Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Θα φέρει νέο κραχ η φούσκα των ακινήτων; Τι απαντά η Bank of America

  Τρίτη, 31 Μαΐου, 2022

Οι ομοιότητες και οι διαφορές με το 2008

Θα φέρει νέο κραχ η φούσκα των ακινήτων; Τι απαντά η Bank of America

Στη Νέα Ζηλανδία, οι αγοραστές πληρώνουν 2 εκατ. δολάρια για να αποκτήσουν ετοιμόρροπα σπίτια χωρίς τουαλέτα. Σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, η άνοδος στις τιμές των κατοικιών ξεπερνά ακόμα και εκείνη που σημειώθηκε πριν από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008, προκαλώντας τότε μία παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Εύλογα, λοιπόν, οι ανησυχίες για μια νέα φούσκα είναι έντονες. Η Bank of America εξέτασε τα δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή τη φορά, το ράλι στις τιμές των κατοικιών δεν θα τελειώσει με μία απότομη, αλλά με μία πολύ πιο ομαλή προσγείωση. 

Οι αναλυτές του οίκου αποδίδουν το ράλι των ακινήτων στις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές από την έναρξη της πανδημίας σε τρεις παράγοντες: 

1) Η δουλειά από το σπίτι έσπρωξε τον κόσμο προς τα μεγαλύτερα ακίνητα, ενώ παράλληλα, έκανε τη ζωή στις πόλεις πιο επικίνδυνη, προκαλώντας την εκτίναξη της ζήτησης για κατοικίες στα προάστια. 

2) Όλες οι κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες έριξαν τα επιτόκια στο μηδέν ή και χαμηλότερα, ενώ τα προγράμματα QE και τα άλλα μέτρα στήριξης της ρευστότητας οδήγησαν σε χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και σύσφιξη των spreads στην στεγαστική πίστη. 

3) Οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν λόγω των κλειστών καταστημάτων και των μέτρων στήριξης διευκόλυνε τους αγοραστές να δώσουν προκαταβολή για την απόκτηση σπιτιού. 

Θα σκάσει η φούσκα; 

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Bank of America, δεν βίωσαν όλες οι ανεπτυγμένες οικονομίες ένα κραχ των ακινήτων κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008. Αυτό δείχνει ότι οι τιμές δεν χρειάζεται κατ΄ ανάγκη να καταρρεύσουν έπειτα από μία τόσο μεγάλη άνοδο. 

Με δεδομένο ότι η αμερικανική αγορά ακινήτων είναι εκείνη που εάν καταρρεύσει, μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, η BofA μελέτησε τις πιθανότητες να σκάσει μία φούσκα στις ΗΠΑ. 

Όπως κατέληξαν οι αναλυτές της, η ζήτηση για κατοικίες στις ΗΠΑ πιθανότατα θα επιβραδύνει μόλις ολοκληρωθεί αυτή η στροφή που γίνεται λόγω του κορωνοϊού. Άλλωστε, μέρος της αυξημένης ζήτησης προέρχεται από τη γενιά των Millennials, οι οποίοι απλά επέσπευσαν την αγορά ενός σπιτιού που έτσι και αλλιώς θα έκαναν τα επόμενα χρόνια. 

Επιπλέον, καθώς οι άνθρωποι θα επιστρέφουν στα γραφεία τους, πολλοί θα είναι και εκείνοι που θα επιστρέψουν στα νοικιασμένα σπίτια στις πόλεις. 

Συνεπώς, σε πολλές αμερικανικές περιοχές αναμένεται να σημειωθεί μία διόρθωση στην αγορά κατοικίας, σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. 

Όμως, η Bank of America καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτή τη φορά, η φούσκα δεν θα σκάσει απότομα και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα οδηγήσει την οικονομία σε μία ανώμαλη προσγείωση. Και στηρίζει την άποψή της αυτή σε τρεις παράγοντες: 

1) Σήμερα, τα νοικοκυριά βαρύνονται από πολύ μικρότερα δάνεια και άρα είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν μία μείωση στις τιμές των κατοικιών. Συνεπώς, δεν αναμένεται να δούμε ένα κύμα από χρεοκοπίες και αναγκαστικές πωλήσεις σπιτιών σε τιμές όσο-όσο (κάτι που το 2008 μετέτρεψε το κραχ των ακινήτων σε μία παγκόσμια οικονομική κρίση). 

2) Η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων θα επιτείνει την όποια επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων. Όμως, ένας από τους λόγους για τους οποίους οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ήταν τόσο καταστροφικές για την αγορά ακινήτων τη δεκαετία του 2000, ήταν η δημοτικότητα των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου. Το 2001, πάνω από το 21% των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων ήταν κυμαινόμενου επιτοκίου. Σήμερα, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται μόλις στο 2%. 

3) Πλέον, οι policy makers γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους γύρω από την αγορά ακινήτων. Καθώς η Fed κάνει μικρά βήματα προς τη σύσφιγξη της πολιτικής της, η BofA εκτιμά ότι θα προτιμήσει να είναι πολύ προσεκτική εάν δει ενδείξεις αστάθειας στην αγορά κατοικιών. Ένα λάθος πολιτικής φαίνεται πλέον πολύ απίθανο. 

moneyreview

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου