Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Το παρασκήνιο πίσω από τη σύγκρουση των Αθηνών

Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Το παρασκήνιο πίσω από τη σύγκρουση των Αθηνών | tovima.gr

Εχουμε εντυπωσιαστεί από την οξύτητα της αντιπαράθεσης του δημάρχου Αθηναίων με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Εχει, είναι αλήθεια, ένα μαύρο δίκιο ο κ. Μπακογιάννης. Η ζώνη του κέντρου της Αθήνας, από την πλατεία Κολιάτσου μέχρι τις παρυφές της Ακρόπολης, κυριαρχείται από δύσκολους πληθυσμούς που τους χαρακτηρίζει υψηλή παραβατικότητα, η οποία τώρα με την ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος καθίσταται μη διαχειρίσιμη. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη στην επιμέρους διακεκαυμένη ζώνη, από τα γραφεία της ΓΣΕΕ μέχρι την πλατεία Θεάτρου, η οποία πολιορκείται στην κυριολεξία από περίπου 1.000 τοξικομανείς που μέσα στη δυστυχία της αναζήτησής τους για την ημερήσια δόση είναι ικανοί για τα πάντα. Οπως μας μεταφέρουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ αυτή η κατάσταση πιέζει αφόρητα τον δήμαρχο, καθώς δίδει επιχειρήματα στον διεκδικούντα Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος «αλωνίζει» καταπώς λέγεται τη δύσκολη περιοχή. Το αίτημα του δημάρχου προς τον κ. Θεοδωρικάκο είναι περισσότερη και πιο συστηματική αστυνόμευση. Αλλά ο τελευταίος, με τόσα που κουβαλάει, προφανώς δεν ανταποκρίνεται όπως θα ήθελε ο δήμαρχος. Ισως έχει και άλλες προτεραιότητες. Επιπλέον, αποδεδειγμένα πια, δεν έχει και τις οργανωτικές ικανότητες του προκατόχου του… Οπότε το κέντρο θα συνεχίσει να βασανίζεται όσο δεν καλύπτεται το κενό και όσο δεν βρίσκεται πεδίο συνεννόησης μεταξύ του δημάρχου και του υπουργού.

«Γρήγορη λήξη του πολέμου και χωρίς… Βερσαλλίες»

Ο πόλεμος, η γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση που τον συνοδεύουν, σε συνδυασμό με την πληθωριστική έξαρση και την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση που εκδηλούμενη θα απειλήσει πρώτη τη σύμμαχο Αίγυπτο χτυπούν γενικό συναγερμό και κινητοποιούν τους πάντες. Στη βάση των παραπάνω αναδεικνυόμενων κινδύνων και απειλών συνέρχεται το τρέχον Σαββατοκύριακο στα Χανιά η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οικοδεσπότης η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία προσκάλεσε και τον Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να συνδράμει στην αξιολόγηση των έκτακτων συνθηκών. Επ’ ευκαιρία ρωτήσαμε σχετικώς την κυρία Μπακογιάννη, η οποία περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Οι Αμερικανοί θα πάνε την κρίση με τον Πούτιν μέχρι τέλος, εξοπλίζουν συνεχώς με ολοένα και πιο σύγχρονα όπλα την Ουκρανία, οι Ουκρανοί πολεμάνε σαν θηρία, ο Πούτιν δεν έχει εναλλακτικές, θα επιμένει και αυτός για καιρό και έτσι ο πόλεμος θα παρατείνεται πιέζοντας αφόρητα τον κόσμο, αλλά ιδιαιτέρως την Ευρώπη, οι αντοχές των πολιτών της οποίας θα δοκιμασθούν στον μέγιστο βαθμό». Γι’ αυτό, κατά την Ντόρα, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να τερματιστεί το συντομότερο ο πόλεμος, χωρίς επαχθείς όρους για τη Ρωσία, γιατί τότε θα περιπέσουμε σε κατάσταση αντίστοιχη εκείνης που ακολούθησε της Συνθήκης των Βερσαλλιών μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ντόρα λοιπόν τάσσεται ευθέως υπέρ των προσπαθειών του Εμανουέλ Μακρόν και του Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι αναζητούν μια φόρμουλα απεμπλοκής από τον πόλεμο. Θα έχει ενδιαφέρον, από αυτή την άποψη, τι θα αποφέρει η χανιώτικη σύνοδος της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ιδωμεν…

Ελληνική επένδυση στους μικροδορυφόρους

Αλλά δεν είναι το μόνο φόρουμ που τρέχει αυτές τις μέρες. Στη Νότια Ιταλία, στο Σορέντο συγκεκριμένα, κοντά στη Νάπολι, συνέρχεται ευρωπαϊκό συνέδριο για τον Ευρωπαϊκό Νότο με τίτλο: «Η στρατηγική της Ευρώπης για μια νέα γεωπολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική εποχή στη Μεσόγειο», υπό το πρίσμα της πολυσήμαντης κρίσης που βασανίζει τις χώρες της Μεσογείου. Εκεί βρέθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κ. Πιερρακάκης, ο οποίος συνεργάζεται στενά με τον ομόλογό του κ. Βιτόριο Κολάο. Ενα από τα θέματα που απασχολούν το συνέδριο είναι και αυτό των μικροδορυφόρων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την έγκαιρη προειδοποίηση των φυσικών καταστροφών, πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων, για την παρακολούθηση των συνόρων και τελευταίως για την παροχή υπηρεσιών Internet από το διάστημα. Η Ελλάδα επενδύει περίπου 200 εκατ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για την ανάπτυξη πανευρωπαϊκού σμήνους μικροδορυφόρων, που πέραν των άλλων θα χρησιμοποιηθούν για την αναχαίτιση της αμερικανικής τηλεπικοινωνιακής επέλασης στην Ευρώπη. Παρεμπιπτόντως, η Starlinκ του Ιλον Μασκ, που βοηθά τηλεπικοινωνιακά τους Ουκρανούς, έλαβε άδεια στην Ελλάδα και πλέον μπορεί να παρέχει δορυφορικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και στη χώρα μας. Κοινώς ο κόσμος αλλάζει με ταχύτητα μεγάλη… Και όποιος δεν το βλέπει μόνο ζημιές έχει να περιμένει.

«Μπλέχτηκαν οι γραμμές» στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εκλογές σήμερα, προκειμένου να επανεκλέξει πανηγυρικά τον μόνο υποψήφιο αρχηγό κ. Αλέξη Τσίπρα και μαζί νέα Κεντρική Επιτροπή. Εχουν στηθεί πανελλαδικά 1.000 κάλπες και επικεφαλής της εκλογικής διαδικασίας έχει τοποθετηθεί ο καθηγητής κ. Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος έχει έναν ρόλο εγγυητή της εκλογικής διαδικασίας. Δεν υπάρχει προφανώς αμφιβολία για τη νίκη Τσίπρα, απλώς αγωνία για το πόσοι θα πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν. Εκεί ωστόσο που πάει να ξεφύγει η κατάσταση είναι με τις λίστες των προτεινόμενων κεντροεπιτρόπων. Αλλη διακινεί η προεδρική ομάδα, άλλη η Ζανέτ, άλλη ο Σπίρτζης με τον Παππά και άλλη η «Ομπρέλα». Ορισμένοι δεν κρύβουν ότι ανησυχούν για αυτή την «απωθητική μάχη των πολλών γραμμών» εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως και να έχει πάντως, αναπόφευκτα θα αναμετρηθούν και με την αθρόα προσέλευση των 182.000 ψηφοφόρων στις εκλογές του ΠαΣοΚ της προηγούμενης Κυριακής.

Ο άλλοτε νέος και ωραίος…

Τα χρηστά επιχειρηματικά ήθη επιβάλλουν ευγενή άμιλλα και υγιή ανταγωνισμό. Ετσι λένε όσοι επιχειρούν με αρχές και κανόνες εδώ και αλλού. Ωστόσο υπάρχουν και οι «γύπες» και οι «κυνικοί» και εκείνοι που φθονούν και μόνο στη δολιοφθορά και στις κακόβουλες πρακτικές ασκούνται. Χαρακτηριστική περίπτωση ο άλλοτε «νέος και ωραίος» που γερνώντας δεν αρκείται σε όσα έχει παρά φροντίζει να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Καθημερινά φημολογεί εναντίον άλλων επιχειρηματικών σχημάτων και ομίλων, διασπείρει τις δικές του αποτιμήσεις και κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να χαλάσει τις δουλειές των άλλων. Και το κάνει χωρίς αιδώ, χωρίς μέτρο και κυρίως χωρίς λόγο, έτσι για το γινάτι… Ομως τα πράγματα εξελίσσονται και στο τέλος θα μείνει μόνος, έρημος και εκτεθειμένος.
Η χρηματιστηριακή «φούσκα» που έχει δημιουργήσει στηρίζεται στην προνομιακή, αποικιοκρατικού τύπου συμφωνία με τη ΔΕΗ, την οποία επίσης πετροβολεί προληπτικά γιατί θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτεί την ετεροβαρή σχέση που έχει συνάψει. Κάποια στιγμή, μεσολαβούντος και του πολέμου, η «φούσκα» του θα σκάσει και θα τον παρασύρει σε δίνη μοναδική. Οπως τον παρασύρει ήδη τώρα το Χρηματιστήριο Ενέργειας που με τόσο λόμπινγκ, εδώ και στις Βρυξέλλες, έστησε και πλέον «χτυπάει» στους λογαριασμούς των άτυχων πελατών του, που είδαν το τυρί και όχι τη φάκα. Εχει ο καιρός γυρίσματα. Οι δόλιες πρακτικές δεν μακροημερεύουν, πάντα επιστρέφουν με τον χειρότερο τρόπο στους εμπνευστές τους…

Ο Νίκος Ανδρουλάκης (φωτογραφία) έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος. Οι εσωκομματικές εκλογές πήγαν πολύ καλά, η προσέλευση ήταν μαζική και πλέον στόχος του είναι να καταστήσει το μήνυμά του ισχυρότερο με το επερχόμενο συνέδριο που θα ξεκινήσει την επόμενη Παρασκευή. Αποδίδει εξαιρετική σημασία στη συμμετοχή των κ.κ. Νίκου Χριστοδουλάκη και Ηλία Κικίλια στη διαμόρφωση θέσεων και προγράμματος για την οικονομία και δεν κρύβει ότι προσεχώς θα εμπλέξει και άλλα νέα πρόσωπα. Πυκνώνει για αυτόν τον σκοπό τις επαφές του με στελέχη σε όλη την Ελλάδα και κατά τα φαινόμενα αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό τον οργανωτισμό που τον διακρίνει. Σιγά-σιγά φαίνεται το πλεονέκτημά του αυτό. Ξαναχτίζει, όπως λένε όσοι τον παρακολουθούν από κοντά, το γκρεμισμένο κόμμα, πλεονεκτώντας έναντι του Τσίπρα, που πέντε χρόνια στην κυβέρνηση και τρία από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε ούτε την πρόσοψη του κόμματός του να αναπαλαιώσει. Ωστόσο, όπως λένε οι κακές γλώσσες, ο Τσίπρας έχει τον Μητσοτάκη που τον «ανεβάζει» με τις συνεχείς αντιπαραθέσεις στη Βουλή και αλλού, τον χρησιμοποιεί ως «σκιάχτρο» καταπώς λέει ο Ανδρουλάκης, και εκείνος είναι αναγκασμένος να χτίζει «δύσκολες πολιτικές για να υπερβεί τον μεταξύ τους άγονο αγώνα…».

TO BHMO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου