Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Οι τρεις χάρτες που δόθηκαν στον πλανητάρχη

 Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Από το ΒΗΜΑτοδότης

Ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας ήταν ο πρώτος που μετέφερε στις αποσκευές του ο Πρωθυπουργός από την Αθήνα για τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά όχι και ο μοναδικός. Μαζί του είχε άλλους δύο χάρτες…

Οι τρεις χάρτες που δόθηκαν στον πλανητάρχη | tovima.gr

Ίσως αυτό που ενόχλησε περισσότερο τους Τούρκους ήταν η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, την Πρόεδρο της Βουλής, και τους γερουσιαστές να τον χειροκροτούν. Αυτό εξόργισε τον αντιπρόεδρο του Ερτογάν, Φουάτ Οκτάι που δήλωσε: «Οι σύμμαχοί μας τον χειροκροτούσαν όρθιοι»

Αλλά οι Τούρκοι ενοχλήθηκαν και από την συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και από τον χάρτη που δόθηκε στον πλανητάρχη για την «Γαλάζια Πατρίδα». Ο τουρκικός δηλαδή χάρτης που «εξαφάνιζε» την Κύπρο, την Κρήτη, την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά και άλλες περιοχές της Μεσογείου έως την Λιβύη. Μαθαίνω ότι η αντίδραση των Αμερικανών στον χάρτη αυτό ήταν εντυπωσιακή. Ζήτησαν αντίγραφα για να τον μελετήσουν. Ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας ήταν ο πρώτος που μετέφερε στις αποσκευές του ο Πρωθυπουργός από την Αθήνα για τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά όχι και ο μοναδικός. Μαζί του είχε άλλους δύο χάρτες…

Ο δεύτερος χάρτης επίσης σημαντικός και που και αυτός ενόχλησε τους Τούρκους ήταν ο χάρτης των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. Ήταν στοιχεία στα οποία απεικονιζόταν ο αριθμός των πτήσεων των τουρκικών αεροσκαφών, η ώρα της υπέρπτησης και πάνω από ποιο νησί πέταξαν. Και αυτόν τον χάρτη οι Αμερικανοί ζήτησαν να κρατήσουν για περαιτέρω μελέτη. Ο τρίτος «χάρτης» απεικόνιζε την ελληνοαμερικανική συμφωνία, τα σημεία όπως αναπτύσσονται αμερικανικές βάσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, αλλά και στη Λάρισα και τη Σούδα. Οι Αμερικανοί στάθηκαν, κοιτάζοντάς τον προσεκτικά την Αλεξανδρούπολη και την Σούδα ζητώντας από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών λεπτομέρειες για τον αμυντικό τους ρόλο, αλλά και για τον ενεργειακό ρόλο της Αλεξανδρούπολης.

Ο ενθουσιασμός των γερουσιαστών για την Ελλάδα

Πάμε τώρα στο Κογκρέσο και θα σας περιγράψω με ποιον τρόπο καλούνται διακεκριμένοι ομιλητές στο βήμα. Η Πρόεδρος του Σώματος κυρία Πελόζι καλεί 20 γερουσιαστές και βουλευτές να συνοδεύσουν τον τιμώμενο ομιλητή. Στην προκειμένη περίπτωση, τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτοί οι 20 βγαίνουν από την αίθουσα συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό εντός της αιθούσης, τον οδηγούν στο βήμα και εν συνεχεία όταν ο Πρωθυπουργός τελειώνει την ομιλία του τον συνοδεύουν πάλι τιμητικά προς την έξοδο. Εκείνο που πιθανόν να μην είδατε στην τηλεόραση ήταν ο ενθουσιασμός των γερουσιαστών των βουλευτών, αλλά και των συνεργατών τους για την Ελλάδα. Δεν υπήρχε ούτε ένας (αλλά ούτε μία) που να μην είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον να επισκεφθεί την χώρα μας. Κι ας την είχαν επισκεφθεί και στο παρελθόν μερικοί από αυτούς. Και γιατί να μην θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα; Εδώ που τα λέμε τον ίδιο ενθουσιασμό για να έρθουν στην Ελλάδα έδειξε το προεδρικό ζεύγος Μπάιντεν (που είχε ξαναέρθει), αλλά και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Ήθελαν να τους υπογράψει την ομιλία του

Αυτό όμως που έδειξε η τηλεόραση ήταν οι υπογραφές που μοίραζε ο Πρωθυπουργός προς τους Γερουσιαστές και στους Βουλευτές. Όχι δεν ήταν αυτόγραφα. Όπως έμαθα αργότερα, ήταν η ομιλία του που είχε μοιρασθεί και οι γερουσιαστές ήθελαν από τον πρωθυπουργό να την υπογράψει. Περίπου το ίδιο που συμβαίνει συνήθως με τους συγγραφείς των βιβλίων που τα υπογράφουν για τους αναγνώστες τους.

Ποιοι γράφουν τις καλύτερες ομιλίες

Υπήρξε ενθουσιασμός από την ομιλία του Πρωθυπουργού και από το μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που τον συνόδευαν. Κάποια στιγμή πλησίασε τον κ. Μητσοτάκη υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος εντυπωσιασμένος από την ομιλία και κυρίως με τον τρόπο που την χειρίστηκε.: «Είχα καλά πρωτογενή στοιχεία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συνέταξε μόνος του την ομιλία: «Οι καλύτερες ομιλίες γράφονται από τους ίδιους που τις εκφωνούν», ακούστηκε να λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος

Ο Νικήτας Κακλαμάνης και η κυρία Χριστίνα

Όμως ενθουσιασμός υπήρξε και ανάμεσα σε βουλευτές της ΝΔ στη Βουλή. Η διάθεσή τους δεν είχε καμία σχέση με τις προηγούμενες φορές, τότε που άκουγαν παράπονα για την ακρίβεια, την τιμή του ρεύματος και την τιμή της βενζίνης. Αυτή τη φορά η εικόνα ήταν διαφορετική. Για παράδειγμα ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης εξιστορούσε την αντίδραση της κυρίας Χριστίνας. Ποια είναι η κυρία Χριστίνα; Η θυρωρός της πολυκατοικίας του που καλημερίζοντάς τον το πρωί του είπε πόσο ενθουσιάστηκε με την ομιλία του Πρωθυπουργού και τη συγκίνησή της για το γεγονός ότι τον χειροκρότησαν οι γερουσιαστές και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Δεν ήταν όμως και λίγοι οι γαλάζιοι βουλευτές που έλεγαν η δημοτικότητα του κ. Μητσοτάκη εκτοξεύτηκε και ότι εάν προκήρυσσε τώρα εκλογές θα έπαιρνε την πολυπόθητη πλειοψηφία. Άλλοι τέλος έκαναν συγκρίσεις της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στον Λευκό Οίκο με αυτήν του κ. Μητσοτάκη

Αυτή τη φορά δεν ζήτησαν όπλα για την Ουκρανία

Προτού σας μιλήσω για τα F-35, μαθαίνω ότι οι Αμερικανοί δεν ζήτησαν αυτή τη φορά, ούτε από τον κ. Μητσοτάκη, ούτε από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο (που τον συνόδευαν) να στείλουμε και άλλα όπλα στην Ουκρανία. Κάτι φήμες ότι θα μας ζητούσαν να στείλουμε τους S-300 ή σοβιετικής κατασκευής αντιαεροπορικά ή άρματα μεταφοράς προσωπικού δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντιθέτως μας ευχαρίστησαν για την βοήθεια που στείλαμε στην Ουκρανία και μας είπαν επί λέξει «βοηθήστε και άλλο. Όπως εσείς μπορείτε». That’s all, όπως λένε και οι Αμερικανοί.

Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα F-35

Από την Ουάσιγκτον όπου βρισκόταν ακόμα την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε εντολή στην Γραμματεία Εξοπλισμών να ετοιμάσει και να στείλει αρμοδίως την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα F-35. Να σημειώσω εδώ ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί μας ρωτούν εάν θέλουμε τα F-35. Μας ρώτησαν με επιστολή του κ. Μπλίνκεν (αμέσως μετά την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας), μας ρώτησαν επίσης εάν ενδιαφερόμαστε και με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ όταν βρέθηκε εδώ στην Ελλάδα. Η απάντηση ήταν «ναι», αλλά να τελειώσει πρώτα η αναβάθμιση των F-16 σε Viper και βεβαίως να βρούμε χρηματοδότηση.

Πότε θα μας απαντήσουν οι Αμερικανοί στην επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος; Συνήθως δεν απαντούν αμέσως αλλά μετά από μερικούς μήνες και στο μεταξύ οι δύο πλευρές συνομιλούν για τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν τα αεροσκάφη, για τον τύπο των αεροσκαφών, για την βιβλιογραφία, την εκπαίδευση κτλ. Θα πρέπει όμως να ξέρετε και τούτα:

Τα F-35 αναμένεται να ενταχθούν στις Ελληνική Πολεμική Αεροπορία προς στο τέλος της δεκαετίας. Τα αεροπλάνα αυτά που είναι 5ης γενιάς θα αναβαθμίσουν αισθητά την Πολεμική Αεροπορία. Πιθανότητα η αγορά θα γίνει σε F-35 Lightning II και θα έρθει ως συνέχεια της αγοράς των Γαλλικών Rafale αλλά και της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA). Με τα αεροσκάφη 5ης γενιάς η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει στην πράξη δόγματα και πρακτικές, που θα της επιτρέψουν να αποκτά και διατηρεί αεροπορική υπεροχή στο περιβάλλον που καλείται να επιχειρήσει.

Ο Στουρνάρας, ο Σκαρμούτσος και ο Γιούνγκερ

Όσοι είδατε το πρωί της Τετάρτης τα αυτοκίνητα τροφοδοσίας του σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος υπήρχε λόγος. Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, επρόκειτο να παραθέσει δείπνο στο δώμα της Τραπέζης (αυτό με την περίφημη θέμα προς την Ακρόπολη) προς τιμή του Ζαν- Κλοντ Γιούνγκερ, πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και κάλεσε τον κ. Σκαρμούτσο να ετοιμάσει το δείπνο. Ψάρι, θα είναι το κύριο πιάτο αλλά το θέμα είναι με ποια συνταγή θα το μαγειρέψει ο σπεσιαλίστας στα ψαρικά σεφ. Ο κ. Στουρνάρας θέλησε να τιμήσει τον κ. Γιούνγκερ, που λίγη ώρα νωρίτερα θα τον τιμούσε και η Ακαδημία Αθηνών σε μια πανηγυρική συνεδρίαση.

Η είδηση όμως δεν τελειώνει εδώ, δηλαδή δεν τελειώνει με ένα δείπνο προς τιμή του κ. Γιούνγκερ, αλλά ποιους κάλεσε ο κ. Στουρνάρας να παραστούν; Πρώτα απ΄όλα κάλεσε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης, που θα έφθανε το απόγευμα της Τετάρτης από την Ουάσιγκτον. Εν συνεχεία κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό και Ακαδημαϊκό Λουκά Παπαδήμο και εν συνεχεία κάλεσε, αυτό που δημοσιογραφικά αποκαλούμε… «εκπλήξεις». Δηλαδή προσκάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, και τον πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ (και πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ΝΔ-ΠαΣοΚ) Ευάγγελο Βενιζέλο. Εάν όντως και οι δύο αποδέχθηκαν την πρόσκληση τότε θα είναι η δεύτερη φορά που θα βρεθούν μαζί σε διάστημα λίγο ημερών. Η πρώτη ήταν στα Χανιά όταν προσκάλεσε και τους δυο η Ντόρα Μπακογιάννη για το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αλλά οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Ο κ. Στουρνάρας (κάτι που κάνει για πρώτη φορά, στην προσπάθειά του να εμφανιστεί υπερκομματικός) ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να στείλει εκπρόσωπο στο δείπνο. Παρά το γεγονός ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει γραφείο ο Γιώργος Χουλιαράκης (πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), ωστόσο η Κουμουνδούρου απάντησε ότι τον Πρόεδρο και το κόμμα θα εκπροσωπήσει στο δείπνο του κεντρικού τραπεζίτη η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών, η οποία να σημειώσω ότι τα πήγε πολύ καλά στις εκλογές για τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Στο δείπνο έχουν επίσης προσκληθεί Ακαδημαϊκοί, αλλά και τραπεζίτες. Λεπτομέρειες λίαν προσεχώς…

Οι 590 Δασοκομάντος και οι ευρωπαίοι πυροσβέστες

Αύξηση των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης, μόνιμη τους καλοκαιρινούς μήνες εγκατάσταση στην Ελλάδα 250 Ευρωπαίων πυροσβεστών, δημιουργία νέου σώματος «δασοκομάντος» (αποτελούμενο από 590 άτομα), αύξηση των περιπολιών στα δάση και συστηματική εφαρμογή μέτρου εναέριας επιτήρησης περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Εφέτος λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν θα έχουμε τα θηριώδη Beriev, αλλά μέσω του ΝΑΤΟϊκού οργανισμού NSPA, το Πυροσβεστικό Σώμα προχώρησε στη μίσθωση: 46 εναέριων μέσων, αντί 31 την περυσινή χρονιά. Πρόκειται για 9 βαρέος τύπου ελικόπτερα Sikorsky, 12 μεσαίου τύπου Kamov, 8 ελικόπτερα Agusta Bell και 17 Air Tractors. Τα μισθωμένα εναέρια μέσα αθροίζονται στα 40 ιδιόκτητα (Canadair, Pezetel κ.ά.), με την ηγεσία της Πυροσβεστικής μάλιστα να υιοθετεί δόγμα άμεσης από αέρος προσβολής της φωτιάς.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου