος και τόνισε «Τι είναι τα παιδιά; Αντικείμενα; Δεν αντέχω, η ψυχή μου έχει ξεχειλίσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνέντευξη μίλησαν ο επίτιμος Αντιεισαγγελέας Α. Πάγου, επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων και επίτιμο μέλος Δ.Σ. του Χαμόγελου του Παιδιού, Βασίλειος Μαρκής, τονίζοντας ότι: «Όταν ήρθα σε επαφή με τον Χαμόγελο, μετατράπηκα σε ένθερμο οπαδό του», χαρακτηρίζοντας τις ρυθμίσεις του νόμου ως «αόριστες» και «επιπολαιότητες», παρότρυνε δε το Χαμόγελο του Παιδιού να συνεχίσει το έργο του το οποίο έχει αναγνωριστεί από την τοπική κοινωνία και όχι, όπως είπε, από «κάποιους καρεκλοκένταυρους κάποιου υπουργείου».

Από την πλευρά της η Ξένη Δημητρίου, τέως Εισαγγελέας Α. Πάγου εξέφρασε τον προβληματισμό της για την τροποποίηση ενός νόμου, ο οποίος, όπως επεσήμανε, βγήκε από το ίδιο υπουργείο από το οποίο τροποποιείται. «Τα παιδιά δικαιούνται τον ουρανό με τα άστρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανδριάνα Θεοχάρη, Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας, Πύργος

«Είμαι ένα από τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει στο Σπίτι του Χαμόγελου. Όταν ενημερωθήκαμε γι αυτό το νομοσχέδιο αποφασίσαμε να το συζητήσουμε. Η κ. υφυπουργός δεν το έκανε, δεν ζήτησε τη γνώμη μας. Και κακώς δεν το έκανε. Αν θέλεις να αλλάξεις ή βελτιώσεις κάτι πρέπει να ακούσεις την εμπειρία. Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ όλα τα παιδιά από διάφορα σπίτια του Συλλόγου να μιλήσουμε για την εμπειρία μας που έγινε γνώση και αυτή την στιγμή γίνεται πράξη γιατί έχουμε γνώμη πάνω στο θέμα. Η λέξη ίδρυμα δεν ταιριάζει στο Χαμόγελο. Τα σπίτια του Χαμόγελου λειτουργούν σαν οικογένεια. Είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε τα επόμενα παιδιά ή τα παιδιά που φιλοξενούνται σήμερα γιατί αυτά επηρεάζει»

Αλέξανδρος Μπαλαμπάν, Σπίτι Αρχαίας Κορίνθου

«Το θεωρώ σπίτι και όχι ίδρυμα. Και κάθε φορά που κάνω συζητήσεις δεν αναφέρομαι ποτέ στο Χαμόγελο ως ίδρυμα αλλά ως σπίτι φιλοξενίας. Και οικογένεια. Οικογένεια την αισθάνεσαι καθώς μεγαλώνεις με αυτούς τους ανθρώπους. Δυστυχώς όντως γίνεται ίσως επίθεση στο Χαμόγελο με την έννοια ότι δυστυχώς για κάποιους το Χαμόγελο για εμάς ευτυχώς γιατί αν δεν ήταν το Χαμόγελο εγώ δεν θα σπούδαζα, είναι ένας φάρος ελπίδας και δίνει όνειρα στα παιδιά. Στα παιδιά που κάποιοι τόσο καιρό, τόσα χρόνια και σήμερα που μιλάμε ξέρουν μόνο να κλείνουν τα αυτιά τους και να κλείνουν τα μάτια τους. Δεν θα επιτρέψουμε και θα παλέψουμε όσο μπορούμε να μην περάσει αυτός ο άδικος νόμος».

Μαριλένα Χουσενι, Σπίτι Κέρκυρας  

«Θα απευθυνθώ στην κυρία υφυπουργό σαν γυναίκα, σαν μαμά. Είμαι 34 χρονών έχω δύο υπέροχα πτυχία. Τα πτυχία μου ονομάζονται Κωνσταντίνα και Μαρκέλλα, 5 και 10 ετών. Κάποτε όταν ήρθα στο Χαμόγελο του Παιδιού το 2000, και όταν αποφασίσαμε να φύγουμε από εκεί που ζούσαμε, δεν ήθελα να χωριστώ από τον αδελφό μου. Τότε το Χαμόγελο είχε ένα σπίτι στη Νίκαια και ένα Σπίτι στο Περιστέρι. Ο κ. Κώστας άνοιξε την αγκαλιά του και μας δέχθηκε στο σπίτι. Δεν είναι ίδρυμα. Σας μιλάω λοιπόν κ. υφυπουργέ σαν μαμά, σαν παιδί, πρώην κακοποιημένο παιδί και μια γυναίκα με σταθερό βήμα και πορεία στη ζωή της. Δεν είμαστε εδώ για να ευλογήσουμε τα γένια μας. Στο σπίτι στο Χαμόγελο τηρούμε τα έθιμα τις παραδόσεις, κάνουμε πράγματα όπως όλα τα παιδιά. Δεν διαφέρουμε σε κάτι. Δεν διαφέρουμε σε τίποτα από τα άλλα παιδιά και αυτός είναι ο λόγος που το χαμόγελο μπόρεσε να μας δώσει λόγο, κριτική σκέψη και κυρία υφυπουργέ αυτό γίνεται όταν έχεις την κατάλληλη υποστηρικτική ομάδα την κατάλληλη στιγμή της ζωής σου».

Αλέξανδρος Νάκο, Σπίτι Φιλοξενίας Χαμόγελου

«Μεγαλώνοντας έβλεπα πως το Χαμόγελο υποκαθιστούσε όλα αυτά που έπρεπε να είχε ένα παιδί από το Κράτος. Αν δεν υπήρχε το Χαμόγελο εγώ θα ήμουν απλά άλλο ένα παιδί μεταναστών. Όταν πήρα το πρώτο μου πτυχίο στην Πάτρα ήρθε ο κ. Κώστας, ήρθαν άνθρωποι που με μεγάλωσαν στο σπίτι και έβλεπα τα μάτια τους να λάμπουν και εκείνη τη στιγμή ένοιωθα πως πίσω στις πλάτες μου έχω κουβαλήσει κι άλλα παιδιά, κι άλλα παιδιά που μεγαλώνουν στο Χαμόγελο και τους δίνω την ελπίδα και τη δύναμη ότι μπορείς κι εσύ. Η επιτυχία του Χαμόγελου είναι ότι όλοι εμείς εδώ δεν γίναμε ούτε αλκοολικοί, ούτε ζητιάνοι ούτε αυτό που ήταν οι γονείς μας ή το περιβάλλον μας. Πόσοι από εσάς μπορείτε να σκεφτείτε ότι μια συνταγή θα λέει ότι παίρνω βία, είτε σεξουαλική είτε οτιδήποτε και μεταφέρεται σε αγάπη. Χθες ήταν παγκόσμια ημέρα οικογένειας, εμείς είμαστε οικογένεια, θέλω να παραμείνει αυτή η οικογένεια γιατί το βάρος που έχω στις πλάτες μου είναι για τα παιδιά που αυτή τη στιγμή μεγαλώνουν στα σπίτια. Σας θέλουμε δίπλα μας να μην αφήσετε να μας κλείσουν».

ΠΑΤΡΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου