Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

«Έγινε της Πόπης»: Το νησάκι και το ναυάγιο από όπου προήλθε η γνωστή έκφραση

Δευτέρα, 23  Μαΐου, 2022

Για να μαθαίνουμε: «Έγινε της Πόπης».

H ιστορία της έκφρασης παρουσιάζεται εκτενώς σε ανάρτηση του Στέφανου Μίλεση στο «Πειραιόραμα»: Προέρχεται από το ατμόπλοιο «Πόπη», ένα παλιό ατμόπλοιο που το 1920 πέρασε στην ιδιοκτησία της «Ηπειρωτικής Ατμοπλοΐας», έχοντας μετασκευαστεί σε πλοίο ακτοπλοΐας.

Το «Πόπη» στις 27 Νοεμβρίου του 1934 προσάραξε στη νησίδα «Κασίδι», τριακόσια περίπου μέτρα από τις βραχονησίδες «Φλέβες» και ένα μίλι μετά το ακρωτήριο «Μικρό Καβούρι», που εκτείνεται μετά τον Λαιμό της Βουλιαγμένης. Οι επιβάτες, με βάση τα εισιτήρια που είχαν εκδοθεί, ήταν 122, ωστόσο αργότερα αποδείχτηκε πως έφταναν τους 140, με πολλούς να έχουν βγάλει εισιτήριο μέσα στο πλοίο. Επίσης, μετέφερε εμπορεύματα, μεταξύ των οποίων και τυριά. Πλοίαρχος ήταν ο Γ. Πιλάλης.

Το πλοίο θα εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς, Σύρο, Πάρο, Νάουσα Πάρου, Νάξο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Οία, Ίο, Θήρα, Ανάφη, Αμοργό, Αιγιάλη, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, και επιστροφή μέσω Νάξου, Πάρου, Σύρου. Όταν το πλοίο προσέκρουσε, οι αξιωματικοί και το πλήρωμα έδωσαν προτεραιότητα στην εκφόρτωση των τυριών, και όχι στη διάσωση. Αυτό είχε αποτέλεσμα να επικρατήσει σύγχυση, και 11 επιβάτες πνίγηκαν. Σημειώνεται πως το σκάφος δεν έφερε ασύρματο τηλέγραφο.

Ο πανικός που επικράτησε, η προσάραξη που έγινε νύχτα και η απουσία τηλεγράφου συνέθεσαν ένα σκηνικό που έμεινε στη μνήμη, με την έκφραση «έγινε της Πόπης» να καθιερώνεται για να δείξει πανικό και αταξία. Σημειώνεται πως το πλοίο επισκευάστηκε και άρχισε να χρησιμοποιείται ξανά, σε άλλη γραμμή (Πάτρα, Ζάκυνθο, Αργοστόλι, Ληξούρι), όμως προσάραξε και πάλι. Λέγεται ότι λόγω υψηλού κέντρου βάρους το πλοίο ήταν ευάλωτο στις απότομες κλίσεις.

Η έκφραση επανήλθε και καθιερώθηκε περισσότερο, και το πλοίο άλλαξε όνομα κι έγινε «Ήπειρος», ωστόσο αρκετοί συνέχισαν να το αποκαλούν με το όνομα αυτό.

HuffPostGr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου