Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Deutsche Bank: H δυναμική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα βυθίσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση

 Τετάρτη, 6 Απριλίου, 2022


Αν και η συζήτηση για την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας έχει ανοίξει, η Deutsche Bank είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής τράπεζα που προβλέπει επισήμως μετριοπαθή ύφεση στα τέλη του 2023

Μαριλίζ Φασουλοπούλου

O πόλεμος που διεξάγει η Federal Reserve κατά του πληθωρισμού θα πυροδοτήσει ύφεση της αμερικανικής οικονομίας προς τα τέλη της επόμενης χρονιάς, προειδοποίησε σε έκθεση της η Deutsche Bank. Πρόκειται για την πρώτη κορυφαία διεθνή τράπεζα που υιοθετεί επίσημα πρόβλεψη ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

«Δεν βλέπουμε πλέον την Fed να καταφέρνει να πετύχει μια ομαλή προσγείωση (της αμερικανικής οικονομίας). Αντιθέτως προβλέπουμε πως μια ακόμη πιο επιθετική πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα ωθήσει την οικονομία σε ύφεση» ανέφερε σε έκθεση του ο αναλυτής Μάθιου Λουτζέτι της γερμανικής τράπεζας.

Ο πόλεμος άλλαξε το τοπίο

Η πρόβλεψη αυτή έρχεται με φόντο την συνεχιζόμενη άνοδο του αμερικανικού πληθωρισμού, που έχει «πιάσει» υψηλό σαράντα ετών. Το σύνολο εξάλλου των αναλυτών συμφωνεί πλέον πως τα νέα δεδομένα που έφερε ο πόλεμος, οδηγώντας σε ράλι τις τιμές των commodities και ενισχύοντας τις πιέσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, δεν πρόκειται να φέρει υποχώρηση του δείκτη ούτε εύκολα ούτε σύντομα.

Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ: Κάθε μήνα και χειρότερα για τον πληθωρισμό 

Η δεδομένη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων φέρνει την Fed προ των πυλών επιτάχυνσης του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, με πιο δυναμικές αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης. Ήταν κάτι που ανέφερε σε δηλώσεις της νωρίτερα και η Κυβερνήτης της Fed και επόμενο νούμερο δύο της Τράπεζας, Λάελ Μπρέναρντ, αποκαλύπτοντας επίσης πως στο συμβούλιο του Μαΐου θα «κλειδώσει» και η ταχεία μείωση του ισολογισμού της Fed.

Την ίδια άποψη μετέφερε και ο κ. Λουτζέτι επισημαίνοντας πως για την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών είναι μονόδρομος η πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Αδύνατη η ομαλή προσγείωση από τη Fed 

Με λίγα λόγια, η έκθεση υποστηρίζει πως η Fed δεν θα μπορέσει να πατήσει ομαλά το φρένο, θα αναγκαστεί να σηκώσει το χειρόφρενο, κάτι που αναπόφευκτα θα επιβραδύνει και θα… σταματήσει την οικονομία.

Μάλιστα, προσφέρει και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτιμώντας πως η οικονομία θα βυθιστεί σε αρνητικό έδαφος κατά την διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2023 και του πρώτου τριμήνου του 2024.

Το μόνο ελπιδοφόρο στοιχείο είναι πως η Deutsche Bank δεν αναμένει βαθιά και επώδυνη ύφεση, ανάλογη με τους δύο προηγούμενους αρνητικούς κύκλους της αμερικανικής οικονομίας. Αντιθέτως κάνει λόγο για μια «μετριοπαθή ύφεση», που θα ωθήσει ανοδικά την ανεργία, πάνω από το 5% μέσα στο 2024. Αν και συνάμα η επιβράδυνση θα φέρει απομείωση του πληθωρισμού πιο κοντά στο όριο του 2% μέχρι τα τέλη του 2024 και «πιάνοντας» το όριο, το 2025.

Φουντώνει η συζήτηση 

Πάντως, η συζήτηση περί πιθανής ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας είχε ήδη ανοίξει κι από άλλους αναλυτές. Η Goldman Sachs σε έκθεση της υποστήριξε πως οι πιθανότητες ύφεσης της οικονομίας μέχρι την επόμενη χρονιά έχουν αυξηθεί στο 35%, ενώ και ο οικονομολόγος Μαρκ Ζάντι της Moodys Analytics είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως υπάρχουν μία στις τρεις πιθανότητες η αμερικανική οικονομία να κυλήσει σε ύφεση μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου