Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Μοναδικοί τρόποι να πλύνουμε τις φράουλες, φρούτο με τα υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων

 Τετάρτη, 11 Μαΐου, 2022

Φράουλες, τομάτες και σταφύλια πρέπει να πλένονται καλά.  

Τα φυτοφάρμακα είναι υπ' αριθμό 1 κίνδυνος για την υγεία.

Αλλά και όλα τα φρούτα και κηπευτικά.  Να πλένετε καλά το καρπούζι, το πεπόνι, τις πατάτες.  Ακόμα να πλένετε το ρύζι, τα φασόλια (χλωρά και ξερά), τις φακές... έχουν συντηρητικά και δηλητήρια για την υγεία.

Κάποιος με ρώτησε.  Γιατί το καρπούζι;  Γιατί προέρχεται από το χώμα όπου εκτός από τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα υπάρχουν και ερπετά (φίδια) και τρωκτικά (ποντίκια).  Όταν κόβεις με το μαχαίρι το καρπούζι μπαίνουν μέσα χίλια δύο πράγματα, το ίδιο και το πεπόνι όπως και οι πατάτες!!!


Απομακρύνοντας φυτοφάρμακα και βακτήρια.

Οι φράουλες είναι ένα εξαιρετικό φρούτο, είτε ψάχνουμε για ένα γρήγορο σνακ είτε για επιδόρπιο. Αλλά πριν βουτήξουμε μια χούφτα να καταναλώσουμε, είναι σημαντικό να τις καθαρίσουμε πολύ καλά.

Οι φράουλες κατατάσσονται στην κορυφή της λίστας Dirty Dozen που δημοσιεύει η Environmental Working Group (EWG) κάθε χρόνο. Αυτή η πρώτη θέση σημαίνει ότι οι φράουλες περιέχουν υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων από άλλα φρούτα και λαχανικά.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι οι φράουλες έχουν ιδιότητες σαν σφουγγάρι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να απορροφήσουν φυτοφάρμακα και βακτήρια», λέει η διατροφολόγος Άντρεα Μάθις από το Beautiful Eats & Things. «Για να αποφύγουμε την κατάποση οποιουδήποτε από αυτά τα επιβλαβή συστατικά, είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε τις φράουλες πολύ καλά πριν τις καταναλώσουμε».

Μουλιάζοντας τις φράουλες σε νερό με ξύδι ή αλάτι μας βοηθάει να αφαιρέσουμε το χώμα, τα φυτοφάρμακα και τα βακτήρια, διασφαλίζοντας έτσι ότι είναι καθαρές και ασφαλείς για κατανάλωση.

Πότε πλένουμε τις φράουλες

Είναι καλύτερο να πλένουμε τις φράουλες πριν την κατανάλωση τους.

«Επειδή η πρόσθετη υγρασία θα κάνει τις φράουλες να χαλάσουν πολύ γρήγορα, θα πρέπει να πλένονται μόνο εάν πρόκειται να τις φάμε αμέσως», σημειώνει η Άντρεα Μάθις.

Tip  Εάν έχoυμε αγοράσει βιολογικές φράουλες, το πλύσιμο τους σε νερό με ξύδι ή αλάτι δεν είναι τόσο σημαντικό. Για βιολογικές φράουλες που καλλιεργούνται χωρίς φυτοφάρμακα, τις πλένουμε απλά σε κρύο νερό και στην συνέχεια τις στεγνώνουμε σε μια πετσέτα.

Πως πλένουμε τις φράουλες με ξύδι

Εάν έχουμε χρησιμοποιήσει ξύδι ως καθαριστικό στην κουζίνα μας, γνωρίζουμε πόσο ισχυρό μπορεί να είναι. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση του όταν πλένουμε τις φράουλες.

Σύμφωνα με την Άντρεα Μάθις δεν χρειάζεται πάνω από πέντε λεπτά να πλύνουμε τις φράουλες με ξύδι.

Ξεκινάμε γεμίζοντας ένα μπολ με τέσσερα μέρη κρύο νερό και ένα μέρος λευκό ξύδι. «Ας βυθίσουμε τις φράουλες στο μπολ και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου πέντε λεπτά πριν ξεπλύνετε τις φράουλες με κρύο νερό». Στην συνέχεια τις στεγνώνουμε με μια πετσέτα ή χαρτί κουζίνας. Επειδή το ξύδι που βάζουμε στο μπολ είναι σε μικρή ποσότητα δεν επηρεάζει την γεύση της φράουλας.

Tip  Σε περίπτωση που δεν έχουμε ξύδι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε 4 φλιτζάνια νερό με 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και μουλιάζουμε τις φράουλες για πέντε λεπτά.

Πως πλένουμε τις φράουλες με αλάτι

Μια άλλη γρήγορη και εύκολη επιλογή είναι το πλύσιμο με αλάτι καθώς εκτός από το χώμα, τα βακτήρια και τα φυτοφάρμακα θα απομακρύνει και τυχόν προνύμφες μύγας αλλά και μικρά λευκά σκουλήκια που μπορεί να κρύβονται στο εσωτερικό.

Η Άντρεα Μάθις προτείνει να μουλιάζουμε τις φράουλες σε μπολ με οκτώ φλιτζάνια ζεστό νερό και 2 ½ κουταλιές της σούπας αλάτι. Αφήνουμε το αλάτι να διαλυθεί και το νερό να κρυώσει πριν προσθέσουμε τις φράουλες. Τις μουλιάζουμε για περίπου πέντε λεπτά πριν τις ξεπλύνουμε με δροσερό νερό και τις στεγνώσουμε.

Πηγή: Insider.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου