Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

ΗΠΑ – Κορωνοϊός: Το «πραγματικό» κόστος των θανάτων από Covid

Παρασκευή, 15 Απριλίου, 2022

Σύντομα, θα είναι γεγονός: Οι θάνατοι από Covid-19 στις ΗΠΑ θα έχουν αγγίξει το ένα εκατομμύριο

ΗΠΑ – Κορωνοϊός: Το «πραγματικό» κόστος των θανάτων από Covid

Σύντομα, θα είναι γεγονός: Οι θάνατοι από Covid-19 στις ΗΠΑ θα έχουν αγγίξει το ένα εκατομμύριο. Ακόμη και τότε, όμως, ο αριθμός αυτός μπορεί να μην αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα.

Οι συγγενείς όσων έχασαν τη μάχη με την Covid, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη θλίψη της απώλειας. Η Covid-19 είναι πλέον η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Atlantic, ενώ η πόλωση που έχει προκαλέσει η πανδημία οδηγεί στην ανάδυση νέων προκλήσεων.

Βιώνουμε μια έντονη αποξένωση. «Δεδομένου ότι ανέτρεψε τα δεδομένα σε όλο τον κόσμο, η Covid θα μπορούσε να αποτελέσει μια κοινή εμπειρία που να περιόριζε τη μοναξιά που προκαλεί η θλίψη», αναφέρει ο αρθρογράφος του Atlantic. «Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι με τους οποίους έχω μιλήσει, αισθάνονται απίστευτα μόνοι – αποκομμένοι από την κοινωνία, από τους ανθρώπους που τους στηρίζουν και ειδικά από τους αγαπημένους τους όταν αυτοί πεθαίνουν».

Η νέα κανονικότητα δεν θυμίζει τον παλιό καιρό. «Δεν είχα καταλάβει ότι η ζωή μου όπως την ήξερα είχε τελειώσει και πως είχε ξεκινήσει μια καινούργια, χωρίς τη μητέρα μου», γράφει η Μαρίσα Ρενέ Λι. «Νιώθω ακόμα την απουσία της στις πιο απλές στιγμές, όταν έρχεται ξαφνικά μια θλίψη που δεν με αποδυναμώνει εντελώς αλλά είναι αρκετά επίπονη για να με κάνει να συνειδητοποιήσω όλα όσα έχω χάσει».

Πολλοί θάνατοι από Covid ήταν απροσδόκητοι, πρόωροι, ιδιαίτερα οδυνηροί και, σε πολλές περιπτώσεις, αποτρέψιμοι. Η πανδημία έχει αντικαταστήσει την αίσθηση της κοινότητας με την απομόνωση, τη συμπόνια με την κριτική και τις ευκαιρίες για θεραπεία με έντονα ξεσπάσματα θυμού. Κάποια από τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση άλλων αιτιών θανάτου, αλλά η Covid προκαλεί έναν συνδυασμό τους.

Υπό κανονικές συνθήκες, το 10% των ανθρώπων στις ΗΠΑ που πενθούν για την απώλεια κάποιου δικού τους ανθρώπου, θα έρχονταν αντιμέτωποι με μακροχρόνια θλίψη, η οποία συνήθως είναι έντονη, επίμονη και εξαντλητική. Άλλα στην περίπτωση όσων πενθούν για απώλειες από Covid, το ποσοστό ίσως είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς η πανδημία έχει αυξήσει τους παράγοντες κινδύνου για κάτι τέτοιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν αποφασισμένες να αφήσουν στην άκρη τις απώλειές τους και να κινηθούν ταχύτερα προς την έξοδο από την κρίση. Αλλά η θλίψη εκατομμυρίων ανθρώπων δεν λέει να φύγει.

«Δεν έχει τέλος αυτή η θλίψη», λέει η Λούσι Εσπάρσα – Κασάρες «Αλλάζει. Παίρνει διαφορετική μορφή. Αλλά συνεχίζει να υπάρχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου