Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο Πούτιν μπορεί να στραφεί σε όπλα μαζικής καταστροφής αν…»

Κυριακή, 10 Απριλίου, 2022

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να καταφύγει σε όπλα μαζικής καταστροφής, όπως χημικά και τακτικά πυρηνικά όπλα, εάν…

Ορώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να καταφύγει σε όπλα μαζικής καταστροφής, όπως χημικά και τακτικά πυρηνικά όπλα, εάν δεν καταφέρει να επιτύχει «νίκη των συμβατικών δυνάμεων» στην ανατολική Ουκρανία, λέει ο Niall Ferguson, συνεργάτης του Ινστιτούτου Hoover στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Αυτοί είναι πολύ σοβαροί κίνδυνοι, τους οποίους η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να προεξοφλεί μάλλον πολύ εύκολα» δήλωσε ο Φέργκιουσον, ο οποίος ήταν επίσης καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στην εκπομπή «Squawk Box Asia» του CNBC.

Η στρατηγική των ΗΠΑ φαίνεται να είναι η εξής: Να αφήσουν τον πόλεμο να συνεχιστεί για να «ματώσει η Ρωσία» και να ελπίζουν σε αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα, ωστόσο ο Φέργκιουσον ισχυρίζεται ότι αυτή είναι «πολύ επικίνδυνη» στρατηγική.

Την τελευταία εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από περιοχές γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς η Μόσχα μετατοπίζει το ενδιαφέρον της σε αυτό που ο Σεργκέι Ρούντσκοϊ, αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αποκάλεσε «πλήρη απελευθέρωση» του Ντονμπάς. 

Όπλα μαζικής καταστροφής;

Εάν καταστεί σαφές τις επόμενες εβδομάδες ότι οι ρωσικές δυνάμεις δυσκολεύονται να πετύχουν αποφασιστική νίκη στο Ντονμπάς, ο Φέργκιουσον δηλώνει ότι ο Πούτιν μπορεί να βρεθεί σε «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση χωρίς προφανή διέξοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι ο Πούτιν είναι πρόθυμος να διαπράξει «φρικτή καταστροφή» με συμβατικές δυνάμεις, όπως οι πύραυλοι κρουζ. Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο, με τις ΗΠΑ να έρχονται δεύτερες.

Ωστόσο, ο Phillips O’Brien του Πανεπιστημίου του St. Andrews πιστεύει ότι είναι «απίθανο, αν όχι αδύνατο» ο Πούτιν να καταφύγει σε όπλα μαζικής καταστροφής.

Η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη της Ουκρανίας διεθνώς, όσον αφορά τα όπλα και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο O’Brien, προσθέτοντας ότι δεν είναι, επίσης, σαφές πώς τα όπλα αυτά θα βοηθούσαν τη Ρωσία να επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους.

«Μπορεί να σκοτώσουν ανθρώπους σε ορισμένες πόλεις – αλλά πώς αυτό θα τους βοηθήσει να κερδίσουν τον πόλεμο;» διερωτήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου