Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Στη Σκαφιδιά περίπου 100 γυναίκες και παιδιά από την Ουκρανία – «Μας έχουν ανάγκη…!»

Τρίτη, 5 Απριλίου, 2022

Ο Μιχάλης Ροδόπουλος ζητά απ’ όλη την Ηλεία να σταθεί δίπλα στις γυναίκες και στα παιδιά από την Ουκρανία που θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης στη Σκαφιδιά.
Ακούστε το άρθρο

Κάλεσμα και παράλληλα έκκληση προς τους φορείς, τους επιχειρηματίες, αλλά και τους απλούς πολίτες της Ηλείας, να συνδράμουν με όποιο τρόπο μπορούν, στην καλύτερη δυνατή φιλοξενία των Oυκρανών προσφύγων, που αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ημέρες (ίσως και από τις 7 Απριλίου) στην Ηλεία και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας στη Σκαφιδιά, απηύθυνε χθες ο κ. Μιχάλης Ροδόπουλος.

Ο κ. Ροδόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας «ο Φάρος», αφού στάθηκε στο δράμα το οποίο ζουν καθημερινά, εκατομμύρια πολίτες και κυρίως γυναίκες και παιδιά στην Ουκρανία, που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται μετά την έναρξη των εχθροπραξιών με τη Ρωσία, ανέφερε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης στη Σκαφιδιά, περίπου 80 γυναίκες και παιδιά από την Ουκρανία, για να φιλοξενηθούν και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προκειμένου όμως να καταστεί δυνατή η διαμονή τους στη Σκαφιδιά, θα πρέπει να διασφαλιστεί η σίτιση τους,  καθώς και η κάλυψη του κόστους ενέργειας και παροχής νερού, αφού παρά τη συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Γερμανού, αν δεν βοηθήσουν και οι φορείς, όπως και οι κάτοικοι της περιοχής, τότε θα είναι αδύνατη η παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών σε αυτούς τους άγρια χτυπημένους από τη μοίρα του πολέμου ανθρώπους.

«Θα γίνουμε ρεζίλι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ροδόπουλος, «αν δεν μπορέσουμε να παράσχουμε την καλύτερη δυνατή διαμονή σε αυτούς τους ανθρώπους».

«Να βοηθήσουν όλοι στην φιλοξενία αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων»

Ο κ. Ροδόπουλος στην έκκληση που απηύθυνε προς όλους τους Ηλείους πολίτες τόνισε χαρακτηριστικά.

«Επειδή τα πράγματα στην Ουκρανία είναι τραγικά, o πόλεμος έχει αφήσει πίσω μια κατεστραμμένη χώρα, έχουμε πάρα πολλούς νεκρούς, η ανάγκη να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας εδώ και 40 χρόνια φιλοξενεί στην κατασκήνωση γυναίκες και παιδιά από την Ουκρανία, πολύ πριν συμβεί αυτό που έχει συμβεί στη χώρα αυτή σήμερα. Εμείς έχουμε ετοιμάσει την κατασκήνωση κατά 80% και τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη 100%, για να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε γυναίκες και παιδιά που έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους στην Ουκρανία.

Εμείς σαν κατασκήνωση, δεν ζητάμε από κανέναν να μας βοηθήσει στη συντήρηση των κτιρίων. Ζητάμε από όλους τους Ηλείους να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας έτσι ώστε όσοι έρθουν από την Ουκρανία στην κατασκήνωση, να περάσουν καλά και να βγάλουν από την ψυχή τους και το μυαλό τους τον πόλεμο. Ζητάμε τη βοήθεια όσων μπορούν να βοηθήσουν. Ο σύλλογός μας είναι μη κερδοσκοπικός, δεν έχουμε ούτε βιβλιάριο καταθέσεων, ούτε τίποτα άλλο. Εμείς ζητάμε να μας βοηθήσουν να πληρώσουμε το ρεύμα, το νερό και το φαγητό.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μείνουν εδώ 10-20 μέρες, αλλά μπορεί να μείνουν ακόμη και το Σεπτέμβριο στην κατασκήνωση. Επέλεξαν να έρθουν εδώ στην Ηλεία, στην κατασκήνωση, επειδή γνωρίζουν την περιοχή, την έχουν μάθει εδώ και πολλά χρόνια. Και μάλιστα μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι ήρθαν 100 πυροσβέστες στις φωτιές στην Αρχαία Ολυμπία από την Ουκρανία. Για αυτό και εγώ παρακαλώ όλους τους φίλους Ηλείους να αγκαλιάσουν αυτούς τους ανθρώπους και αυτά τα παιδιά, για να ξεχάσουν αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Είναι υποχρέωσή μας, ο Πύργος έχει υποχρέωση να αγκαλιάσει τα παιδιά της Ουκρανίας.

Εδώ στην κατασκήνωση περιμένουμε 80 με 100 ατομα να φιλοξενήσουμε.

Η Πάτρα το έχει πράξει αυτό, έχει 69 οικογένειες που φιλοξενούνται σε σπίτια. Η εστίαση έχει ανταποκριθεί και κανείς δεν πληρώνει για φαγητό. Το ίδιο παρακαλώ να γίνει και στον Πύργο και στην Ηλεία. Όταν τους ρωτήσεις αυτούς τους ανθρώπους από που είναι, λένε ότι είναι Έλληνες. Από την Πελοπόννησο… Πρέπει λοιπόν όλοι να βοηθήσουμε, είναι αδέρφια μας.  Ακόμη όμως και αδέρφια μας να μην ήταν πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους.

Το έχουμε δείξει στο παρελθόν με την Αλβανία και τη Βόρεια Ήπειρο, όπου ανοίξαμε τις αγκαλιές μας για αυτούς τους ανθρώπους. Να ξέρετε ότι όταν έρθουν αυτοί οι άνθρωποι εδώ δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω πριν από 15 χρόνια. Οπότε πρέπει να τους αγκαλιάσουμε όλοι. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν δουλειά. Δεν θέλουν επιλεκτικές δουλειές. Είναι μορφωμένος λαός, με κουλτούρα, θέλει να δουλέψει και όχι να ζουν σαν ζητιάνοι. Εμείς δεν θα χτυπήσουμε πόρτες, απλά ζητάμε από τους φορείς, όπως την περιφέρεια, τον Δήμο και επιχειρηματίες, να μας πάρουν τηλέφωνο, για να μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να βοηθήσει ο καθένας και με όποιο τρόπο μπορεί.

Αλλιώς δεν μπορούμε να φέρουμε αυτά τα παιδιά στην κατασκήνωση στη Σκαφιδιά. Θα είναι μεγάλη ντροπή για όλη την Ηλεία να μην έρθουν εδώ παιδιά από την Ουκρανία. Η σχέση που έχουν με την Ηλεία αλλά και με τον Μητροπολίτη είναι πολύ μεγάλη και αυτό επαναλαμβάνω το απέδειξαν και στις φωτιές που ήρθαν να βοηθήσουν μόνο εδώ».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ροδόπουλος πριν απευθύνει αυτή την έκκληση, μας ανέφερε το ιστορικό της σχέσης του με τον ουκρανικό λαό, ο οποίος έχει υποστεί πολλά δεινά τα τελευταία χρόνια, με συγκρούσεις οι οποίες έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους, γυναίκες και παιδιά να ξεριζωθούν από τα σπίτια τους και να νιώσουν στην ψυχή τους το δράμα της προσφυγιάς.

Ναταλία Μορένκο: «Αισθανόμαστε Έλληνες, δεν περιμέναμε να ζήσουμε την φρίκη του πολέμου»

Η Ναταλία Μορένκο με καταγωγή από την Μάνη, μίλησε για τον εφιάλτη του πολέμου και για την αγάπη που έχουν για την Ελλάδα που είναι η δεύτερη πατρίδα τους.

«Η καταγωγή του πατέρα μου είναι από την Ελλάδα, από τη Μάνη και από μικρά παιδιά μιλάμε ελληνικά. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος τα συναισθήματά μας ήταν μπερδεμένα, αφού χάθηκαν οι ελπίδες μας και τα όνειρά μας. Αξία είχε μόνο η ζωή μας. Τίποτα άλλο. Νιώσαμε έναν απότομο πόνο, που δεν περιγράφεται, ούτε εξηγείται. Δεν περιμέναμε να συμβεί αυτό. Τέσσερις το πρωί μπήκαν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, απότομα, κανείς δεν το περίμενε και όλοι μας πάθαμε σοκ. Ζήσαμε μία φρίκη, μία κατάσταση πολύ δύσκολη που δεν μπορώ να την περιγράψω. Η συμπεριφορά των Ρώσων δεν ήταν καθόλου καλή, αφού χτύπαγαν με τα αεροπλάνα τα σπίτια που ήταν γιαγιάδες και παιδιά και μαμάδες. Σε όλους μας φάνηκε πάρα πολύ περίεργη αυτή η συμπεριφορά, αφού με τους Ρώσους είμαστε ουσιαστικά αδέρφια. Δεν το περίμενε κάνεις αυτό το πράγμα. Το σπίτι μας καταστράφηκε όπως και όλα τα σπίτια. Φύγαμε για να σωθούμε. Το μόνο που σκεφτήκαμε ήτανε η λέξη ζωή. Με τους δικούς μας έχουμε μία επικοινωνία, οι άντρες μας πολεμάνε αυτή τη στιγμή».

«Θέλαμε μόνο Ελλάδα»

Ακόμη τόνισε ότι η Ελλάδα από την αρχή ήταν ο κύριος προορισμός τους, λόγω της καταγωγής τους, με μία στάση στο κέντρο μεταναστών στην Πολωνία. Μάλιστα στάθηκε στη βοήθεια που είχαν από τον κ. Ροδόπουλο με τον οποίο επικοινώνησαν για να έρθουν στην κατασκήνωση στη Σκαφιδιά.

Όσον αφορά για την επιστροφή τους στην Ουκρανία τόνισε:

«Σίγουρα περιμένουμε να επιστρέψουμε στην Ουκρανία, περιμένουμε να περάσει αυτή η δύσκολη στιγμή. Εμείς αγαπάμε την Ουκρανία και εννοείται ότι θέλουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας. Είμαστε περήφανοι για την Ουκρανία, όπως είμαστε υπερήφανοι ότι είμαστε Ελληνοουκρανοί. Έχουμε δύο χώρες και την Ελλάδα και την Ουκρανία».

Το πότε θα επιστρέψουν στην Ουκρανία δεν το γνωρίζουν, αφού αυτό θα αποφασιστεί μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος. Και σίγουρα δεν ξέρουν τι θα συναντήσουν πίσω στη χώρα τους, αφού τα περισσότερα σπίτια είναι κατεστραμμένα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ζούμε, είμαστε καλά Ευχαριστούμε αυτόν τον άγιοΣΥΝΤΑΚ άνθρωπο τον κ. Ροδόπουλο» επισήμανε η Ναταλία Μορένκο, που στάθηκε και στην φιλοξενία που είχαν στην Πάτρα, στο ξενοδοχείο Αστήρ, όπου πέρασαν πάρα πολύ καλά, αφού είχαν πολύ καλή φιλοξενία από τους κατοίκους της περιοχής.

Η μικρή πρωταθλήτρια Τζένη

Εκεί που πραγματικά όμως ραγίζει η καρδιά σου, είναι όταν αντικρίζεις το βλέμμα της μικρούλας Τζένης, πρωταθλήτριας της ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής στην Ουκρανία, που με τρεμάμενη φωνή τόνισε για τα όσα έχει ζήσει σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία.

«Είμαι πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής και έχω κατακτήσει μετάλλια στο πρωτάθλημα της Ουκρανίας. Και θέλω να συνεχίσω σε αυτό το άθλημα και εδώ».
Το παιδί να σημειωθεί ότι έχει πάθει ισχυρό ψυχολογικό σοκ αφού από μικρή είναι αγωνίστρια και πρωταθλήτρια στην ρυθμική γυμναστική. Κάθε μέρα ρωτάει πώς θα συνεχίσει την ρυθμική γυμναστική, σε ποιο σχολείο θα πάει. Μάλιστα στόχος της είναι να πάρει χρυσά μετάλλια και για την Ουκρανία και για την Ελλάδα σε επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες.

«Μόνο αγάπη ζητάνε αυτά τα παιδιά»

Για το θέμα αυτό, δηλαδή την ένταξη αυτών των ανθρώπων στην τοπική κοινωνία ο κ. Ροδόπουλος τόνισε:

«Θέλουμε όταν κατέβουν οικογένειες και εδώ, όπως γίνεται και στην Πάτρα, να εντάξουμε τα παιδιά στο σχολείο και τα παιδιά τα οποία αθλούνται θα προσπαθήσουμε να τα βάλουμε και σε κάποιον αθλητικό σύλλογο. Παράκληση να αγαπήσουμε αυτά τα παιδιά που είναι πονεμένα και φοβούνται. Έχουν στα αυτιά τους στις σειρήνες του πολέμου και τον ήχο από τις βόμβες που έπεφταν στα σπίτια τους. Πρέπει τα παιδάκια αυτά να αγαπηθούν και να αγκαλιαστούν. Πρέπει όταν ξεκινήσουν οι εκδρομές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να έρχονται τα παιδιά της περιοχής για να δώσουν ζεστασιά σε αυτά τα παιδιά. Το μόνο που ζητάμε είναι αγάπη. Τίποτα άλλο».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου