Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σοκ στη βρετανική κοινωνία – Εκατομμύρια νοικοκυριά σε καθεστώς ενεργειακής φτώχει

 Σάββατο, 2 Απριλίου, 2022


Την Παρασκευή εφαρμόστηκε η νέα τιμολογιακή πολιτική για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που είχε ανακοινωθεί από το Φεβρουάριο με αυξήσεις έως και 54%

Μαριλίζ Φασουλοπούλου

Η 1η Απριλίου ήταν η ημέρα-ορόσημο που φοβόντουσαν οι… πάντες στη βρετανική κοινωνία. Κι αυτό διότι από σήμερα εφαρμόζεται η νέα τιμιλογιακή πολιτική για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για εκατομμύρια νοικοκυριά, που θα αισθανθούν  τώρα στην… τσέπη τους τον αντίκτυπο από το ράλι των διεθνών τιμών, τους προηγούμενους μήνες.

Η αύξηση είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η αρμόδια εθνική εποπτική αρχή ενέργειας, η Ofgem, ανακοίνωσε αυξήσεις έως και 54% για τα οικιακά τιμολόγια από την 1η Απριλίου. Στη Βρετανία, οι ανώτατες τιμές για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας είναι σταθερές και ανανεώνονται σε εθνική βάση δύο φορές το χρόνο.

Μέχρι σήμερα το ανώτατο όριο που ίσχυε μεταφραζόταν σε ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος για κάθε νοικοκυριό ύψους μεταξύ 1.277 και 1.370 στερλίνων. Με τα νέα όρια, η επιβάρυνση θα κυμανθεί στις 700 λίρες.

Τρομακτικά νούμερα

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με έκθεση του Resolution Foundation, για την… προηγμένη οικονομικά κοινωνία της Βρετανίας είναι θλιβερό: ο αριθμός των νοικοκυριών που θα βυθιστούν σε καθεστώς «ενεργειακής φτώχειας» θα διπλασιαστεί φτάνοντας τα πέντε εκατομμύρια. Επιπλέον 2,5 εκατ. νοικοκυριά θα υποχωρήσουν σε καθεστώς «ενεργειακού άγχους», που σημαίνει πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλύψουν στο εξής το τίμημα των λογαριασμών.

Προφανώς την μεγαλύτερη επιβάρυνση θα υποστούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Για το 20% των φτωχότερων νοικοκυριών οι νέες τιμές σημαίνουν πως θα πρέπει να δαπανήσουν τουλάχιστον το 10% του προϋπολογισμού τους μόνο για το ρεύμα, ενώ για το πλουσιότερο 20% των νοικοκυριών η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό τους θα κυμανθεί μόλις στο 4%.

Νέα μέτρα

Η λαϊκή κατακραυγή έχει ήδη υποχρεώσει την Ντάουνινγκ Στριτ να μελετά συμπληρωματικά μέτρα στήριξης. Ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, είχε ανακοινώσει το Φεβρουάριο μια έκπτωση ύψους 200 στερλίνων για όλα τα οικιακά τιμολόγια από τον επόμενο Οκτώβριο(!), που σε μεταγενέστερο χρόνο θα αποπληρωνόταν από τους καταναλωτές με μικρές δόσεις ύψους 40 στερλίνων μέσα σε μια πενταετία. Επίσης, όλα τα νοικοκυριά θα λάμβαναν μια έκπτωση της τάξεως των 150 στερλίνων από τα τέλη τοπικής αυτοδιοίκησης (κάτι αντίστοιχο με τα δημοτικά τέλη).

Τα μέτρα αυτά έχουν κριθεί ως ανεπαρκή, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά ακόμη και βουλευτές των Τόρις που απαιτούν «εδώ και τώρα» νέα μέτρα. Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει διαμηνύσει ότι μελετά τη δρομολόγηση νέου πακέτου δίδοντας τη σχετική εντολή στο υπουργείο Οικονομικών, όμως ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει ακόμη. Είναι άλλωστε γνωστό πως ο κ. Σουνάκ είναι εγκρατής και προσηλωμένος στην ανάγκη συγκράτησης των δημοσίων δαπανών.

Το πρόβλημα, εξάλλου, είναι πως οι διεθνείς τιμές φαίνεται πως θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Η βρετανική ημερήσια τιμή για το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται σήμερα στις 2,95 στερλίνες ανά θερμική ομάδα, όταν ένα χρόνο πριν βρισκόταν μόλις στις 0,50 στερλίνες. Αντιστοίχως και στην Ευρώπη η ημερήσια τιμή κυμαίνεται στα 123 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από τα 19,2 ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν.

Με τις διεθνείς τιμές να έχουν ήδη ενισχυθεί σημαντικά αφότου η Ofgem ανακοίνωσε την τωρινή εξαμηνιαία αναπροσαρμογή, τοπικοί αναλυτές επισημαίνουν πως το πιθανότερο είναι πως από τον Οκτώβριο, οπότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη αναπροσαρμογή στους λογαριασμούς ρεύματος, οι ανώτατες τιμές θα ανέβουν κι άλλο. Και η αύξηση αυτή αναμένεται εξίσου, αν όχι περισσότερο, τσουχτερή!

Τα χειρότερα… έπονται! 

Σε ανάλυση του το BBC υποστηρίζει πως έρχεται και νέα αύξηση από το φθινόπωρο που θα είναι δε, ακόμη μεγαλύτερη αγγίζοντας τις 2.600(!) στερλίνες, επηρεάζοντας τουλάχιστον 18 εκατ. νοικοκυριά.

Σε έκθεση του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκτίμησε πως το όριο των ανώτατων τιμών ρεύματος θα αυξηθεί επιπλέον 40% από το φθινόπωρο. Στα επίπεδα αυτά θα περικόψει κι άλλο τον οικιακό προϋπολογισμό, επηρεάζοντας τα επίπεδα των καταναλωτικών δαπανών και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Θα συμβάλει δε, στην εκτίναξη του πληθωρισμού έως και στο 8,7%!

Στο τελευταίο ειδικά έχει αναφερθεί και ο δοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, προειδοποιώντας πως η χώρα αντιμετωπίζει το ισχυρότερο ενεργειακό σοκ από τη δεκαετία του ’70 που θα θέσει τον πληθωρισμό… εκτός τροχιάς.

Έτσι, αν τα τωρινά στοιχεία είναι θλιβερά, οι προβλέψεις για τον Οκτώβριο είναι ακόμη πιο ζοφερές. Σύμφωνα με το Resolution Foundation οι νέες αυξήσεις ρεύματος από το  φθινόπωρο θα βυθίσουν σε «ενεργειακό άγχος» περίπου το ένα τρίτο των νοικοκυριών της χώρας, ήτοι 7,5 εκατ. οικογένειες, ένα νούμερο τρομακτικό για τα δεδομένα προηγμένου δυτικού κράτους!  Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου