Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Προτεραιότητα η Αρχαία Ολυμπία για αντιπυρική προστασία

 Πέμπτη, 14 Απριλίου, 2022

Άσκηση απομάκρυνσης των κατοίκων του Δήμου Αρχ Ολυμπίας σε περίπτωση πυρκαγιάς το προσεχές διάστημα από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.
Ακούστε το άρθρο

Προτεραιότητα για το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και την κυβέρνηση η Αρχαία Ολυμπία για αντιπυρική θωράκιση , όπως επεσήμανε κατά την διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων  ο Υπουργός κ Χρήστος Στυλιανίδης…

Στην σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα συμμετείχαν εκτός από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης, η Υπουργος Πολιτισμού κ Λίνα Μενδώνη, οι Υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης Ευάγγελος Τουρνάς και Περιβάλλοντος  Γιώργος Αμυράς και Γενικός Γραμματέας Κλιματικής Κρίσης κ Βασίλης Παπαγεωργίου από κυβερνητικής πλευράς καθώς επίσης και ο κ Κώστας Καρτάλης ο πρόεδρος και συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής για τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά

Από την Ηλεία ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γιαννόπουλος και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος οι οποίοι ζήτησαν να μάθουν πότε θα ξεκινήσουν τα έργα.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ Αμυράς τους διαβεβαίωσε πως μόλις δοθεί το πράσινο φως από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ Σκυλακάκη για εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ξεκινήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις στα σημεία που θα υποδεικνύει η μέλετη.

Οι εργασίες αυτές θα αφορούν καθαρισμούς, την δημιουργία δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών  προκειμένου  να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της εκδήλωσης Πυρκαγιάς.

H σύσκεψη αυτή αποτελεί μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής που γίνεται έγκαιρα προκειμένου να προλάβουν να θωρακίσουν την Αρχαία Ολυμπία αλλά και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους απέναντι στον πύρινο εφιάλτη που κάθε χρόνο σπέρνει την καταστροφή σε ολόκληρη την χώρα και στην Ηλεία.

Θα προλάβουν…

Από τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο τέθηκε το ζήτημα αν θα προλάβουν μέσα σε τρεις μήνες να γίνουν όλα τα έργα,  για να πάρει  κατηγορηματική διαβεβαίωση από τα στελέχη τη κυβέρνησης πως όλα θα έχουν ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι.

Ο κ Γιαννοπουλος έθεσε την αυξημένη επικινδυνότητα που υπάρχει στο Κρόνιο λόφο λόγω της πυκνής αναγέννησης που υπάρχει στην περιοχή δημιουργώντας συνθήκες ευνοϊκές για την εκδήλωση  φωτιάς.  Επίσης έθεσε το ζήτημα που υπάρχει αν έρθει η φωτιά από του Φλόκα στο πίσω μέρος του λόφου του Δρούβα  όπου όλοι η περιοχή είναι γεμάτη από πεύκα.

Ο κ Γιαννόπουλος επεσήμανε το γεγονός πως πέρυσι μετά τις φωτιές εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγρόκτημα 300 μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο και έθεσε τον προβληματισμό μήπως θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τον καθαρισμό  ο οποίος μέχρι τώρα προέβλεπε τι γίνεται μόνο για τα εγκαταλελειμμένα χωράφια.

Επίσης  ότι θα πρέπει να εξεταστεί και η παρουσία των δικτύων της ΔΕΗ σε τέτοιες περιοχές αφού η φωτιά αυτή είχε προέλθει πιθανότατα από βραχυκύκλωμα μετασχηματιστή της ΔΕΗ.

Όσον αφορά τον Επικούρειο Απόλλωνα ο κ Γιαννόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα για  παρεμβάσεις στο προσεχές διάστημα αφού εκεί η βλάστηση είναι ήπιας μορφής.

Προσωπικό και πρόγραμμα  «Anti-Nero»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος, πέρα από την σύμφωνη γνώμη του στα θέματα που έθεσε ο αντιπεριφερειάρχης έθεσε το ζήτημα της πρόσληψης άμεσα εποχικού προσωπικού ώστε να ξεκινήσουν τις παρεμβάσεις στα σημεία που είναι επικίνδυνα και με την έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών της χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης του προγράμματος «Anti-Nero»  ή του σχεδίου προστασίας δασών να ενταθούν οι εργασίες ώστε να προλάβουν μέσα σε τρεις μήνες να έχουν δημιουργήσει την καλύτερη αντιπυρική θωράκιση στην Αρχ Ολυμπία.

Για τον λόγο αυτό ο κ Γεωργιόπουλος ζήτησε σφιχτό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εργασιών, κάτι που ζήτησε και η Υπουργός Πολιτισμού κ Λίνα Μενδώνη, όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ Βασίλης Γιαννόπουλος.  Επεσήμανε, όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, πως έχει ήδη καθυστερήσει η έναρξη των εργασιών ενώ ανέλυσε τα επικίνδυνα σημεία για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Ο κ Γεωργιόπουλος τόνισε πως η δασική έκταση στα  Άσπρα Σπίτια και Λούβρο έχει να καεί από το 1975 και υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να εκδηλωθεί πυρκαγιά αν άμεσα δεν πάρουν μέτρα. Επίσης κίνδυνος υπάρχει  σε διάφορά σημεία στα δυτικά και βόρεια του Δήμου καθώς και ανατολικά.

Στα πλαίσια της ετοιμότητας των κατοίκων για την αντιμετώπιση μεγάλης Πυρκαγιάς θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής μεγάλη άσκηση για την απομάκρυνση των κατοίκων σε περίπτωση που σημειωθεί φωτιά.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου