Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Το ΠαΣοΚ, οι μεταγραφές και η επιστροφή στις ρίζες

 Πέμπτη, 12  Μαΐου, 2022

ΒΗΜΑτοδότης

Ενδιαφέρον έχουν και ποιοι θα μιλήσουν στο επερχόμενο συνέδριο του ΠαΣοΚ, αφού ο κ. Ανδρουλάκης κάνει συνεχώς ανοίγματα.

Το ΠαΣοΚ, οι μεταγραφές και η επιστροφή στις ρίζες | tovima.gr

Αξιοπρόσεκτη κινητικότητα παρατηρείται τούτες τις ημέρες στο ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ. Μετά το εσωτερικό δημοψήφισμα για την ονομασία του κόμματος (στο οποίο προσήλθαν πάνω από 175.000 άτομα) άρχισαν οι μεταγραφές. Έτσι ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε με τη βουλευτή της Β’ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνα Αδάμου, επισφραγίζοντας την πολιτική συμπόρευση της με το Κίνημα. Να υπενθυμίσω ότι η κυρία Αδάμου συμμετείχε στις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη του Προέδρου του Κινήματος τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς και για την επιλογή των μελών των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων στις 8 Μαΐου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και στο εξής θα μετέχει στις κομματικές και πολιτικές δραστηριότητες του Κινήματος. Θα παραμείνει όμως ανεξάρτητη βουλευτής για την τρέχουσα κοινοβουλευτική της θητεία, καθώς ταυτίζεται με το αξιακό πολιτικό σκεπτικό του κ. Ανδρουλάκη. Αμέσως μετά ακολουθεί (κατά πάσα πιθανότητα) η μεταγραφή στο ΠαΣοΚ ΚΙΝΑΛ του πρώην ευρωβουλευτή κ. Χρυσόγονου, ο οποίος, όπως πρώτοι διαβάσατε από την στήλη αυτή, ψήφισε και αυτός για την ονομασία του κόμματος.

Σημίτης, ΓΑΠ και Βενιζέλος στο Συνέδριο

Αλλά ενδιαφέρον έχουν και ποιοι θα μιλήσουν στο επερχόμενο συνέδριο του ΠαΣοΚ, αφού ο κ. Ανδρουλάκης κάνει συνεχώς ανοίγματα. Μαθαίνω λοιπόν ότι στο Συνέδριο, πέραν των κκ. Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος (δηλαδή όλοι οι πρώην Πρόεδροι του ΠαΣοΚ), ενώ δεν αποκλείεται να μιλήσει και ο Γιάννης Μανιάτης, με τον οποίο ο κ. Ανδρουλάκης διατηρεί άριστες σχέσεις. Αναμένεται τις επόμενες ημέρες συνάντηση του Προέδρου του ΠαΣοΚ με τους διατελέσαντες προέδρους της παράταξης. Βεβαίως στο Συνέδριο αναμένεται με ενδιαφέρον και η ομιλία του Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος καταρτίζει το πρόγραμμα του κόμματος. Ο κ. Χριστοδουλάκης, που μετά την περιπέτεια της υγείας του επανήλθε, δραστηριοποιείται και στο Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία (In Social), ένα Ινστιτούτο- κέντρο επιστημονικής έρευνας για την προώθηση της προοδευτικής πολιτικής σκέψης. Οι στόχοι και η δράση του εδράζονται στις αρχές και τα προτάγματα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σε λίγες ημέρες θα αρχίσει το Ινστιτούτο να καλεί καθηγητές και επιστήμονες για τα προγράμματα και τις έρευνές του.

Σόρρυ, αλλά ο υπουργός δεν δέχεται δώρα

Με την αναφορά στον Νίκο Χριστοδουλάκη, τον υπουργό που εργάσθηκε αθόρυβα και επίμονα και για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, είχε όταν ήταν πανίσχυρος τσάρος της Οικονομίας μία συνήθεια. Δεν δεχόταν ποτέ δώρα από κανέναν. Ήταν συνεχώς προσηλωμένος στο στόχο του. Θυμάμαι παραμονές Χριστουγέννων στο γραφείο του, στο υπουργείο στη οδό Νίκης. τότε που διάφορες επιχειρήσεις και τράπεζες συνήθιζαν να προσφέρουν δώρα στους υπουργούς. Από προϊόντα που παράγουν έως και τηλεοράσεις, πίνακες και ρολόγια. Θυμάμαι ότι ο προθάλαμος του γραφείου είχε γεμίσει με τέτοιους είδους δώρα, τόσα πολλά που δεν μπορούσε καν να περπατήσει Ούτε καν τα κοίταξε, απλώς έδωσε εντολή στους κλητήρες του υπουργείου να επιστραφούν όλα πάραυτα σε αυτούς που τα πρόσφεραν. Επιστρατεύθηκε μάλιστα και ένα φορτηγό για να τα μεταφέρει. Κράτησε μόνον δύο μπουκάλια κρασί. Δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο από πολιτικό..

Η Πρόεδρος υιοθέτησε και μια αρκούδα

Έχουμε και άλλες υιοθεσίες στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την υιοθεσία της συμπαθέστατης γάτας «Καλυψούς». Στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Νυμφαίο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το καταφύγιο της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος» συνοδευόμενη από τον Γιάννη Μπουτάρη. Εκεί, φιλοξενούνται καφέ αρκούδες που γλύτωσαν από την αιχμαλωσία. Γνωστή για την αληθινή αγάπη της για τα ζώα, η κυρία Σακελλαροπούλου προχώρησε στην υιοθεσία μιας αρκούδας. Τι σημαίνει αυτό; Δεν πρόκειται προφανώς να έλθει η αρκούδα στο Προεδρικό, αλλά η Πρόεδρος ανέλαβε τα έξοδά της, στηρίζοντας έτσι ουσιαστικά, όχι μόνο τη σίτισή της αλλά και την προστασία της. Και κάτι ακόμα. Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν αλλά η Πρόεδρος κάθε μέρα φροντίζει στους κήπους του Προεδρικού και τα αδέσποτα γατάκια που βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Μάλιστα λίαν προσφάτως υπήρχαν και γεννητούρια, αφού μία αδέσποτη γάτα γέννησε τέσσερα ασπρόμαυρα πανέμορφα γατάκια.

Θα θιγεί και το θέμα των τουρκικών F-16

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης, πήγε χθες στο Πεντάγωνο στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Μίλησαν σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, υπογραμμίσθηκε η ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας, ως θεμελιώδους προϋπόθεσης για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και συνεργασίας. Αναδείχθηκε το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία εδράζεται σε κοινές αξίες και σε ισχυρή φιλία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους. Τονίσθηκε η σημασία της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και ο ρόλος της Ελλάδας ως σταθερού, αξιόπιστου και διαχρονικού συμμάχου των ΗΠΑ για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Σε τι γλώσσα μίλησαν; Ρώτησα τον υπουργό. Η απάντηση «Στα αγγλικά βεβαίως, μην ξεχνάτε ότι ο κ. Τσούνης είναι πρεσβευτής των ΗΠΑ και έτσι θέλουμε να είναι». Ρώτησα επίσης εάν έχει συζητηθεί η πώληση F-16, στην Τουρκία, όπως ζητεί από το Κογκρέσσο η Αμερικανός Πρόεδρος. Η απάντηση είναι ότι στη συνάντηση με τον (Ελληνο) Αμερικανό πρέσβη δεν συζητήθηκε το θέμα αυτό αλλά, όπως μου είπαν το ζήτημα αυτό οπωσδήποτε θα θιγεί. Πού και πώς δεν δόθηκαν λεπτομέρειες. Στη συνάντηση μετείχε και ο υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο Αμερικανός πρεσβευτής θα συναντηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου και με τον Πρωθυπουργό.

2,5 ευρώ το λίτρο στην Ουκρανία

Θα σας πάω τώρα στην πολιορκούμενη Οδησσό, όπου τις περισσότερες ώρες της ημέρες λόγω των ρωσικών πυραύλων επιβάλλεται στους κατοίκους κέρφιου. Θα πρέπει να ξέρετε ότι πέραν των άλλων βασάνων που έχουν οι κάτοικοι με τους άνδρες να πολεμούν, υπήρξε το τελευταίο διάστημα και μια έκρηξη τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της βενζίνης (εάν κάποιος φανεί τυχερός και βρει ανοικτό πρατήριο) εκτοξεύτηκε στα 2,4 ευρώ. Πριν από τον πόλεμο ήταν 0,90 ευρώ και πριν από μία εβδομάδα 1,5 ευρώ. Οι αυξήσεις υπήρξαν αφού οι Ρώσοι βομβάρδισαν τα διυλιστήρια. Το ψωμί (ολικής αλέσεως) από 0,75 ευρώ πήγε στο 1 ευρώ.

«ΣΥΡΙΖΑ θα λέτε και θα κλαίτε»

Επεισοδιακή ήταν η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την περιοδεία στην Κρήτη, πήγε στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο εκεί που έκανε βόλτα, μια γυναίκα του φώναξε «προδότη, αλήτη, η Μακεδονία είναι ελληνική» ενώ στο βίντεο που δημοσιεύει το «ThessToday.gr» ακούγεται «δεν ντρέπεσαι να κυκλοφορείς;”. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, η ασφάλεια φρόντισε να απομακρύνει πάραυτα την γυναίκα.

Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε τα παράπονα και από μια άλλη γυναίκα, λέγοντάς της μάλιστα «ΣΥΡΙΖΑ θα λέτε και θα κλαίτε”. Τον ρώτησε αρχικά αν θα κόψει τον ΕΝΦΙΑ και της απάντησε «τους λογαριασμούς θα κόψω» ενώ στη συνέχεια τη ρώτησε: «Τεσσεράμισι χρόνια που ήμασταν εμείς, σου ανέβηκε ένα ευρώ ο λογαριασμός;». Η γυναίκα του απάντησε «400 ευρώ παίρνω. Αν βγεις τώρα, θα τον κόψεις τον ΕΝΦΙΑ;» με τον Αλέξη Τσίπρα να της απαντά: «Δεν μπορώ να τον κόψω τον ΕΝΦΙΑ, τους λογαριασμούς όμως μπορούμε να τους μειώσουμε».

Μητσοτάκης: Οι συνταξιούχοι έκλαψαν μπροστά στα ΑΤΜ

Στον κ. Τσίπρα απάντησε αμέσως ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζοντάς του ότι το 2015 οι συνταξιούχοι όντως έκλαιγαν μπροστά από τα ATM. Η αντιπαράθεση καλά κρατεί, σκεφτείτε σήμερα τι θα γίνει στη συζήτηση στη Βουλή για την επικύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας

Τσίπρας: Η ζωή των πολιτών θυμίζει… survivor

Κάλεσμα στους «δημοκρατικούς και στους προοδευτικούς πολίτες» να πάνε στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την Κυριακή, ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένοι στο κόμμα ή όχι, και να «στείλουν καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής», απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, κατά την περιοδεία του στην αγορά της Πολίχνης. «Η ζωή των πολιτών με τον κύριο Μητσοτάκη θυμίζει, πλέον, survivor. Όποιος επιβιώσει, όποιος αντέξει. Αυτή η ιστορία δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε ο κ. Τσίπρας.

Στην Αθήνα ευρωπαίοι τραπεζίτες

Στη Βασιλεία της Ελβετίας, μαζί με άλλους 85 κεντρικούς τραπεζίτες βρέθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην τακτική συνεδρίαση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Αυτή τη φορά βέβαια η συνεδρίαση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία και όλοι αυτοί οι παράγοντες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος συζήτησαν τις γραμμές της επόμενης μέρας.

Αλλά και στην Ελλάδα μόλις γύρισε ο διοικητής, έχει νέες προκλήσεις, αφού η Τράπεζα της Ελλάδας θα φιλοξενήσει Πέμπτη και Παρασκευή τη συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον γνωστό SSM. Ο επικεφαλής του SSM Andrea Enria, εκτός από τις συναντήσεις που θα έχει με το οικονομικό επιτελείο θα συναντηθεί και τις διοικήσεις των τραπεζών όπου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί το εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου